Erdogan pune Europei condiţii privind migranţii; un mort şi cinci răniţi în ”tiruri cu gloanţe reale” ale forţelor greceşti asupra migranţilor la frontiera turco-greacă
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a subliniat miercuri că o soluţionare a crizei migraţiei implică o susţinere europeană a Ankarei în Siria, în contextul în care noi ciocniri au izbucnit între refugiaţi şi poliţişti la frontiera greacă, relatează AFP.
Publicat: Miercuri, 04 Martie 2020, 15:49 | Actualizat: Miercuri, 04 Martie 2020, 15:57- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit autorităţilor turce, un migrant a fost ucis, iar alţi cinci au fost răniţi în ”tiruri cu gloanţe reale” ale forţelor greceşti în timp ce încercau să traverseze frontiera.
Atena a ”dezminţit în mod categoric” că a tras în migranţi.
Zeci de mii de persoane se îndreaptă către Grecia după ce Erdogan a ordonat vineri să se deschidă frontiera turcă, trezind în Europa teama unei crize a migraţiei similare celei din 2015.
În faţa acestui nou aflux, mai mulţi lideri europeni au denunţat un ”şantaj” al Ankarei care, potrivit pevederilor acordului încheiat cu UE în 2016, s-a angajat să lupte împotriva trecerilor ilegale ale frontierei în schimbul unui ajutor financiar.
”Dacă ţările europene vor să rezolve problema, atunci ele trebuie să susţină soluţii politice şi umanitare turce în Siria”, a subliniat Erdogan miercuri, într-un discurs la Ankara.
RĂNI
Pe teren, noi ciocniri au izbucnit la postul de frontieră Pazarkule (Kastanies, de partea greacă). Migranţi au aruncat cu piietre în forţele de securitate greceşti, care au ripostat cu gaze lacromogene.
Mai multe ambulanţe turce au sosit cu sirenele urlând în sector după aceste violenţe.
Guvernoratul Edirne, în nord-vestul Turciei, a anunţat într-un comunicat că şase migranţi care au încercat să traverseze la Pazarkule au fost răniţi în tiruri greceşti.
Unul dintre migranţi a murit din cauza unor răni prin împuşcare în piept, potrivit acestei surse.
Un fotograf AFP a văzut un migrant rănit la picior în tiruri provenind de partea greacă a frontierei, după ce a încercat, împreună cu un grup de refugiaţi, să taie grilajul de la frontieră.
Focuri de armă în aer a căror origine nu a putut fi determinată, ţipete şi sirene ale poliţiei se auzeau. Fum se ridica dintr-un foc mare.
Într-o înregistrare video furnizată AFP de către Guvernul grec, apar poliţişti turci trăgând cu grenade lacrimogene împotriva poliţiştilor greci din postul de frontieră.
După deschiderea frontierei de către Ankara, aproximativ 1.720 de migranţi au ajuns pe insule de la Marea Egee, potrivit Atenei, care să alătură celor aproximativ 30.000 de exilaţi prezenţi deja pe aceste teritorii elene.
NEGOCIERI LA ANKARA
În discursul său de miercuri, Erdogan i-a acuzat pe europeni de ”călcarea în picioare” a drepturilor omului prin ”bătaia, scufundarea ambarcaţiunilor şi chiar trăgând” în migranţii care încearcă să se ducă în Europa.
Alarmată de afluxul migranţilor, Uniunea Europeană (UE) i-a trimis pe şeful diplomaţiei sale Josep Borrell şi pe preşedintele Consiliului European Charles Michel la Ankara, unde au fost primiţi miercuri de Erdogan.
Marţi, o serie de oficiali europeni de rang înalt au efectuat o vizită în Grecia pentru a-şi exprima susţinerea şi a promite ”tot ajutorul necesar” Atenei.
”Cei care caută să testeze unitatea Europei vor fi dezamăgiţi”, a avertizat preşedinta CE Ursula von der Leyen.
Decizia luată de Ankara de a-şi deschide frontierele intervine în contextul în care Turcia caută să obţină un sprijin occidental în Siria, unde poartă o ofensivă şi din care se confruntă cu un aflux de deplasaţi.
Ofensiva pe care o poartă din decembrie regimul lui Bashar al-Assad în Idleb, ultimul bastion rebel şi jihadist în nord-estul Siriei, a provocat o catastrofă umanitară şi a deplasat aproape un milion de persoane către frontiera turcă.
ARMISTIŢIU ÎN SIRIA?
Ankara, care găzduieşte deja 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său, reclamă de mai multe luni să se creeze o ”zonă de securitate” în nordul Siriei, în vederea instalării în ea persoanelor deplasate.
După mai multe săptămâni de escaladare a tenisunilor în această regiune, Ankara a declanşat săptămâna trecută o ofensivă împotriva regimului al-Assad.
Ministerul turc al Apărării a anunţat miercuri uciderea a încă doi militari turci în tiruri ale regimului sirian, bilanţul crescând astfel la 40 de militari morţi de săptămâna trecută, în Idleb.
Turcia, care a doborât marţi un avion al regimului - al treiela de duminică -, şi-a multiplicat în ultimele zile atacurile cu drone.
Nouă combatanţi loiali regimului al-Assad au fost ucişi miercuri într-un atac cu dronă, potrivit ONG-ului Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).
Aceste confruntări au loc cu o zi înaintea unei întâlniri cruciale, la Moscova, între Erdogan şi preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui ţară sprijină militar regimul lui Bashar al-Assad.
Preşedintele turc a anunţat miercuri că speră să smulgă ”un armistiţiu cât mai rapid posibil” în cadrul acestui summit.
Războiul din Siria s-a soldat cu peste 380.000 de morţi din 2011.
Sursa : news.ro