Poți să privești fără să plângi? Sute de elefanţi au fost descoperiţi morţi în Botswana! „Este fără precedent! Nu are legătură cu seceta” - FOTO
Peste 350 de elefanţi din Botswana au fost găsiţi morţi în ultimele două luni, autorităţile declarând că este vorba despre un "mister nemaiîntâlnit" întrucât cauza nu a fost descoperită încă, scrie BBC.
Publicat: Joi, 02 Iulie 2020, 11:47 | Actualizat: Joi, 02 Iulie 2020, 11:47Dr Niall McCann, de la National Park Rescue, a declarat pentru BBC că specialiştii din ţara africană au localizat peste 350 de carcase de elefant în Okavango Delta de la începutul lunii mai.
Nimeni nu ştie de ce au murit animalele, rezultatele de laborator fiind aşteptate, potrivit guvernului.
Botswana deţine o treime din populaţia, în scădere, de elefanţi a Africii.
Dr McCann a declarat că specialiştii locali au alertat guvernul la începutul lunii mai, după ce au efectuat un zbor deasupra deltei.
"Ei au localizat 169 de elefanţi în timpul zborului de trei ore. Pentru a putea vedea şi număra atât de mulţi într-un zbor de trei ore este extraordinar. O lună mai târziu, investigaţiile au condus la identificarea a altor animale moarte, un total de peste 350", a afirmat McCann.
"Este fără precedent în ceea ce priveşte numărul de elefanţi care mor într-un singur eveniment fără legătură cu seceta", a mai spus el.
Potrivit acestuia, doar elefanţi au murit, nu şi alte animale. "Dacă era cianură folosită de braconieri, ar fi murit şi alte animale", a precizat dr. McCann. De asemenea, el a exclus o intoxicaţie naturală cu antrax, care a ucis cel puţin 100 de elefanţi în Botswana anul trecut.
Dar autorităţile nu au putut stabili dacă a fost otrăvire sau boală. Felul în care elefanţii au murit - mulţi cu faţa în jos - şi faptul că unii se plimbau în cercuri poate indica probleme ale sistemului lor neurologic, a spus dr. McCann.
Fără a cunoaşte sursa, este imposibil să fie exclusă o boală de la om - în special dacă cauza se află în sursele de apă sau sol. Dr McCann indică pandemia de Covid-19, care se crede că ar fi apărut la animale.
Sursa : news.ro