Antena

Ziua pașaportului românesc. Povestea pașaportului fals al lui Carol I, cel care a dat prima lege a pașapoartelor din România

Pașaportul românesc are o istorie oficială de 107 ani, de când regele Carol I a dat prima lege a pașaportului, numită ”Legea asupra pașapoartelor”

Autor: Alina Serea Publicat: Marti, 19 Martie 2019, 14:57 | Actualizat: Miercuri, 20 Martie 2019, 19:48
Galerie de imagini
Ziua pa;aportului românesc

Pașaportul românesc are o istorie oficială de 107 ani, de când regele Carol I a dat prima lege a pașaportului, numită ”Legea asupra pașapoartelor”.

Ziua pașaportului românesc este sărbătorită, în fiecare an, la 19 martie. Este data la care, acum 107 ani, în 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, ''Legea asupra pașapoartelor'', prima lege modernă care se referea la pașapoarte și prin care erau legiferate primele principii procedurale pentru trecerea frontierei, obligatorii pentru toți cetățenii țării.

Pașaportul românesc fusese însă menționat, pentru prima dată, în 1830, în Regulamentul Organic în Principatele Române, Țara Românească și Moldova, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste granițele Dunării și ale Imperiului Habsburgic. Ulterior, în 1920, au fost introduse pașapoartele diplomatice, iar în 1941 — pașapoartele colective și pașapoartele de serviciu.

Data de 19 martie a fost decretată Ziua pașaportului românesc, printr-un ordin semnat la 25 octombrie 2006, de ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga.

Prima lege a pașaportului românesc

Pașaportul era și atunci document pentru trecerea frontierei și certifica identitatea, cetățenia și calitatea posesorului, fie că era vorba de simpli cetățeni sau de demnitari. Legea din 1912, dată de regele Carol I, prevedea că:

''Pașapoartele se emit în numele regelui și se eliberează de Ministerul de Interne și de prefecții de județe și de poliție în condițiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi''.

Eliberate de Ministerul de Interne și de prefecții de județe, pașapoartele erau emise în numele regelui și aveau formatul unei cărti mici portative, de dimensiunile 9 cm pe 13 cm, fiind compuse din 20 pagini numerotate.

Fiecare pagină a pașaportului avea ''un fond încadrat, compus cu motive naționale, în culoarea liliacului deschis, făcând să iasă în aparență stema țării și cuvântul 'ROMANIA', iar dedesubt cuvântul 'PASPORT'''.

Regele Carol I a intrat în România cu un pașaport fals

Pe 19 martie 1866, Ion C. Brătianu este trimis de urgenţă la Dusseldorf pentru a obţine consimţământul venirii în România a tânărului principe Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, cel ce avea să devină Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, a familiei sale şi a regelui Prusiei Wilhelm I.

Recomandari A1

Regele Prusiei este primul care îşi dă acordul, într-un mod tacit însă, căci tocmai în acea perioadă izbucnise un grav conflict între Prusia şi Imperiul Habsburgic. Wilhelm îi recomandă lui Carol să fie prudent: „Dumnezeu să te aibă în pază”, îi spune el.

Prinţul a decis să pornească spre România incognito, deoarece urma să treacă prin Austria, ţară cu care Prusia se afla în preajma războiului. El era ofiţer prusac şi ca atare considerat inamic, putea fi luat prizonier sau chiar împuşcat.

Pe 29 aprilie 1866, principele Carol a plecat în Elveţia, la Zürich, unde a obținut un paşaport fals pe numele Karl Hettingen, „călătorind la Odessa pentru afaceri”.

Semnalmentele înscrise în paşaport erau: „ochi albaştri, păr negru, nas vulturesc, mustăţi şi barbă mijind pe obraji, statură sveltă

La momentul respectiv, Elveția era cunoscută pentru neutralitatea sa în orice conflict european, așa că pentru Carol cetăţenia eleveţiană era o bună acoperire pe drumul spre Principate. Călătoria a fost una plină de peripeţii, căci tânărul principe Carol risca în orice moment să fie prins de autorităţile austriece.

Într-un final, Carol ajunge la Baziaş, unde se întâlneşte cu Ion C. Brătianu care venea direct de la Paris. După două zile de aşteptare, cei doi se urcă pe un vapor. În cele din urmă, Carol şi Brătianu ajung la Turnu-Severin, pe pământ românesc. De aici, se îmbarcă din nou pe un vapor care să-i ducă pe Dunăre la Giurgiu, iar de aici să se îndrepte spre Capitala ţării al cărei domnitor Carol urma să fie.

De la pașaportul scris de mână, la pașaportul electronic

De-a lungul vremii, pașaportul românesc a suferit o serie de modificări, iar în timpul comunismului, pentru români dreptul la liberă circulație în afara granițelor a fost sever îngrădit.

După 1989, societatea româneascã a intrat într-un amplu și accelerat proces de transformare generat de deschiderea granițelor țării, care a condus la un exod al cetățenilor români ce doreau să călătorească în străinătate. Astfel, standardele de călătorie românești au fost aliniate la cele internaționale, începând cu luna iunie 1994. Atunci a fost introdus în circulație un pașaport simplu românesc.

La 20 iulie 2005 a intrat în vigoare Legea 248 privind regimul liberei circulatii a cetățenilor români în străinătate, lege ce a clarificat condițiile în care cetățenii români își puteau exercita dreptul la libera circulație în străinătate, precum și limitele exercitarii acestui drept.

La sfârșitul anului 2008, în România, a fost pus în circulație pașaportul simplu electronic.

Whatsapp LinkedIn
pașaport ziua pașaportului românesc regele carol 1 pașaport fals
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Videoclipul zilei
Citește și
Pașapoarte 2019. Se schimbă pașapoartele. Ce modificări sunt
Nici obținerea pașaportului temporar nu mai e ce a fost! Regulile stricte, impuse în ultimele luni, sunt...
Schimbarea MOMENTULUI! Ce se întâmplă cu pașapoartele românilor
Acte necesare pentru pașaport în 2024. Cât costă și unde se poate achita taxa de eliberare
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste