Scrisoarea unei tărănci către Mareșalul Antonescu: ”Dacă e pierdut pe câmpul de onoare, să am și eu drept ca fiecare soție”...
Pe 22 iunie 1941, România începe Campania din Est, împotriva Uniunii Sovietice, intrând în cel de-al Doilea Război Mondial. Pe 28 septembrie, același an, țăranca Florica Petrea Gafton îi scrie Mareșalului Ion Antonescu o depeșă prin care cere detalii despre soțul ei, Petrea Gafton, rugându-l pe acesta să dea poruncă de o permisie de 15 zile, ”pentru a ne cununa civil”...
Publicat: Marti, 28 Iulie 2020, 06:43 | Actualizat: Marti, 28 Iulie 2020, 07:40Regimentul 8 Roșiori Botoșani a fost o unitate de cavalerie de nivel tactic, ce s-a constituit la 14/27 august 1916. Ostașii s-au remarcat în luptele Primului Război Mondial, dar mai ales la Bătălia de la Mărășești, unde au fost comandați de către colonelul Ioan Daschievici.
Pe 22 iunie 1941, Armata Română începe lupta contra Uniunii Sovietice, în cel de-al Doilea Război Mondial, pe un front cuprins între Munții Bucovinei și Marea Neagră. Regimentul 8 Roșiori Botoșani e în focurile luptei.
Pe 28 septembrie 1941, în timp ce trupele noastre luptau în Bătălia de la Odesa (8 august - 19 octombrie 1941), cel mai mare succes militar românesc din WWII, săteanca Florica Petrea Gafton, de loc din comuna Cristești, județul Botoșani, îi scrie Mareșalului Ion Antonescu una dintre cele mai simple și mai frumoase depeșe din istoria noastre, cerând amănunte despre soțul ei, Petrea Gafton, din Escadronul 2, Regimentul 8 Roșiori.
”Viu a vă face rugămintea Domniei Voastră, cu adânc respect și cu lacrimi în ochi dacă se poate să dați Poruncă soțului meu (notă - soldat Petrea Gafton, ctg 931, Escadronul 2, Reimentul 8 Roșiori) să mi se comunice și mie dacă are voie de o permisie de 15 zile pentru a ne cununa civil. Căci nu am putut să ne cununăm căci a fost concentrat. Căci a plecat pe data de 8 iunie șin nu a mai venit acasă. A fost în concediu pe zilele Paștelui și nu ne-am putut cununa. Căci în caz de va fi pierdut pe câmpul de onoare să am și eu drept ca fiecare soție (n.r. - ca văduvă) căci suntem oameni săraci. Și eu Florica Petrea Gafton nu am nimica de la părinții mei. Primiți vă rog Domnule Mareșal presupusa mea rugăminte cu respect și cu lacrimi în ochi”, scrie femeia. (n. r. - s-a păstrat grafia originală).
Mai jos, un ofițer adăuga ”să i se pună în vedere că se poate cununa prin Regiment...colonel”...
1944 îi găsește pe eroi tot prin tranșee. ”Suntem răniți în fiecare zi din cauza bombardamentelor de artilerie”, se scrie în 11 mai. Pentru cutezanța de a lupta contra Uniunii Sovietice, Regimentul 8 Roșiori Botoșani este desființat.
Despre soldatul Petrea Gafton nu se mai știe nimic...