Ziua nu mai are 24 de ore. Pământul se învârte mai repede decât credeam. Ce au descoperit oamenii de știință
Oamenii de știință au descoperit că ziua e mai scurtă și nu mai are 24 de ore din cauza vitezei accelerate cu care se învârte Pământul.
Publicat: Joi, 14 Ianuarie 2021, 15:30 | Actualizat: Luni, 18 Ianuarie 2021, 10:50În anul 2020, experții au demonstrat că Pământul s-a rotit mai puțin de 1.4602 milisecunde, adică mai puțin de 24 de ore. De exemplu, pe 19 iulie 2020, Pământul s-a rotit pentru mai puțin de 24 de ore, așa cum eram noi obișnuiți și cum am învățat cu toții la școală.
Ziua de 19 iulie 2020 a fost declarată de oamenii de știință ca fiind cea mai scurtă zi înregistrată vreodată de când au început ei să țină socoteala timpului, din 1960, potrivit Science Times.
Pământul se învârte mai rapid decât de obicei. Experții care se ocupă cu măsurarea timpului se confruntă cu o dilemă majoră. Aceștia încearcă să se decidă dacă să elimine o secundă din cele 24 de ore pentru a compensa pentru pierdere și a fi în conformitate cu actuala rotație a Pământului.
Cum compensează oamenii de știință pentru rotația mai rapidă a Terrei
Conform MailOnline, aceasta nu ar fi prima dată când experții trebuie să ajungă la un consens. Din 1970 și până în prezent, aceștia au adăugat în total 27 de zile pentru a menține un echilibru între timpul atomic și cel solar. Prin urmarea, scăderea acestei secunde de care se vorbește nu ar fi ceva cu totul nou.
Modificarea timpului e populară de zeci de ani pentru că până acum Pământului îi lua mai mult de 24 de ore să facă o totație completă. Cu toate acestea, în 2020, acest lucru nu s-a mai întâmlpat și i-a surprins pe experți pentru că Pământul s-a învârtit mult mai repede decât se așteptau aceștia.
Mai mult decât atât, în prezent Pământul se învârte mult mai repede decât de rotea în urmă cu 50 de ani. Astfel, ziua este puțin mai scurtă de 24 de ore. Experții de la Earth Rotation Service de la Paris care se ocupă cu măsurarea timpului au adăugat secunde în plus deoarece Pământului îi lua mai mult de 24 de ore să își completeze rotația.
Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în 2016. Secundele adăugate de acești specialiști ajută sateliții și gadget-urile de comunicare pentru se sincroniza cu timpul solar care e determinat de poziția stelelor, a Soarelui și a Lunii.
De cealaltă parte, adăugarea acestor secunde extra a creat haos în 2012 pe internet pe site-uri precum Yelp, Reddit și altele care au raportat o discrepanță la ajustarea la timp. Tocmai de aceea, unii oameni de știință au declarat pe atunci că emai bine să renunțe la adăugarea acestor secunde în plus, iar Conferința Mondială de Radiocomunicare a stabilit că e posibil ca această practică să nu mai fie folosită începând cu 2023.
Care este cauza rotației mai scurte de 24 de ore a Pământului
Dar având în vedere că Pământul se rotește mai repede, acum zilele sunt mai scurte cu 0.5 secunde. Unii experți sunt de părere că cei care se ocupă cu monitorizarea timpului vor trebui să scadă o secundă pentru a evita discrepanțele.
Potrivit unui studiu publicat în 2015, Pământul s-ar putea roti mai repede de 24 de ore din cauza încălzirii globale. Topirea ghețarilor determină o schimbare în distribuția masei la nivelul întregii planete și astfel, Pământul ajunge să se învârtă mai repede pe axa sa.