Alertă de rujeolă în România! Unde au fost raportate alte 60 de cazuri nou-confirmate
E alertă de rujeolă în România, după ce alte 60 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână, în şapte judeţe. Numărul total al îmbolnăvirilor a crescut îngrijorător la 18.486, dintre care s-au înregistrat 64 de decese.
Publicat: Sambata, 19 Octombrie 2019, 09:14 | Actualizat: Sambata, 19 Octombrie 2019, 14:34E alertă de rujeolă în România, după ce alte 60 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână, în şapte judeţe. Numărul total al îmbolnăvirilor a crescut îngrijorător la 18.486, dintre care s-au înregistrat 64 de decese.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat că, în perioada 14-18 octombrie, au fost raportate încă 60 de cazuri nou-confirmate de rujeolă.
Unde au fost raportate alte 60 de cazuri nou-confirmate
Noile cazuri de rujeolă au fost raportate în şapte judeţe, precum, Suceava - 37, Braşov - şapte, Neamţ - cinci, Caraş-Severin - patru, Mehedinţi şi Timiş - câte trei, Mureş - un caz.
Ca urmare, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până în 18 octombrie este 18.486, din care 64 de decese.
Ce este rujeola
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Rujeola sau pojarul se transmite foarte ușor, prin aer. În general, print use și strănut, iar contagiozitatea este de aproximativ 100% pentru persoanele nevaccinate.
„Poate determina complicații severe: pneumonie, encefalită, uneori chiar deces. Se manifestă cu febră înaltă, secreții nazale, lacrimale, roșeața ochilor. De asemenea, copiii tușesc și ulterior apare o erupție roșie, ce evoluează de la cap, coborând pe trunchi și devenind generalizată în două-trei zile”, a explicat doctorul Angelica Vișan, la emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani”, de la Antena 1.
„Contagiozitatea începe înainte de apariția simptomelor și durează pe toată perioada bolii, în special atât timp cât copilul tușește și prezintă acele secreții respiratorii, prin intermediul lor fiind transmis virusul”, a adăugat medicul.
Vaccinarea este cea mai bună metodă de prevenție și în cazul rujeolei. În plus, este recomandată evitarea contactului cu persoanele bolnave, potrivit doctorului Adrian Marinescu.
Vezi întreaga știre AICI!