Antena

Când începe programul „Rabla pentru sobe”. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente

Ministrul Mediuluil, Mircea Fechet, a dezvăluit când începe programul Rabla pentru sobe. Ce trebuie să faci pentru a aplica dar și care este suma maximă pentru care statul achidă trei sferturi din cheltuieli.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 28 Octombrie 2024, 17:05 | Actualizat: Luni, 28 Octombrie 2024, 17:14
Ministrul Mediuluil, Mircea Fechet, a dezvăluit când începe programul Rabla pentru sobe
Profimedia

Programul “Rabla pentru sobe” va demara în câteva săptămâni, proiectul-pilot urmând a beneficia de un buget de 500 de milioane de lei, anunţă ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei.

Când începe programul „Rabla pentru sobe”. Ce a declarat Ministrul Mediului

„Pentru că e o perioadă propice pentru astfel de discuţii, e cel legat de un program drag mie, finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu, care se numeşte “Rabla pentru sobe”. În România, din păcate, marea majoritate a locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe nu mai vorbim. Din estimările specialiştilor, randamentul mediu al unei sobe, în mediul rural, în România, este de 20-25% şi din acest motiv - şi nu numai - am pregătit un program pilot în premieră în România, finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, respectiv 500 de milioane de lei, să finanţăm localităţile din cele 27 de judeţe ale României din zona montană”, a spus Mircea Fechet.

Pe aceeași temă

Acesta precizează că, din discuţiile cu cei de la AFM, în următoarele săptămâni va începe finanţarea programului.

Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficient energetic, nu mai mult de 10.000 de lei.

„Chiar astăzi am discutat cu preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, pentru că acest program a parcurs aproape toate etapele necesare: transparenţă decizională, consultare publică, am integrat toate observaţiile pe care le-am primit ca urmare a acestor demersuri şi, din ce am discutat cu preşedintele AFM, cu domnul Nicolaescu, ar trebui în viitoarele săptămâni să vedem în Monitorul Oficial publicat acest ghid, pentru ca oamenii să poată aplica şi să poată beneficia de finanţare. Pentru că e un proiect pilot, discutăm de cetăţenii din 27 de judeţe, mai ales din localităţile care fac parte din lista celor montane, aşa cum sunt ele definite de Legea Muntelui, şi credem că acolo la munte, unde au pornit deja sobele la acest moment toţi cetăţăneii, acolo e nevoia cea mai mare şi începem cu ei. Asta nu înseamnă că-i uităm pe ceilalţi locuitori din zonele mai joase. Nicidecum. Doar că fazăm acest program, mai ales că e un program foarte nou, e un program-pilot şi trebuie să ne asigurăm că el funcţionează aşa cum trebuie înainte de a-l extinde la nivel national”, a afirmat Fechet.

Sobele trebuie să fie la un standard european, numit Eco Design, ceea ce presupune un randament de cel puţin 80%, adică beneficiarii vor consuma o jumătate sau poate chiar o treime din cantitatea de lemn consumată în prezent pentru a încălzi aceeaşi suprafaţă.

„La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aş spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă şi vor avea acces la un preţ competitiv. E foarte important şi aş începe prin a menţiona că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunţăm la această sursă de încălzire, lemnul de foc, acolo unde este accesibil, mai ales că se foloseşte dintotdeauna şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă", a precizat Fechet.

Oficialul a spus că Romsilva a vândut deja anul acesta aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc la un preţ mediu de 282 lei/mc, fără TVA, similar cu cel de anul trecut. Statul administrează prin Romsilva aproximativ jumătate din suprafaţa fondului forestier din România, ceea ce înseamnă că alte 3 milioane de hectare sunt administrate de ocoale silvice, fie că proprietar este statul, printr-o unitate administrativ-teritorială, fie că este vorba de proprietari privaţi.

„În acest moment, avem un stoc de 500.000 mc de lemn. E o cantitate însemnată, probabil are legătură şi cu iernile mai blânde pe care le-am avut în trecut şi care au influenţat cantitatea de lemn de foc pe care românii o achiziţionează. Preţul mediu de vânzare în acest an a fost de 282 lei pe metrul cub, fără TVA. E un preţ egal cu preţul pe care l-am avut şi anul trecut”, a afirmat ministrul.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

În plus, ministrul Mediului a mai anunţat că fondul forestier naţional din domeniul public al statului român va fi mărit cu încă 4.000 de hectare. Este vorba de o pădure pe care statul o achiziţionează în judeţul Neamţ de la un proprietar privat.

Whatsapp LinkedIn
rabla pentru sobe
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Hidden Assets e în AntenaPLAY! Un thriller captivant care te va ține cu sufletul la gură timp de 6 episoade. Tot ce vrei e să dai PLAY!
Stirile zilei EXPERIMENT. Apa din fântânile afectate de inundaţii, dusă la analize. Rezultatul: cocktail de otrăvuri
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Acești antioxidanți puternici ar trebui să facă parte din dieta ta. Ce spun nutriționiștii despre alimentele... Catine.ro
Care este în prezent starea de sănătate a celebrei actrițe Leticia Calderon. Vedeta a dezvăluit mai multe detalii Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. „De ce tragi de mine?”. Razii în cluburile de noapte din Ucraina, de unde Armata saltă tineri... Libertatea.ro
Cine este strategul de comunicare al Nordis, cel care ar fi coordonat campania dezvoltatorului imobiliar, acuzat de... Ziare.com
Ion Ţiriac i-a lăsat „mască” pe englezi! Cum au reacţionat când au aflat ce avere are miliardarul... AntenaSport
Emil Rengle și Alejandro Fernandez, declarații despre nuntă. Dansatorul și partenerul său vor să adopte copii:... Elle
Nu trebuie să renunți la pâine pentru a avea o dietă sănătoasă! Ce variantă este mai bună și cum se mănâncă Spynews.ro
Loredana Groza i-a dansat pe masă lui Mihai Bobonete: „Ce nu fac eu pentru bani?!” BZI
Unde vor pleca Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă în luna de miere: Actrița a divulgat ce vacanţă de... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Scones cu mac și lămâie, biscuiții perfecți pentru mic dejun HelloTaste.ro
Un motociclist din Galați a murit după ce a fost lovit de mașina care ar fi fost condusă chiar de iubita lui Antena3.ro
Un adolescent de 14 ani s-a sinucis din cauza unui chatbot AI. Cum l-ar fi convins tehnologia să își ia viața useit
Horoscopul zilei de 28 octombrie 2024. Peștii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Închideri de fabrici în lumea auto: Volkswagen, gata să pună lacătul pe trei uzine din Germania Wall-Street
Zodiile de foc. TOTUL despre Berbec, Leu și Săgetător Kudika
Cele 3 ingrediente secrete pentru a transforma sosul de roșii într-o vedetă Michelin Playtech
Iancu Sterp și-a adus tatăl la nuntă. Cum a reacționat mama Geta când și-a văzut fostul soț prezent la petrecere Redactia.ro
Aflat pe motocicletă, Andrei a murit lovit chiar de maşina femeii iubite. Cei doi se despărţiseră de curând,... Observator
Cât de sigur este să-ți trosnești gâtul. Ce se poate întâmpla dacă adopți acest obicei MediCOOL
5 rețete de sandviciuri bune pentru școală și pentru pachetul de la birou HelloTaste
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără ProSport
Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani își pot construi case pe terenuri GRATUITE primite de la stat.... Gandul
Iancu, derapaj uluitor despre Daniela Iliescu. Culiță a intervenit instant: 'Stai parcat' CanCan
Hemoroizii după naștere. Ce schimbări e indicat să faci în rutină pentru a te îngriji corespunzător DeParinti
Decizia lui Kate Cassidy de a părăsi Argentina „o va bântui pentru tot restul vieții sale”. Iubita... ZUTV
Numerele pe care le folosesc hackerii. Nu răspunde la apelurile care au aceste prefixe, sfătuiesc experții UseIT
Dulceață de struguri negri, ideală pentru a conserva aroma toamnei Hello Taste