Antena

Care e influenta sistemului educativ asupra personalitatii copilului?

Învăţământul formal ocupă cea mai mare parte din timpul copilului dumneavoastră. În afara celor patru, cinci sau şase ore alocate în cinci zile din şapte studiului organizat, în clasă, învăţarea formală este „luată şi acasă” prin teme, proiecte şi subiecte de documentare aprofundată.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 16 Martie 2020, 11:16 | Actualizat: Luni, 16 Martie 2020, 11:23
Care e influenta sistemului educativ asupra personalitatii copilului?

Odată cu înaintarea spre adolescenţă, copilul poate începe, dintr-o atitudine de frondă, să se simtă din ce în ce mai deziluzionat de ceea ce îi oferă învăţământul organizat. Replica „nu mă ajută cu nimic în viaţă” a atins deja statutul de maximă a elevului din ciclul gimnazial şi nu le este deloc străină celor mai mulţi dintre părinţi.

Totuşi, dat fiind că studiile formale ocupă cea mai mare parte a timpului copilului, influenţa lor asupra aptitudinilor şi chiar asupra întregii personalităţi a celui mic nu trebuie să fie subestimată. Mai departe, ne propunem să demonstrăm toate modurile în care sistemul educațional are nu doar un rol formal, ci şi unul formator.

Stadiile dezvoltării în primii ani ai vieţii

Perioada timpurie a vieții este, conform psihologilor, marcată de stadii de dezvoltare aflate în rapidă succesiune. La nivel cognitiv, afectiv și moral, copilul trece prin multiple schimbări, la finalul cărora reușește să-și configureze identitatea. Sistemul educațional se ghidează în cea mai mare parte după stadialitatea dezvoltării copilului, elaborată de mai mulți psihologi ai secolului trecut, dintre care îi amintim pe Jean Piaget (care a tratat îndeosebi progresul cognitiv) și pe Erik Erikson (care a studiat dezvoltarea etapizată a vieții emoționale).

Urmărirea atentă a acestor etape, având grijă să nu aibă loc o ardere a lor, îi asigură copilului dumneavoastră șansa de a se cunoaște pe sine și de a-și însuși treptat cunoștințele generale care îi vor permite să se integreze la nivel social și să se îndrepte spre un domeniu profesional care să îi pună aptitudinile în valoare. Cursurile formale fac apel la mai multe funcții cognitive ale elevului, primul nivel al predării folosindu-se de memoria reproducătoare a celui care studiază, în vreme ce nivelurile superioare se adresează capacității lui de a rezolva probleme prin metode inedite, de a reda concepte abstracte și de a compara noțiuni pe care le-a învățat anterior.

O critică adusă sistemului de învățământ se referă la accentul pus pe capacitatea de memorare - între exercițiile care fac apel la memorie și exercițiile care antrenează celelalte funcții cognitive pare să fie un dezechilibru. Totuși, pedagogia modernă își propune să restabilească un echilibru, iar fișele de lucru includ, de regulă, sarcini din ce în ce mai variate.

Componenta socială

Apanajul studiilor formale este, fără îndoială, faptul că ele presupun ca elevul să se afle constant într-o situație socială. Făcându-și ideile și cunoștințele auzite într-un grup social de întindere medie spre mare, el va reuși să își construiască identitatea, să înțeleagă în ce moduri se diferențiază de ceilalți și în ce moduri li se aseamănă, precum și să își asume propriile puncte de vedere. Clasa funcționează precum o agoră, ea se deschide discuțiilor elaborate pe baza unor teme date, rezultatul dorit fiind ca elevii să dobândească cunoaștere de sine, dar și cunoaștere la nivel interpersonal.

În afara discuțiilor libere, noile programe se concentrează asupra activităților pe grupe, care evidențiază capacitatea copiilor de a lucra împreună în vederea unui scop comun. Altfel spus, sistemul educației formale este unul pregătitor pentru cea mai întinsă perioadă a vieții de adult - viața profesională.

În sprijinul educației formale

Dată fiind importanța sistemului școlar tradițional în dezvoltarea copilului, considerăm că este nevoie de cât mai multe resurse care să-l sprijine. Fie că sunt propuse de profesor sau alese chiar de dumneavoastră, materialele auxiliare sunt necesare pentru o bună formare a copilului. Astfel, din multitudinea de manuale școlare, dicționare, culegeri de exerciții și alte resurse care vă sunt puse la dispoziție, este indicat să le alegeți pe cele care se află în conformitate cu programa actuală și care sprijină în mod direct ceea ce se studiază la clasă. Alegerea materialelor potrivite este, în fond, crucială pentru progresul personal al copilului în cadrul sistemului de educație.

Whatsapp LinkedIn
articol native: care e influenta sistemului educativ asupra personalitatii copilului?
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Ai acțiune, suspans și mister în noile episoade din Hidden Assets | Sezonul 2. Disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei Mai bine de jumătate de ţară, inclusiv Capitala, au intrat sub avertizări cod galben și portocaliu de vânt, viscol și polei
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii norocoase în ziua de 14 decembrie 2024. Doi nativi vor avea parte de reușite Catine.ro
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
O tânără care face curățenie în casele din Elveția a dezvăluit cât câștigă în fiecare lună: „Mai mult... Libertatea.ro
România în Schengen. Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2025: „Potențialul va fi... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Cătălin Cazacu, primele declarații despre noua iubită! Ce apreciază la femeia de care s-a îndrăgostit:... Spynews.ro
Și-a făcut Klaus Iohannis operație estetică la față? Ce spun medicii esteticieni despre intervenție BZI
Cum se gătește acasă la Călin Georgescu? „Mâncarea este o relație autentică cu Dumnezeu!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci HelloTaste.ro
Stenograme cu ordinele lui Ceaușescu la începutul Revoluției. Evenimentele din 16-20 decembrie 1989 de la Timişoara Antena3.ro
Un șofer Cybertruck care s-a dat mare cu mașina lui a avut parte de o surpriză neplăcută. Ce s-a întâmplat... useit
Horoscopul zilei de 17 decembrie 2024. Balanțele au nevoie de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Țară, țară, vrem candidat la prezidențiale. Se conturează doi competitori în zona proeuropeană și unul în... Jurnalul
Scapă de herpes în câteva ore - Tratament rapid și eficient Kudika
Fiica Loredanei Groza, apariție de senzație pe podium. Cum arată Elena Boncea la 26 de ani Playtech
Ce e bine să ai pe masă AZI de Sfântul Spiridon pentru a avea parte de prosperitate și sănătate Redactia.ro
Mai bine de jumătate de ţară, inclusiv Capitala, au intrat sub avertizări cod galben și portocaliu de vânt,... Observator
Exerciții fizice pentru a preveni deformarea coloanei vertebrale. Ce rol are întărirea musculaturii MediCOOL
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Fenomene meteo ciudate în București de Crăciun, potrivit meteorologilor EaseWeather Gandul
Alexia Eram se răzbună cum știe mai bine. Sărutări pasionale pe stradă cu noul iubit CanCan
Cum să-i implici pe cei mici în decorarea bradului de Crăciun DeParinti
Unul dintre dansatorii lui Taylor Swift a dezvăluit că „nu s-a putut opri din plâns” de la încheierea... ZUTV
Dacă faci așa ceva, poți să îți pierzi accesul pe contul Facebook. Ce greșeli trebuie să eviți UseIT
Glazura regală - Royal Icing. Rețeta celui mai elegant decor de prăjituri Hello Taste