Dragobete 2022: Tradiții și obiceiuri pe 24 februarie. Ce superstiții se păstrează din bătrâni la sărbătorea de azi
În fiecare an, pe 24 februarie, românii se bucură de propria sărbătoare a iubirii, Dragobete, echivalentul sărbătorii de Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day, pe 14 februarie, sărbătoare specifică americanilor.
Publicat: Marti, 22 Februarie 2022, 17:24 | Actualizat: Miercuri, 23 Februarie 2022, 16:15- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Anul acesta Dragobetele cade într-o zi de joi, iar toate cuplurile îndrăgostite sărbătoresc iubirea în această zi specială. Potrivit Calendarul Ortodox, Dragobetele semnifica în mitologia românescă zeul tinereții și al iubirii.
Această zi în care românii celebrează iubirea coincide cu Aflrea Capului Sfântului Ioan Botezătorul în calendarul creștin orthodox. Sărbătoarea de Dragobete există din moși strămoși, iar tradițiile s-au păstrat din bătrâni.
Pe aceeași temăTradiții și obiceiuri Dragobete 2022
Tradiția spune că Dragobete este fiul babei Dochia, cea cu 9 cojoace, așa cum se spunea din bătrâni. Dragobetele se știa că a fost un tânăr foarte iubăreț, un fel de Don Juan, care încerca să cucerească toate fetele.
Pe aceeași temăSărbătoarea de Dragobete are o semnificație foarte puternică pentru că semnifică în același timp sfârșitul unui anotimp, pentru că în doar câteva zile va veni oficial primăvara, pe 1 martie, dar și sfârșitul desfrâurilor lumești pentru că urmează să înceapă postul Paștelui în 2022.
Unul dintre obiceiurile păstrate de demult în zona rurală spune că tinerii se îmbracă în cele mai frumoase haine ale lor și se duc în pădure la cules de flori. În timp ce fetele și băieții tineri culeg flori, ei cântă și joacă un joc numit zburătorit.
Spre ora prânzului, fetele se întorc în sat, iar băieții sunt pe urmele lor, încercând să le prindă și să le ofere o sărutare.
Dacă pe 24 februarie vremea e înnorată și mohorâtă, atunci tinerii se adună într-o casă pentru a petrece frumoasa sărbătoare a iubirii. Acolo ei cântă și joacă diverse jocuri.
În această zi, bătrânii din sat sunt preocupați de animalele ce cresc în gospodării. Se spune că păsările își aleg perechea. Sacrificarea animalelor e interzisă de Dragobete.
Superstiții Dragobete 2022
Semificația sărutului de Dragobete este una aparte. Dacă băiatul îi era drag fetei, ea se lăsa prinsă de el și sărutată. În acest caz, sărutul era un echivalent al logodnei. Seara, fata și băiatul care formau un cuplu nou își anunțau logodna în întreg satul și toate rudele lor aveau să afle despre povestea lor de dragoste.
O veche superstiție din bătrâini arată că cei care nu participau la sărbătoarea de Dragobete erau pedepsiți să nu iubească tot restul anului.
Tinerele necăsătorite strâng zăpadă, zăpadă ce poartă numele de zăpada zânelor. După ce zăpada se topea, fetele ar fi profitat de proprietățile magice ale licorii și aveau să o folosească în ritualuri de înfrumusețare și descântece de iubire. De aceea, fetele tinere foloseau această apă pentru a-și spăla fața.
În prezent, în această zi, îndrăgostiții își fac cadouri speciale și sărbătoresc iubirea cu o cină romantică sau chiar și o excursie. De asemenea, majoritatea cuplurilor își fac urări de iubire și își trimit mesaje de dragoste în care își împărtășesc sincer sentimentele. Printre cele mai populare cadouri de Dragobete se află bomboanele de ciocolată, flori, parfumuri, cine romantice și jucării de pluș.