Filmul Liceenii revine pe ecrane. Cine sunt actorii care le vor lua locul Oanei Sîrbu și lui Ștefan Bănică
Irina Margareta Nistor a declarat vineri, 21 octombrie 2022, la Radio România București FM că va începe producția unei noi serii a filmului Liceenii. Acesta a fost lansat în urmă cu 40 de ani.
Publicat: Duminica, 23 Octombrie 2022, 14:21 | Actualizat: Duminica, 23 Octombrie 2022, 14:27„Dau o veste bună. Se va face o serie nouă din «Liceenii». Cu băiatul lui Mihai Constantin, cu băiatul și fata lui Ștefan Bănică și, sper, cu nepotul lui Corjos, care este muzician și care este un băiat foarte frumos”, a spus Irina Margareta Nistor.
Filmul Liceenii revine pe ecrane
„Încă nu știu să spun cine va fi regizorul. Nepotul lui Corjos va juca și el în film, sper. Producătoare este Anca Truță, care face filme independente și importante și va fi o referire la Ion Caramitru”, a mai adăugat Irina Nistor.
Filmul Liceenii a apărut în anul 1986 și a fost regizat de Nicolae Corjos. Producția a fost printre cele mai apreciate filme din istoria cinematografiei românești. Rolurile principale au fost interpretate atunci de actorii Ștefan Bănică junior, Mihai Constantin, Oana Sîrbu, Ion Caramitru, Tamara Buciuceanu-Botez și Cesonia Postelnicu.
Liceenii se află pe locul 25 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile după cum scrie într-un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.
Filmul a fost realizat în studiourile Centrului de Producție Cinematografică București. Regizori secunzi au fost Cornelia Mihalache și Mona Segal Rotaru, iar asistent de regie Mihnea Columbeanu. Filmările au durat două luni și jumătate și au avut loc în vara anului 1986.
Muzica din acest film a fost compusă de Florin Bogardo, autorul muzicii filmului anterior din seria „Liceenii”. Redactor muzical a fost Anca Dumitrescu Ștefan. Melodiile sunt interpretate de corul „Madrigal” dirijat de prof.univ. Marin Constantin. Coloana sonoră a filmului (cuprinzând melodii compuse în general pentru sintetizatorul de sunet, dar și un număr de leit-motive cântate la pian sau sintetizator) a rămas în memoria publicului.
Piesa centrală a coloanei sonore, Ani de liceu, a devenit un veritabil imn pentru liceenii români. Textul cântecului a fost scris de Sașa Georgescu și pus pe muzică de Florin Bogardo; melodia a fost interpretată în film de Stela Enache și Florin Bogardo.
Filmul a fost precedat de un altul, prin intermediul căruia regizorul Corjos a putut testa interesul publicului pentru creații de asemenea gen – Declarație de dragoste (1985). Deoarece filmul anterior a avut parte de un mare succes la public, cuplul George Șovu - Nicolae Corjos (scenarist - regizor) au realizat o mică serie de filme cunoscută ca seria „Liceenii”, începând cu filmul titular și sfârșind în anii '90. Ultimul film din serie a fost regizat de Mircea Plângău. Filmele se succed în următoarea ordine:
- Declarație de dragoste (1985)
- Liceenii (1986)
- Extemporal la dirigenție (1988)
- Liceenii Rock'n'Roll (1991)
- Liceenii în alertă (1993)
Filmul Liceenii a avut parte de un mare succes la public, fiind vizionat de 5.521.128 de spectatori la cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31.12.2006 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.