„Nu dorim asta nici celui mai mare dușman!”. Fostul ofițer MAI care a mințit și a infectat mai mulți oameni cu COVID-19, primele declaraţii! Soția lui îi ia apărarea! VIDEO
Fostul ofiţer de poliţie care a transformat spitalul ministerului de Interne în cel mai mare focar din Bucureşti, Nelu Lupu, s-a vindecat şi a vorbit în exclusivitate pentru Observator despre situaţia pe care a creat-o. Şi soţia sa a avut un mesaj. Femeia a cerut oamenilor să demonstreze empatie.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 06 Aprilie 2020, 19:43 | Actualizat: Luni, 06 Aprilie 2020, 19:44- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
„Eu încă am acasă oxigenoterapie, am conectat la mine oxigenul. Este această problemă cu respiraţia şi cu plămânii. E mai bine, sigur”, au fost primele declaraţii ale fostului ofiţer MAI, sursa unuia dintre cele mari focare de infecţie de la noi din ţară.
Bărbatul, în vârstă de 60 de ani, a fost externat din spital în urmă cu două zile. Este acasă, unde trebuie să mai rămână izolat cel puţin două săptămâni.
În primul lui interviu, Nelu Lupu a dat detalii despre starea lui de sănătate. În ceea ce priveşte ceilalţi zeci de pacienţi pe care i-a infectat, nu vrea să dea explicaţii.
„Vreau ca primii cu care să discut şi să clarific aceste aspecte să fie anchetatorii din dosarul penal. Fără nicio supărare”, a precizat el.
Soția lui face apel la empatia oamenilor!
Aceeaşi reacţie o are şi soţia lui, şi ea infectată şi declarată vindecată ulterior. Le-a vorbit, însă, reporterilor Observator despre empatie.
„Nu-i doresc nimănui să treacă prin ce am trecut noi. Nici celui mai mare duşman nu-i doresc să treacă prin ce am trecut şi prin ce trecem noi. Dacă puteţi să empatizaţi e bine, dacă nu.", a transmis ea.
Cum a infectat fostul ofițer MAI zeci de oameni cu COVID-19
Într-o lună, fostul poliţist a închis un spital, mai multe instituţii, a infectat zeci de oameni şi a revoltat o ţară întreagă. În 5 martie, bărbatul s-a prezentat pentru prima oară la Spitalul Dimitrie Gerota din Capitală. Atunci, acuza dureri de spate.
La aproape 72 de ore de la internare, bărbatul a început să se simtă din ce în ce mai rău. Ba mai mult, medicii ne-au spus faptul că a dezvoltat şi mai multe afecţiuni pulmonare. În cele din urmă, pacientul a fost testat pentru coronavirus, iar rezultatul a ieşit pozitiv.
La internare, Nelu Lupu a mințit personalul medical. Deşi abia se întorsese dintr-o vacanţă în Israel, fostul ofţer nu a recunoscut asta în faţa medicilor. Aproape o săptămână, a primit îngrijiri medicale şi a intrat în contact atât cu medici, asistente, infirmieri, cât şi cu alţi pacienţi. Abia în 9 martie, Nelu Lupu a fost testat pentru coronavirus.
„Pacientul a avut o formă severă de infecţie cu COVID-19, motiv pentru care a fost în primă fază monitorizat în secţia de Terapie Intensiva şi pe urmă s-a făcut transferul de secţia normală.
Pacientul, pentru că a avut o formă severă, a rămas cu nişte complicaţii pulmonare, care ar putea să fie şi cronice, asta înseamnă că în momentul de faţă are nevoie de oxigen în continuare”, a declarat doctorul Adrian Marinescu, medic infecționist la „Matei Balș”.
Până să ajungă la spital şi să fie diagnostiocat cu noul coronavirus, Nelu Lupu a umblat prin tot Bucureştiul şi a intrat în contact cu sute de oameni. Iată harta infectărior.
Ofiţerul în rezervă lucra la Amenajarea Domeniului Public din sectorul 4, instituţie care are sediul într-un mall. Acolo, a împărţit mărţişoare colegelor şi a transmis virusul mai departe. A doua zi, a mers şi în Orăşelul Copiilor, unde avea biroul, şi a făcut acelaşi lucru. Ultima oprire, spitalul Dimitrie Gerota, a devenit şi cel mai mare focar din Bucureşti.
Nelu Lupu şi-a infectat soţia, fiul - ofiţer la SRI, nepotul, nora însărcinată, colegii şi cadrele medicale. În total, a îmbolnăvit 47 de oameni, arată raportul Institutului de Sănătate Publică. În realitate, numărul ar putea fi mult mai mare. O asistentă de la Spitalul Gerota care ar fi contactat virusul spune că doar numărul cadrelor medicale infectate ar depăşi 50.
„Pe data de 17 martie, am fost în jur de 27 de internaţi. După data de 17, s-au mai pozitivat peste 25, cred că undeva la 27, 28 de colegi din spital.
A dat dovadă nu doar de lipsă de coloană vertebrală, nu doar de lipsă de umanitate. Nu vreau să mă exprim, pentru că mă apucă o revoltă”, a spus un cadru medical de la Spitalul Gerota din București.
Anchetă pentru zădărnicirea combaterii bolilor
În 11 martie, procurorii au deschis o anchetă pentru zădărnicirea combaterii bolilor. La aproape o lună de la internarea în spital, dosarul fostului ofiţer din cadrul Ministerului Afacerilor Interne figurează ca fiind cercetat in rem, adică sunt cercetate faptele, nu şi o persoană anume.
Şi chiar dacă ar fi pus sub acuzare, bărbatul riscă maximum doi ani de închisoare şi asta pentru că faptele comise figurează ca fiind făcute înainte ca legea să fie înăsprită.
Nelu Lupu are şi victime colaterale, acuză acum medicii şi asistentele care se luptă să învingă boala.
„Familiile, copiii, soţii, părinţii, cei pe care nu-i putem ajuta. Cei care strâng din dinţi, strâng din pumni când vorbesc cu noi, ca să pară fericiţi şi să ne dea nouă încredere. Ştii că atunci când închid telefonul, toţi plâng”, a mai spus un cadru medical de la Spitalul Gerota din București.