Înălțarea Sfintei Cruci 2018. Cum se face corect semnul crucii și de ce îl facem
Înălțarea Sfintei Cruci 2018. Cum se face semnul crucii corect și de ce îl facem. Cu mâna dreaptă. Degetul mare, indexul și degetul mijlociu sunt împreunate într-un singur punct, în timp ce inelarul și degetul mic sunt ținute în palmă
Publicat: Vineri, 14 Septembrie 2018, 11:05 | Actualizat: Vineri, 14 Septembrie 2018, 11:21- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătorită pe 14 septembrie de către toți creștinii, aceasta fiind și zi de post. Semnul sfintei cruci este privit ca fiind un semn de apartenenta la Histos. Creștinii știu faptul că semnul ungerii lor este crucea. În trecut , semnul crucii era înțeles și ca o formă de exorcizare. Astăzi semnul crucii este făcut pentru binecuvântare și protective, însoțindu-I pe creștini la fiecare act din viața lor.
Cum se face semnul crucii
Semnul crucii se face cu mâna dreaptă. Semnul crucii reprezintă un gest simbolic prin care se marchează cele patru direcții ale Crucii de pe Golgota. Mai mult decât atât, semnul Sfintei Cruci demonstrează iubirea omului față de divinitate. De obicei, creștinii fac semnul Sfintei Cruci când rostesc numele Sfintei Treimi.
Se face acest semn simbolic pentru a preaslăvi o persoană sfințită, un obiect sau un sfânt. În practica ortodoxă se folosește mâna dreaptă atunci când se face semnul crucii. Astfel, se împreunează degetul mare, indexul și degetul mijlociu în timp ce degetul mic și inelarul sunt ținute în palmă. Mai întâi se atinge fruntea, apoi se coboară spre piept, după care urmează umărul drept și umărul stâng.
Semnul crucii a fost folosit încă din vremea Bisericii primare atât în cult dar și ca semn de apartenență la comunitatea creștină, de recunoaștere, ca un semn de prietenie într-un anumit sens, din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor. Prima referință scrisă la semnul Crucii apare în scrierile lui Tertullian (cca. 160-225 d.Hr.). Acesta afirmă despre creștini că "la fiecare pas și la orice mișcare, când intră sau ies, când ne punem hainele și încălțămintea, când mergem la baie, când stăm la masă... în toate lucrările noastre zilnice ne însemnăm pe frunte cu semnul" (De Corona, 3). Sfinţii Părinţi fac multe referiri la semnul crucii și îi îndeamnă pe creștini să îl folosească oricând este posibil.
Sursă foto: ganduridinierusalim.com