Lista restricțiilor de vacanță pentru fiecare țară din Europa. Regulile pe care trebuie să le știi dacă vrei să pleci în concediu
O platformă web, numită „Re-open EU”, lansată de Comisia Europeană, dedicată sprijinirii reluării în siguranţă a călătoriilor şi a turismului în întreaga Europă, a realizat o listă cu principalele informaţii de călătorie pentru fiecare ţară.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 16 Iunie 2020, 23:08 | Actualizat: Miercuri, 17 Iunie 2020, 21:02Pe listă nu apar Croaţia şi Suedia, deoarece Comisia Europeană nu a publicat date referitoare la restricțiile de călătorie. Iată principalele informații despre restrtricțiile de călătorie fiecare țară în parte din Europa:
Austria şi Belgia
Frontierele austriece sunt deschise tuturor statelor UE, cu excepţia Suediei, Regatului Unit, Spaniei şi Portugaliei. În ce priveşte Belgia, frontierele sunt deschise pentru călătorii spre şi dinspre Uniunea Europeană, inclusiv Regatul Unit şi celelalte patru ţări Schengen (Elveţia, Liechtenstein, Islanda şi Norvegia).
Călătoriile neesenţiale în afara UE şi a statelor asociate Schengen rămân interzise până la 1 iulie.
Bulgaria impune carantină de 14 zile pentru anumiţi turişti
În Bulgaria nu există limitări pentru turiştii care provin din Austria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, plus Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveţia, Andorra, Monaco, San Marino şi Vatican. Însă vor intra în canatină, timp de 14 zile, turiştii care vin din Belgia, Portugalia şi Suedia, precum şi din Regatul Unit.
Turiştii care nu sunt supuşi carantinei trebuie să depună la inspectorii sanitari de la frontieră o declaraţie privind observarea măsurilor antiepidemice ale Ministerului Sănătăţii şi recunoaşterea riscurilor de COVID-19.
Danemarca - Reguli stricte în funcţie de ţara de provenienţă
Frontierele sunt închise pentru cetăţenii non-danezi care nu au reşedinţa în Danemarca sau nu au un motiv valabil pentru a intra în Danemarca. Intrarea în scopul şederii în casa de vară a străinului din Danemarca este considerată un "scop demn".
Dimpotrivă, un sejur de vacanţă într-o casă de vară închiriată sau la un hotel nu este considerat un motiv valabil. Dacă aveţi reşedinţa în Germania, Suedia, Norvegia, Finlanda sau Islanda, puteţi intra în Danemarca în cazul în care aveţi de gând să staţi în propria casă de vară în Danemarca.
În calitate de proprietar al casei de vară, puteţi aduce soţul/ soţia, partenerul de viaţă, logodnicul, iubita, părinţii, bunicii, copiii şi nepoţii, precum şi membrii gospodăriei dumneavoastră. În astfel de cazuri, trebuie să aduceţi cu dumneavoastră următoarele documente: dovada dreptului de proprietate asupra casei de vară, ar fi actul de transport, contractul de vânzare sau informaţiile fiscale.
Dacă aduceţi membrii familiei de mai sus, trebuie să aduceţi dovezi ale relaţiei dumneavoastră de familie, ar fi certificatul de căsătorie, certificatele de naştere, dovada reşedinţei comune etc.
Dacă aveţi reşedinţa în Germania, Norvegia sau Islanda, puteţi intra în Danemarca în alte scopuri decât cele enumerate ca motiv valabil, în următoarele situaţii:
- Aţi rezervat un sejur de vacanţă pentru cel puţin şase nopţi în afara oraşelor Copenhaga şi Frederiksberg. Acesta ar putea fi un sejur într-o casă de vară închiriată, la un camping sau la un hotel;
- Persoanele care intră în Danemarca la 15 iunie 2020 şi care pot prezenta dovada unui sejur de vacanţă rezervat pentru o perioadă de închiriere de cel puţin şase nopţi începând înainte şi terminând după 15 iunie 2020 sunt considerate a avea un scop demn de intrare, chiar dacă perioada de vacanţă va fi, de fapt, mai mică de şase nopţi;
În astfel de cazuri, trebuie să aduceţi cu dumneavoastră următoarele documente: confirmarea rezervării sau contractul de închiriere de la hotel, camping sau agenţie de închiriere de case de vară care să precizeze locul de cazare, durata sejurului şi numele persoanelor care au rezervat sejurul. În cazul în care evoluţiile se întorc în ţări, restricţiile de intrare pot fi reintroduse.
În astfel de cazuri, trebuie să aduceţi cu dumneavoastră următoarele documente: confirmarea rezervării sau contractul de închiriere de la hotel, camping sau agenţie de închiriere de case de vară care să precizeze locul de cazare, durata sejurului şi numele persoanelor care au rezervat sejurul. În cazul în care evoluţiile se întorc în ţări, restricţiile de intrare pot fi reintroduse.
Restricţiile de intrare în Danemarca se aplică, de asemenea, Insulelor Feroe şi Groenlandei. Vizitatorii din Danemarca, Groenlanda şi Islanda sunt autorizaţi şi nu mai este necesară 14 zile de carantină pentru persoanele care sosesc în Insulele Feroe.
Nu mai este necesar să se obţină un permis de călătorie şi vor fi disponibile bilete comerciale obişnuite. Cu toate acestea, toţi pasagerii trebuie să respecte dispoziţiile referitoare la testare şi carantină şi să completeze un formular "Sumut".
Finlanda
Controlul la frontieră a fost ridicat la frontiera terestră dintre Finlanda şi Norvegia, precum şi pentru traficul aerian şi serviciile regulate de feribot între Finlanda şi Norvegia, Danemarca, Islanda, Estonia, Letonia şi Lituania. Controlul la frontierele interne va continua pentru traficul dintre Finlanda şi alte ţări Schengen decât cele menţionate mai sus.
Franţa
Nu există carantină obligatorie pentru călătorii din UE, din ţările Schengen asociate sau din Regatul Unit, cu excepţia cazului în care ţara de origine impune călătorilor din Franţa carantină (principiul reciprocităţii). Se recomandă totuşi carantină voluntară pentru călătorii care vin din Spania cu avionul şi pentru călătorii care vin din Regatul Unit.
Germania
Din 15 iunie Restricţiile de călătorie pentru 31 de ţări europene, inclusiv statele membre ale UE, au fost ridicate şi înlocuite cu recomandări individuale de călătorie.
Grecia
Turştii pot să intre şi să iasă din ţară dacă provin din următoarele ţări, care nu sunt afectate de un risc ridicat de transmitere: Albania, Australia, Austria, Macedonia de Nord, Bulgaria, Germania, Danemarca, Elveţia, Estonia, Japonia, Israel, China, Croaţia, Cipru, Letonia, Liban, Noua Zeelandă, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Coreea de Sud, Ungaria, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă şi Finlanda.
Italia
Este permisă deplasarea către şi dinspre următoarele ţări: statele membre ale Uniunii Europene, ţările care sunt părţi la Acordul Schengen, Regatul Unit, Andorra, Monaco, statul Vatican şi Republica San Marino.
Letonia, Lituania şi Estonia
Lituania şi Estonia au convenit să permită libera circulaţie a cetăţenilor lor şi să reia transportul interstatal de pasageri în cele 3 state baltice începând cu 15 mai. În Letonia, transportul internaţional de călători prin aeroporturi, porturi, autobuze şi transport feroviar a fost reluat de la 10 iunie către ţări (UE, SEE, Elveţia şi Regatul Unit) unde nu există mai mult de 15 cazuri noi la 100 000 de rezidenţi în ultima perioadă cumulată de 14 zile.
Zborurile pot fi reluate către ţări (UE, SEE, Elveţia şi Regatul Unit) unde nu există mai mult de 25 de cazuri noi la 100 000 de rezidenţi în ultima perioadă cumulată de 14 zile. Interdicţia de a intra în Lituania nu se aplică în cazul cetăţenilor care provin din Spaţiului Economic European, Confederaţia Elveţiană şi a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi a persoanelor care au reşedinţa legală în aceste ţări, care sosesc din acestea Ţările, cu condiţia ca incidenţa COVID-19 (infecţie cu coronavirus) în ţara în care au reşedinţa legală nu a depăşit 25 de cazuri / 100 000 de populaţii în ultimele 14 zile calendaristice.
Lista acestor ţări este aprobată şi făcută publică în fiecare luni de către comandantul de stat al operaţiunilor naţionale de urgenţă. Nu va fi necesară o autoizolare de 14 zile pentru returnaţii din aceste ţări.
De la 1 iunie, Estonia admite persoanele fără simptome Covid-19 care să sosesc din Uniunea Europeană, din statele membre ale spaţiului Schengen sau din Regatul Unit, dar se pot aplica cerinţe de carantină.
Carantina obligatorie pentru persoanele care sosesc în Estonia depinde dacă rata de infectare cu coronavirus în ţara de plecare - unde au petrecut cel puţin 14 zile înainte de plecare - este mai mare de 15 la 100 000 de locuitori. Oricine ajunge în Estonia dintr-o ţară cu o rată mai mare de infecţie trebuie să se autoizola timp de două săptămâni la sosire. Informaţiile privind ţările şi cerinţele de carantină sunt actualizate în fiecare vineri.
Luxemburg
Există acorduri bilaterale cu Germania şi Belgia, deoarece ambele ţări au impus restricţii de călătorie rezidenţilor din Luxemburg, cu excepţia lucrătorilor transfrontalieri.
Malta
Interdicţia de călătorie se prelungeşte până pe 30 iunie. Repatrierile trebuie testate la plecare, la sosire şi la sfârşitul celor 14 zile de carantină obligatorie. Au fost stabilite coridoare sigure cu ţări care îndeplinesc anumite criterii. Aeroportul Internaţional Malta se va redeschide pe 1 iulie cu servicii către 19 destinaţii: Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Sardegna, Sicilia, Slovacia şi Elveţia. Alte şase ţări au fost adăugate pe lista destinaţiilor sigure pentru momentul redeschiderii oficiale a aeroportului la 1 iulie: Italia, Franţa, Polonia, Spania, Croaţia şi Grecia vor fi adăugate pe listă, deşi se vor aplica restricţii privind zborurile din anumite regiuni din Franţa, Spania şi Italia, inclusiv nordul Italiei. Nu există restricţii de zbor din 15 iulie.
Polonia
Cetăţenii Uniunii Europene sunt eligibili să intre în Polonia fără obstacole. Serviciile prezente la frontieră vor efectua verificări aleatorii. Nu se impune carantină obligatorie cetăţenilor UE care intră pe teritoriul Republicii Polone.
Portugalia
Permis numai pentru: resortisanţi ai UE27, ţările spaţiului Schengen (Liechsteinsten, Norvegia, Elveţia şi Islanda) şi membrii familiilor lor, pasagerii zborurilor din Marea Britanie, Brazilia şi CPLP (comunităţii cetăţenilor vorbitori de limbă portugheză), SUA, Canada, Venezuela şi Africa de Sud.
România
Începând cu data de 15 iunie, persoanele care provin din Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Croaţia, Elveţia, Germania, Grecia, Insula, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria nu trebuie să se izoleze timp de 14 zile dacă sunt asimptomatice. Pentru persoanele care provin din alte ţări, măsurile de carantină/ autoizolare de 14 zile sunt menţinute.
Zborurile către următoarele ţări rămân suspendate: Italia, Spania, Germania, Franţa, Austria, Belgia, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia, Iran.
Slovacia
Intrarea cetăţenilor străini prin frontiera externă sau frontiera dintre Republica Slovacă şi Polonia nu este permisă.
Călătorii care provin din următoarele ţări pot intra în Slovacia fără nicio restricţie: Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Croaţia, Islanda, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Ungaria, Malta, Germania, Norvegia, Austria, Slovenia, Elveţia.
Slovenia
Călătorii din următoarele ţări pot intra în Slovenia fără restricţii: Croaţia, Ungaria, Austria, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Norvegia, Slovacia, Elveţia şi cei care călătoresc din Friuli-Venezia (o unitate administrativă a Italiei).
Spania
Doar graniţele rutiere cu Portugalia şi Franţa rămân închise şi vor fi deschise la 1 iulie. Carantina de 14 zile este obligatorie, cu unele excepţii, pentru toţi călătorii care sosesc în Spania, indiferent de ţara lor de origine. Spania va deschide graniţele începând cu 21 iunie, fără carantină pentru toţi turiştii şi cetăţenii care vin.
Ungaria
Pentru străini, intrarea pe teritoriul Ungariei nu este permisă în general. Cetăţenilor Republicii Cehe, Austriei, Germaniei, Slovaciei, Serbiei, Sloveniei şi Croaţiei li se permite să treacă graniţa fără a fi supuşi unei carantine obligatorii. Cetăţenii bulgari pot intra din motive speciale (cum ar fi misiuni oficiale sau călătorii de afaceri).
Tranzitul din motive umanitare este permis.
Ţările de Jos
Turiştii din UE sau din ţările Schengen pot intra în Olanda. Cu toate acestea, turiştii din Suedia şi Regatul Unit ar trebui să intre în carantină timp de 14 zile. Turiştii trebuie să-şi rezerve cazarea de vacanţă înainte de a călători în Olanda. Este posibil să fiţi oprit la frontieră dacă nu aveţi o rezervare validă. Trebuie respectate recomandările olandeze şi regulile de combatere a răspândirii COVID-19.