Lista rușinii, făcută publică de ANAF. Cine sunt românii care sunt datornici la stat la finalul anului 2019
Lista datornicilor la Fisc pentru trimestrul IV, adică din perioada octombrie-decembrie, urmează să fie publicată pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 21 Ianuarie 2020, 08:21 | Actualizat: Marti, 21 Ianuarie 2020, 12:11- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit avocatnet.ro, lista va fi publicată până cel târziu vinerea viitoare și va putea fi consultată aici, iar cei care nu vor să apară pe listă trebuie să-și plătească datoriile restante în această perioadă.
Apariția pe această listă poate fi evitată în situația în care contribuabilul își plătește datoriile în 15 zile după ce a fost notificat. Mai exact, Fiscul anunță contribuabilii cu privire la datoriile acumulate, până pe data de 15 a lunii în care urmează să se publice lista. După ce primește această notificare, contribuabilul are la dispoziție 15 zile să plătească datoriile integral, pentru a fi scos din categoria restanțierilor, potrivit sursei citate.
Începând de anul trecut, lista datornicilor cuprinde exclusiv persoane juridice, persoanele fizice fiind eliminate de pe această listă, după cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 509/2019.
Plafoanele în funcție de care persoanele juridice apar pe listele datornicilor sunt următoarele:
- 500.000 de lei, în cazul marilor contribuabili;
- 250.000 de lei, în cazul contribuabililor mijlocii;
- 100.000 de lei, în cazul contribuabililor mici.
De asemenea, în cazul în care există greșeli pe liste, contribuabilii au cinci zile, de la data notificării, pentru a clarifica situația cu Fiscul.
Potrivit unui plan de măsuri pentru colectarea veniturilor, publicat pe site-ul ANAF în iunie anul trecut, de anul acesta ar putea exista, pe lângă lista rușinii, și o listă albă a celor care își achită la timp datoriile. La vremea respectivă, Mirela Călugăreanu, președintele ANAF, declara că cei care nu înregistrează restanțe ar putea primi bonificații fie anual, fie lunar, în procent de 3% din sumele aferente.