Nikola Tesla, geniul cu origini românești, se numea, de fapt, Drăghici. Ce l-a învățat mama sa despre Biblie
Nikola Tesla, geniul cu origini românești, se numea, de fapt, Drăghici. Ce l-a învățat mama sa despre Biblie. Tesla este considerat cel mai mare inventator al ultimelor sute de ani, are rădăcini istro-române și a crescut într-o familie creștin-ortodoxă. Află din articolul a1.ro, biografia sa și relația pe care o avea cu Dumnezeu
Publicat: Vineri, 12 Aprilie 2019, 10:26 | Actualizat: Vineri, 12 Aprilie 2019, 10:56Nikola Tesla, geniul cu origini românești, se numea, de fapt, Drăghici. Ce l-a învățat mama sa despre Biblie. Tesla este considerat cel mai mare inventator al ultimelor sute de ani, are rădăcini istro-române și a crescut într-o familie creștin-ortodoxă. Află din articolul a1.ro, biografia sa și relația pe care o avea cu Dumnezeu
Nikola Tesla este una dintre mințile luminate pe care știința ni le-a dăruit. Marele inventator Nicolae Teslea s-a născut în noaptea de 9 spre 10 iulie 1856, ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea și al Gicăi Mandici. Numele inițial de familie era Drăghici, dar acesta a fost treptat înlocuit cu Teslea după meseria transmisă în familie, de dulgher (teslari).
Despre familia Teslea
Tatăl lui Nicolae Teslea a devenit preot ortodox în 1845 când s-a însurat cu Gica. Biserica în care acesta a slujit se afla în comuna Similian, în provincia Lica. Nicolae, deși e prezentat de Henri Coandă ca fiind bănățean, el era de fapt istro-român din Croația. Provincia Lica era locuită de istro-români morlaci încă din secolul XV-XVI.
Mama lui Nicolae, Gica Mandici, româncă după nume, a rămas orfană de mică și s-a preocupat de creșterea celor șase frații ai săi mai mici. Ea nu a fost trimisă la școală de părinți atunci când era copilă, dar, având un spirit de autodidact, femeia s-a culturalizat în casa soțului său. Preot, dar și om cult, acesta era interesat de literatură, filozofie și matematică, deținând niște biblioteci impresionante.
Nicolae Teslea a mai avut un frate, Dan, care a murit de tânăr într-un accident, și trei surori, Anghelina, Milica și Marița. După studiile la Karlovat și la Politehnica din Graz, Teslea își începe celebrele invenții și descoperiri.
Nikolae Teslea – marele om de știință
Când ne gândim la Nicolae Teslea, devenit ulterior Nikola Tesla, ne gândim la istro-românul care a devenit cetățean american, inventatorul extraordinar în domeniul electro și radiotehnicii și descoperitorul câmpului magnetic învârtitor. Tot el a inventat și sistemul bifazat de curent electric alternativ și a studiat curentul de înaltă frecvență.
Acesta a construit primele motoare asincroane bifazate, generatoarele electrice, transformatorul electric de înaltă frecvență și multe altele. În atomistică, el a cercetat fisiunea nucleelor atomice, cu ajutorul generatorului electrostatic de înaltă tensiune. Teslea lucrează pentru o perioadă la Paris la “Compania continentală Edison”. Apoi, acesta ajunge la New York unde se prezintă la Edison și este angajat în atelierele companiei ca inginer-electrician pentru repararea motoarelor și generatoarelor de current continuu Edison.
După un episode neplăcut, în care nu a fost plătit cum se cuvine după ce a salvat Transantlanticul Oregon dintr-o situație dezastruoasă, acesta încheie colaborarea cu Edison. El decide să colaboreze independent. Înființându-și propria firmă “Tesla Arc Light Company”.
A urmat o perioadă înfloritoare de noi invenții și cunoașterea de oameni importanți din lumea științei precum Einstein.
Relația lui Nikola Tesla cu religia
Marele om de știință spunea că mama sa l-a învățat să caute toate adevărurile în Biblie. Devenit adult, Nikola Tesla nu şi-a pierdut niciodată credinţa, care era una cât se poate de vibrantă, dar s-a îndepărtat de religie, creându-şi o viziune proprie asupra creaţiei şi a divinităţii, fapt ce i-a făcut pe unii să-l acuze, în decursul timpului, că ar fi fost ateu. Vorbind despre Creaţie, omul de ştiinţă afirma, de pildă, că "pentru mine, Universul este pur şi simplu o mare maşinărie, care nu s-a născut niciodată şi nu-şi va cunoaşte în veci sfârşitul".
În ceea ce priveşte religia, Tesla spunea că aceasta "este o forţă ideală care tinde să elibereze fiinţa umană de legăturile materiale".
Inventatorul nota însă în continuare: "Eu nu cred că materia şi energia sunt interşanjabile, la fel cum nu sunt nici trupul şi sufletul. În univers există o cantitate determinată de materie iar ea nu poate fi distrusă. Aşa cum privesc eu viaţa pe această planetă, nu există individualitate. Poate că sună ridicol, dar eu cred că fiecare persoană nu este decât un val care trece prin spaţiu, modificându-se permanent, de la un minut la altul, în timp ce călătoreşte şi care, în final, pur şi simplu, ajunge să se dizolve într-o bună zi". Aşa cum reiese din declaraţiile acordate de Nikola Tesla în cadrul diverselor sale interviuri, spiritualitatea îmbrăţişată de el a fost una aparte.
"Darul puterii mentale vine de la Dumnezeu, Fiinţă Divină, şi dacă ne concentrăm minţile asupra acestui adevăr, intrăm în rezonanţă cu această mare putere", spunea inventatorul, cu mult înainte de popularizarea în Occident a unor asemenea idei. În acelaşi timp, Tesla nu a abandonat niciodată idealurile creştine ale păcii şi toleranţei, după cum atât de frumos reiese din citatul următor:
"Pacea poate veni doar ca o consecinţă naturală a iluminării universale şi a fuzionării raselor, iar noi suntem încă departe de această realizare binecuvântată, pentru că, într-adevăr, sunt puţini cei care admit realitatea faptului că «Dumnezeu ne-a făcut după chipul şi asemănarea sa», caz în care toţi oamenii de pe pământ sunt la fel. De fapt, există o singură rasă, dar în mai multe culori. Hristos este o singură persoană şi, totuşi, este al tuturor oamenilor - şi atunci de ce unii oameni se cred mai buni decât alţii?".
Sursă foto: wikipedia.org, missedinhistory.com, theconversation.com