Saloane COVID-VIP. Cine are, prin lege, îngrijire specială la Spitalul Militar? Explicațiile Ministerului Apărării
”La Spitalul Militar Central se pregătesc câteva saloane, cu zeci de paturi pentru VIP-uri, dotate cu aparatură împotriva COVID la cel mai înalt nivel și cu personal dedicat 24 din 24”, a mărturisit un medic militar.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 14 Aprilie 2020, 08:40 | Actualizat: Marti, 14 Aprilie 2020, 08:44Trei spitale civile, Suceava, Deva și Focșani, au fost puse sub management al unor medici militari. ”Asta nu înseamnă, neapărat, că spitalele militare, unde lucrăm noi, sunt exemple de bună practică”, a mărturisit un medic militar.
Specialist militar: La Spitalul Militar din Focșani, de pildă, nu s-au făcut teste în rândul personalului militar și exact acest spital este chemat să salveze astăzi pacienții care nu mai încap la ATI-ul Spitalului Județean Focșani.
Aceeași problemă, cu personal infectat și care reclamă că e netestat la timp, s-a întâmplat la Spitalul Militar Central. ”În schimb, aici se pregătesc saloane pentru VIP-uri”, a spus un alt medic militar, din București. Ministerul Apărării a reacționat la această ultimă informație.
Purtător de cuvânt al Ministerului Apărării: Spitalul Militar Central este obligat, prin legea 38 din 2018 să asigure îngrijirea medicală unor persoane care ocupă anumite funcții în stat.
Cine are, prin lege, îngrijire specială la Spitalul Militar ”Carol Davila”
Legea 38 din 2018 a apărut din nevoia de a da un caracter pe jumătate deschis îngrijirii medicale de care beneficiază conducătorii României. Înainte de ea, în 2006, CSAT a emis două hotărâri secrete prin care anumite persoane beneficiau de o îngrijire dedicată la Spitalul Militar Central.
Legea 38 a explicat despre cine e vorba:
- Președintele României
- Președintele Camerei Deputaților
- Președintele Senatului
- Prim-ministrul Guvernului României
- Omologii străini pe timpul vizitei în România.
Dar de ce e vorba despre un caracter ”semi deschis” al prevederilor legale? Pentru că tot legea 38 prevede ca ”Modalitatea de efectuare a activităților prevăzute la art. 1 se stabilește prin protocol încheiat între Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” și Serviciul de Protecție și Pază”.
Iar acest protocol între Spitalul Militar și SPP este secret. Prin lege, majoritatea activităților SPP sunt secrete, astfel încât publicul nu are acces la numărul de paturi care s-au pregătit la Spitalul Militar Central pentru îngrijirea demnitarilor, o procedură despre care Ministerul Apărării spune că ”este normală și asemănătoare cu cea din mai multe țări democratice”.
Sursă: Libertatea