Toate persoanele aflate în carantină, testate în judeţul Bihor/ Prefect: Măsura a fost luată pentru a proteja spitalele şi pentru a preveni răspândirea virusului în comunitate
Prefectura Bihor a anunţat, luni, că toate persoanele aflate în carantină instituţionalizată în judeţ sunt testate pentru coronavirus, deşi acest lucru nu este prevăzut în algoritmul aplicat la nivel naţional. Prefectul Dumitru Ţiplea a precizat că decizia a fost luată pentru a proteja spitalele şi pentru a preveni răspândirea virusului în comunitate.
Publicat: Luni, 04 Mai 2020, 16:04 | Actualizat: Luni, 04 Mai 2020, 16:27- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
”Judeţul Bihor este singurul din ţară unde, în completarea procedurilor în vigoare, persoanele din carantină sunt testate pentru a preveni răspândirea comunitară a noului coronavirus. Persoanele asimptomatice depistate pozitiv în urma testării sunt internate în Secţia Exterioară a Spitalului Clinic Municipal ”Dr. Gavril Curteanu” (SCMO) din hotel Ceres, 1 Mai. Aceşti pacienţi sunt externaţi, împreună cu aparţinătorii lor, doar după obţinerea a două rezultate negative consecutive la testele Covid-19”, a transmis, luni, Prefectura Bihor, printr-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că, luni, la Spitalul Clinic Municipal ”Dr. Gavril Curteanu” Oradea sunt internate 140 de persoane, în timp ce la Secţia Exterioară SCMO din hotel Ceres sunt internate 320 de persoane.
În intervalul 1-3 mai, din Secţia Exterioară a SCMO din hotel Ceres au fost externate 134 de persoane, iar din Spitalul Clinic Municipal ”Dr. Gavril Curteanu” Oradea au fost externate 47 de persoane.
Prefectul Dumitru Ţiplea a transmis că "măsura de testare a persoanelor din carantină a fost luată pentru a proteja spitalele, pentru a nu supraaglomera Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea, unde se trateaza cazurile grave, şi pentru a preveni răspândirea virusului în comunitate."
Algoritmul naţional pentru prioritizarea testării prevede:
1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar conform definiţiei de
caz;
2. Contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de
organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienţi cu
transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflaţi în tratament
imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare posttransplant – 2 teste la 24 de ore interval;
4. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă
medicamentos la internare în spital – 2 teste la 24 de ore interval;
5. Pacienţi oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie şi/sau
radioterapie – de 2 ori pe lună;
6. Pacienţi oncologici asimptomatici înainte de intervenţii operatorii sau manevre
invazive;
7. Hemodializaţi simptomatici;
8. Hemodializati asimptomatici contacţi cu caz confirmat, 2 testări la 6-7 zile interval între ele; pe durata acestei perioade aceştia vor fi dializaţi în sesiuni separate de restul pacientilor;
9. Persoane instituţionalizate simptomatice;
10.Gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat;
11.Personalul de îngrijire din centre rezidenţiale – de 2 ori pe lună;
12.Personal sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant;
Sursa : news.ro