Antena

Cum va fi vremea în luna februarie. Anunțul meteorologilor! Zonele în care va fi frig până în martie

Vremea în luna februarie păstrează, de obicei, multe dintre caracteristicile din ianuarie, iar temperaturile pot avea aceleaşi valori, fără ca România să scape întrutotul de frig, potrivit Administraţiei Naţionalede Meteorologie.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 01 Februarie 2020, 12:28 | Actualizat: Sambata, 01 Februarie 2020, 12:33
Ilustrație.

„Ultima lună calendaristică de iarnă, februarie, păstrează multe din caracteristicile lunii ianuarie. Deşi ne apropiem de echinocţiul de primăvară şi ziua creşte, iar temperatura aerului înregistrează o uşoară creştere, totuşi advecţiile maselor de aer rece din nordul, nord-estul şi nord-vestul continentului European şi staţionarea lor determină, de cele mai multe ori, ca temperaturile să fie la fel de scăzute ca în prima lună a anului şi gerurile să fie la fel de aspre”, se arată în prognoza de specialitate.

Potrivit sursei citate, din datele înregistrate în perioada 1961-2019 la staţiile meteorologice din reţeaua ANM, se constată că, în luna februarie, valorile temperaturii medii ale aerului sunt pozitive doar în sudul ţării, mai precis în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, în Dobrogea şi în zonele de câmpie din vest şi variază, în general, între 0 şi 2 grade Celsius. Doar izolat şi pe suprafeţe reduse din aceleaşi zone mediile depăşesc 2 grade Celsius.

În acelaşi timp, în Transilvania şi în Moldova, valorile medii de temperatură se situează între -2 şi 0 grade Celsius, coborând în zona deluroasă şi subcarpatică, uneori, până spre -4 grade Celsius. De asemenea, pe culmile joase ale Carpaţilor, precum şi în depresiunile din estul Transilvaniei, temperatura medie a aerului are valori cuprinse între -6 şi -4 grade Celsius. În schimb, la altitudini de peste 1.500 de metri, în Carpaţi Orientali, dar şi în masivele din Carpaţii Meridionali, valorile coboară până la -8 grade Celsius şi, izolat, sub această limită.

Potrivit ANM, temperatura minimă absolută a lunii februarie, în România, este -38 grade Celsius şi a fost înregistrată în data de 10 februarie 1929, la staţia meteorologică Vf. Omu. Tot în acelaşi an, în perioada 9-11 februarie, s-au înregistrat minime absolute la 24 de staţii meteorologice, dintre care amintim: -35 de grade la Joseni (cu denumirea de Gheorghieni în anul 1929) şi -33,8 grade la Predeal.

Conform specialiştilor, la Bucureşti, minima absolută a fost de -30,2 grade şi s-a înregistrat pe data de 6 februarie 1954, la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi.

„Valori ale temperaturii minime a aerului foarte scăzute s-au înregistrat, cu precădere, în anii 1985, 1954, 1929 şi 2012. Anul 1954 s-a remarcat nu numai prin temperaturi minime foarte scăzute, ci şi prin căderi masive de zăpadă şi viscole ce au afectat mai ales jumătatea de sud a ţării”, se menţionează în estimările ANM.

Temperatura maximă absolută a lunii februarie, în România, este 26 grade, consemnată la Medgidia, în 27 februarie 1995, şi la Pătârlagele, în 16 februarie 2016. Mai mult, pe 27 februarie 1995, valorile maximelor absolute au depăşit chiar şi 22 grade.

În Bucurști, maxima absolută este de 25,7 grade, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în data de 16 februarie 2016.

Alţi ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime mari, de peste 19 grade, neobişnuite pentru luna februarie, au fost: 2016, 1995, 1994 şi 1990.

Per ansamblu, luna februarie 2019 se află pe locul 10 în topul celor mai călduroase luni februarie, din perioada 1961-2019.

La capitolul precipitaţiilor, regimul acestora pentru luna februarie este destul de apropiat de cel din luna ianuarie. Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2019 la staţiile meteorologice din reţeaua ANM se constată că, în ultima lună de iarnă, cele mai mici cantităţi de precipitaţii, cuprinse între 20 şi 30 mm, sunt caracteristice Moldovei, Bărăganului şi Dobrogei, precum şi Podişului Transilvaniei.

În extremitatea estică a Deltei Dunării şi, izolat, în centrul Transilvaniei valorile medii multianuale ale cantităţii de precipitaţii scad sub 20 mm, iar spre vest acestea şi în cea mai mare parte a Munteniei, în Câmpia şi Dealurile de Vest sunt cuprinse între 30-40 mm. Valori lunare mai mari de 40 mm se regăsesc în masivele din Carpaţii Meridionali, în nordul Orientalilor sau în Maramureş, dar mai ales în Munţii Apuseni şi în Munţii Banatului.

Recomandari A1

Datele centralizate de ANM relevă faptul că, în februarie, cantitatea maximă absolută lunară înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 371,5 mm, la Vf. Omu, în anul 1944. La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 147,1 mm, la Bucureşti-Filaret, în anul 1895.

Cât priveşte cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este 116,4 mm, la Sf. Gheorghe Deltă, în 3 februarie 1954. Totodată, în Capitală, cantitatea maximă absolută de precipitaţii căzută în 24 de ore este de 60,9 mm, înregistrată în 10 februarie 1984, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret.

Meteorologii subliniază că luna februarie a anului trecut se află pe locul 10 în topul celor mai secetoase luni februarie din perioada 1961-2019.

Whatsapp LinkedIn
vremea februarie anm meteorologi frig
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Filmul SF The Pod Generation, cu Emilia Clarke și Chiwetel Ejiofor în rolurile principale, e disponibil acum în AntenaPLAY. Descoperă povestea fascinantă a comediei romantice.
Stirile zilei O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
Citește și
Prognoza meteo 29 aprilie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Prognoza meteo 28 aprilie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Prognoza meteo 27 aprilie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Prognoza meteo 26 aprilie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Video recomandate
Video
Citește și
Pască fără zahăr cu foarte puține calorii pe porție. Rețeta nu conține făină Catine.ro
Țara în care Burak Özçivit visează să joace. Declarația a fost primită cu uimire Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun... Ziare.com
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv HelloTaste.ro
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște 2024. Lista liberelor Antena3.ro
Ingrediente comune din alimentele cumpărate ar duce la diabet, susțin experții. Se găsesc inclusiv în pâine useit
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Dosarul Mineriadei | Procurorii au mers acasă la Ion Iliescu Wall-Street
Familia Regală Britanică traversează o perioadă dificilă. Planurile pentru înmormântarea Regelui Charles III... Kudika
Zodiile născute pentru a înota în bani. Au un noroc fantastic, toţi cei din jur se miră de cât de bine le merge Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor Observator
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină MediCOOL
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
FBI-ul, în alertă! Temutul Nat Mincă „zguduie” Los Angeles-ul, iar vrăjitoarea Vanessa face „FARMECE” în... Gandul
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile... CanCan
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect DeParinti
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui... ZUTV
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime UseIT
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Hello Taste
Ultimele știri
Motivul pentru care Prințul Harry merge înapoi în Marea Britanie. De ce nu va fi însoțit de Meghan Markle
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Cu ce se ocupă Elena Cârstea în America și cum se simte după ce a avut probleme grave de sănătate. Ce spune despre soțul american
Micuțul Tiago îi seamănă leit tatălui său, Dani Oțil. Schimbarea adorabilă de look care l-a făcut pe Tiago să atragă privirile
Bogdana de la Mireasa, mesaj emoționant de ziua Ioanei, câștigătoarea sezonului 8. Ce a transmis
Răzvan Kovacs de la Insula Iubirii s-a apucat de cântat. Cum sună prima lui piesă și care a fost reacția fanilor
Razvan Kovacs și Hamude, întâlnire de gradul 0 pentru cei doi foști concurenți de la Insula Iubirii.Care a fost motivul întâlnirii
Rezultate Loto azi, 28 aprilie 2024. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Alexia și Dima au câștigat gala cu numărul 11. Cât de fericiți au fost când au aflat
Mai multe