Rodica Popescu Bitănescu împlinește 81 de ani. Ce nu știai despre marea actriță?
Astăzi, 5 august, Rodica Popescu-Bitănescu împlinește 81 de ani. Iată câteva lucruri pe care nu le știai despre doamna teatrului românesc.
Publicat: Luni, 05 August 2019, 11:20 | Actualizat: Luni, 05 August 2019, 11:42- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Astăzi, 5 august, Rodica Popescu-Bitănescu împlinește 81 de ani. Iată câteva lucruri pe care nu le știai despre doamna teatrului românesc.
Astăzi, 5 august, marea actriță Rodica Popescu Bitănescu împlinește 81 de ani. Rodica Popescu are în spate o carieră în actorie de peste 50 de ani, devenind o legendă a filmului și teatrului românesc. Ea s-a născut la 5 august 1938, în localitatea Răsuceni, județul Ilfov. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1960, la clasa lui A. Pop Marţian.
Una dintre cele mai îndrăgite actriţe de teatru şi film, Rodica Popescu Bitănescu este doamna teatrului românesc, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu veselă. Iată câteva lucruri neștiute despre Rodica Popescu Bitănescu.
Lucruri neștiute despre Rodica Popescu Bitănescu
- A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1960 şi a jucat pe scena Teatrului Naţional din Iaşi şi la Teatrul „Barbu Delavrancea“ din Capitală.
- Din 1966 până în prezent, spectatorii s-au bucurat de prezenţa ei pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. A jucat în zeci de roluri, fiind rând pe rând Ines din „Castiliana“ de Lope de Vega, Lucetta – „Bădăranii“ de Carlo Goldoni, Calipsiţa – „Coana Chiriţa” după Vasile Alecsandri, Manuela – „Travesti” de Aurel Baranga, Monti – „Moartea ultimului golan” de Virgil Stoenescu, Lina – „Să nu-ţi faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, Argentina – „Trei fraţi gemeni veneţieni” de Aldo Mattiuzi Collalto, Liuba – „Faleza” de Julius Edlis, Lucy – „Rivalii” de Richard Sheridan, Bucătăreasa - „Legenda ultimului împărat” de Valentin Nicolau, Bonita – „Aşteptând la Arlechin” de Noel Coward.
- Rodica Popescu Bitănescu a debutat în cinematografie în 1975, cu filmul „Comedia fantastică“, scris şi regizat de Ion Popescu-Gopo, în care a jucat alături de George Mihăiţă şi Dem Rădulescu. A mai jucat în „Premiera”, „Eu, tu şi Ovidiu”, „Miezul fierbinte al pâinii”, „Rămân cu tine”, „Femeia din Ursa Mare”, „Am o idee”, „Ciocolată cu alune”, „Zbor periculos”, „Cucoana Chiriţa”, „Lacrima cerului”, „Harababura”,,,Dumbrava minunata’’, precum şi în ecranizările pentru televiziune „Commedia dell`Arte”, Fata şi caruselul”, „Escu”, „Bolnavul închipuit”. În anul 2008 a apărut în serialul Tv ,,Îngeraşii’’, în rolul Florancei.
- În anul 2000 actriţa şi-a asumat „rolul“ de regizor şi dramaturg, a scris şi regizat propriile piese „Cinci femei de tranziţie“, „Încă-i bine“, „Viaţa de cimitir“, toate jucate cu mare success pe scena Naţionalului bucureştean.
- În 2002 a primit Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opera literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală“, în 1995 şi 1985 a primit premii de creaţie pentru rolul din „Rendez-vous“ de Tudor Muşatescu , respectiv cel din „Aventura în banal“ de Teodor Mazilu şi Dumitru Solomon.
- În 2003, Rodica Popescu-Bitănescu, pentru prima dată în tripla calitate, de actor, autor dramatic şi regizor, a pus în scenă spectacolul "Cinci femei de tranziţie" la Teatrul Naţional, care apoi s-a jucat pe diverse scene în cadrul anumitor evenimente culturale. Cinci ani mai târziu a montat pe scena TNB, piesa "Încă-i bine!", după un scenariu care îi poartă semnătura. În mai 2010, şi-a lansat volumul "Teatru", iar în septembrie 2010 a avut loc, la Braşov, premiera unei noi comedii romantice, "Viaţă de cimitir", comedie scrisă şi jucată de talentata actriţă. La Bucureşti, premiera piesei a avut loc la 4 octombrie 2010.
- În septembrie 2009, în cadrul manifestării "Zilele Bucureştiului", organizată cu ocazia aniversării celor 550 de ani de atestare documentară a oraşului, actriţa s-a numărat printre cele 55 de personalităţi ale Capitalei care au primit diplome "In Honoris".
- În martie 2016, Rodica Popescu-Bitănescu, alături de actriţele Florina Cercel şi Adela Mărculescu, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti, în semn de recunoaştere şi preţuire pentru întreaga activitate.
- În noiembrie 2016, la Festivalul de Dramaturgie "Rodica Popescu-Bitănescu" organizat de Teatrul de Comedie şi Primăria Municipiului Bucureşti, au fost prezentate cinci spectacole scrise şi regizate de actriţa Rodica Popescu-Bitănescu.
-Pe 29 noiembrie 2002, a fost distinsă cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.
Citește și:
8 lucruri inedite despre Tudor Gheorghe. Cele mai îndrăgite melodii ale artistului
Sursă foto: trilulilu.ro