Antena

Ziua „George Enescu” – Înregistrări rare şi dezbateri, disponibile online şi on air

Muzeul „George Enescu” şi Radio România Muzical marchează luni, cu proiecte online, dar şi on air, 65 de ani de la moartea compozitorului, violonistului, pianistului şi dirijorului George Enescu.

Publicat: Luni, 04 Mai 2020, 07:55 | Actualizat: Luni, 04 Mai 2020, 10:59
Muzeul „George Enescu” şi Radio România Muzical marchează luni, cu proiecte online, dar şi on air, 65 de ani de la moartea compozitorului, violonistului, pianistului şi dirijorului George Enescu.

Pe pagina de Facebook a RRM, în intervalul orar 16.30 - 20.00, pot fi ascultate, în regim de premieră, înregistrări ale unor recitaluri susţinute de violonistul Cristian Fătu şi pianista Luiza Borac, alături de reportaje video dedicate casei lui George Enescu de la Mihăileni, salvată de la distrugere prin eforturile muzicienilor şi arhitecţilor.

De la ora 17.00, vor fi difuzate înregistrări cu violonistul Alexandru Tomescu şi pianista Raluca Ştirbăţ, cei care au fost direct implicaţi în salvarea şi punerea în valoare prin activităţi culturale a casei lui George Enescu de la Mihăileni. Povestea salvării acestei case emblematice în biografia lui George Enescu va fi detaliată într-o serie de reportaje video.

De la ora 18.00, este programat un dialog moderat de Cristina Comandaşu, manager Radio România Muzical, cu Alexandru Tomescu, Raluca Ştirbăţ, Cristian Ladislau Andriş şi Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România şi preşedinte al Fundaţiei Pro Patrimonio, direct implicat în ceea ce a însemnat munca pentru restaurarea casei lui Enescu de la Mihăileni.

De la ora 19.00, va fi disponibil un recital susţinut de pianista Adela Liculescu în salonul Bosendorfer din Viena. În program: Sonata Appassionata, de Ludwig van Beethoven, şi Suita a II-a op. 10, de George Enescu.

Pe frecvenţele Radio România Muzical vor fi difuzate programe speciale dedicate lui George Enescu. De la ora 10.00, George Enescu este „Interpretul zilei” – în tripla ipostază de violonist, pianist şi dirijor al unor lucrări proprii. De la ora 13.05, emisiunea „Polifonii” îi este dedicată în totalitate, cu câteva dintre opusurile emblematice din creaţia sa, în interpretări româneşti şi străine.

Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor Radio, este prezent şi on air la Radio România Muzical: de la ora 18.15, rubrica „Obiectiv-emotiv” pe care violonistul o semnează bilunar la Radio România Muzical va fi dedicată lui George Enescu.

Născut pe 19 august 1881, George Enescu a fost considerat a fi un copil-minune. Primele noţiuni muzicale le-a primit de la tatăl său, la vârsta de 4 ani. A urmat cursurile Conservatorului din Iaşi, apoi ale Conservatorului din Viena şi s-a perfecţionat la Paris. Cele mai cunoscute compoziţii ale lui datează din primii ani ai începutului de secol XX. Printre acestea se numără cele două Rapsodii Române (1901-1902), Suita nr. 1 pentru orchestră în Do major, op. 9 (compusă în 1903 şi interpretată în 1911 de Orchestra Filarmonicii din New York, sub bagheta renumitului compozitor şi dirijor Gustav Mahler), şi Simfonia nr. 1 în Mi bemol major, op. 13 (1905). Cea mai îndrăgită lucrare a compozitorului, la care a lucrat mai bine de zece ani, este opera Oedip, op. 23. Finalizată în 1931, aceasta a fost dedicată Mariei Rosetti-Cantacuzino, cea care a devenit, în 1937, soţia lui George Enescu.

Muzeul „George Enescu” din Bucureşti îl omagiază luni pe muzician printr-o serie de evenimente grupate sub genericul ENESCU 65, proiecte care se derulează online, pe site-ul instituţiei şi pe contul de Facebook, începând cu ora 10.00.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
ziua „george enescu” înregistrări rare online on air
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Urmărește-l pe David Popovici la Campionatele Europene de Înot | Belgrad 2024 🏊‍♂️ În perioada 17-23 iunie, vezi competiția LIVE în AntenaPLAY
Stirile zilei EXCLUSIV. Alexandru, motociclistul rănit în şicanarea din Iaşi, povesteşte cum a intrat în el BMW-ul avocatei: "Intenţionat s-a izbit în mine"
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii norocoase în ziua de 1 iunie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite Catine.ro
Diletta Leotta și-a emoționat fanii cu cea mai recentă fotografie în care apare fiica sa. Cât de simpatică e Aria Happy Channel
Un ofițer parașutist rus și-a ucis amanta și i-a aruncat corpul în aer, ca să scape de cadavru Libertatea.ro
Cum au devenit brunch-urile motorul dezvoltării turismului într-o regiune din România:... Ziare.com
Cum arăta studentul Ion Ţiriac! Imagini de colecţie cu cel care avea să devină cel mai bogat român AntenaSport
PRIMELE IMAGINI cu fiica lui Paris Hilton! Cum arată London, în vârstă de cinci luni. FOTO Elle
Radu Mazăre este eliberat din închisoare! Decizia de ultimă oră a instanței de la Tribunalul Ilfov Spynews.ro
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare BZI
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!” BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Tartă cu cremă de vanilie și fructe. Rețetă perfectă pentru orice sezon HelloTaste.ro
Pensionarii români pot primi o parte din bani pe cardul de energie. Coaliţia nu se înţelege pe creşterea... Antena3.ro
Înșelătoria care îți poate goli conturile bancare cu un singur telefon. Cum poți depista tentativele de spoofing useit
Horoscopul zilei de 2 iunie 2024. Gemenii acceptă o nouă provocare. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Tranziție, dar pe umerii cui? Clienții din una dintre cele mai mari piețe auto din lume, rezistenți la electrificare Wall-Street
Cele mai bune prietene ale femeilor nu sunt diamantele, ci minciunile Kudika
Antonia, în cea mai minusculă ținută! S-a văzut TOT, nu a avut nicio reținere să apară așa Playtech
Dezvăluiri despre Simona Halep. Cum s-a purtat tenismena cu o româncă în China Redactia.ro
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi iubitul ei... Observator
Cum te speli corect pe mâini. Ce îi poți spune copilului despre igienă MediCOOL
Tort cu mere caramelizate și frișcă. Trucuri pentru a obține cel mai gustos desert HelloTaste
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a... ProSport
Prof. Vlad Ciurea dezvăluie care este cel mai sănătos pește pentru celula nervoasă Gandul
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!' CanCan
Fertilizarea in vitro (FIV): etape, riscuri, recomandări DeParinti
10 lucruri pe care nu le știai despre Justin Bieber. Artistul a cumpărat o casă pentru familia lui la doar 19 ani.... ZUTV
De unde provin gândacii de bucătărie, de fapt. Experții au deslușit în sfârșit misterul după 250 de ani UseIT
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat Hello Taste