Antena Căutare

De ce scârțâie zăpada atunci când ai călcat pe ea. Ce anume produce acest zgomot

Cu toate că fulgii de zăpadă cad liniștiți pe pământ, fără să producă vreun zgomot, odată ce omătul se depune, acesta scârțâie sub cizme. Probabil te întrebi de ce se întâmplă asta. Ei bine, află că are legătură cu faptul că zăpada este formată din cristale de gheață.

barbat incaltat cu cizme de iarna care merge prin zapada
Cu toate că fulgii de zăpadă cad liniștiți pe pământ, fără să producă vreun zgomot, odată ce omătul se depune, acesta scârțâie sub cizme | Shutterstock.com

Zăpada este formată din cristale de gheață, care ajung să se frece unule de altele și se sparg la o temperatură mai scăzută. Mai multe detalii despre întregul fenomen găsești în rândurile de mai jos.

De ce scârțâie zăpada atunci când ai călcat pe ea

În timp ce gheața este solidă, are un strat subțire de cvasi-lichid (QLL) pe suprafața ei. Michael Faraday, cunoscut pentru lucrările sale despre magnetism și electrochimie, a sugerat pentru prima dată această idee în 1850.

Deși oamenii de știință au fost de acord cu el, încă de atunci, originile și multe dintre caracteristicile QLL sunt neclare.

Citește și: De ce apar scame pe haine, mai ales pe pulovere. Cum să cureți îmbrăcămintea la mașina de spălat pentru a evita scămoșarea

Un lucru cunoscut este că grosimea QLL depinde de temperatură. Când zăpada este mai caldă, cvasi-lichidul din jurul tuturor acestor cristale de gheață este mai moale.

Așadar, atunci când pășim pe zăpadă, explică Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață, comprimăm cristalele, dar lichilul le permite să alunece în liniște unul pe lângă altul.

Când zăpada este mai rece și cvasi-lichidul este mai puternic, există mai multă frecare între cristale și nu alunecă atât de ușor. Când pășim pe zăpada mai rece, cristalele se freacă unele de altele și, de asemenea, se sparg. Astfel se produce acel sunet de scârțâit.

Aproximativ -10 grade Celcius pare să fie linia de separare dintre zăpada care scârțâie și cea care nu face acest zgomot când o calci, conform Mental Floss.

Citește și: De ce nu este bine să faci duș în fiecare zi. Un dermatolog a dezvăluit de ce este greșit și cum afectează acest obicei

De ce apar scame pe haine, mai ales pe pulovere. Cum să cureți îmbrăcămintea la mașina de spălat pentru a evita scămoșar... De ce simți când o persoană se uită lung la tine, deși nu îi vezi privirea. Cum explică experții această senzație...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x