Aeroportul cu cea mai bună pistă din ţară stă în paragină de şapte ani. Vorbim despre Aeroportul Băneasa, pe care autorităţile promit să îl modernizeze până anul viitor. Asta în contextul în care aici ar urma să aterizeze avioanele echipelor care participă la turneul UEFA EURO 2020. Sunt necesare, însă, reparaţii serioase, care ar putea costa, în total, aproape 10 milioane de euro.
Suntem în fostul terminal al Aeroportului Băneasa. Locul arată ca un şantier, pe care nu munceşte, însă, nimeni. La Ministerul Transporturilor se lucrează, acum, la documentaţia pentru reparaţii. Care vor începe, spun autorităţile, anul acesta.
Ar trebui să fim gata cu aeroportul cu destul de mult timp înainte de marele eveniment din 2020, EURO 2020, pentru că indiferent dacă va fi sau nu gata acest terminal, pe aici vor fi procesate aeronave ale celor care participă la meciurile de la turneul final - Valentin Iordache, purtător de cuvânt Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti
Sunt şapte ani de când aeroportul este folosit la capacitate mică. În prezent, aici au acces doar aeronavele private şi cele de intervenţie. În tot acest timp însă, s-au cheltuit bani şi pentru întreţinerea corpurilor de clădire nefolosite.
Sunt nişte cheltuieli aferente acestui aeroport, nu îşi acoperă integral din venituri aceste cheltuieli. Terenul pentru acest aeroport a fost donat de familia prinţului George-Valentin Bibescu, însuşi el un pionier al aviaţiei române A nu mai avea aeroport aici înseamnă riscul ca moştenitorii familiei să aibă pretenţii asupra terenului - Valentin Iordache, purtător de cuvânt Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti.
Aeroportul Băneasa ar urma să aibă o capacitate de 300 de pasageri pe oră, lucru care ar mai degreva fluxul de oameni de pe Henri Coandă. Sindicaliştii, însă, nu-şi pun mari speranţe.
Aşa cum tot aşteptăm de vreo opt ani, au fost promisiuni că se vor deschide. Să se încheie odată această epocă, o perioadă neagră din istoria aeroportului - Aurelian Marinică, liderul Sindicatelor Aeroportului Băneasa.
După ce va fi gata documentaţia tehnică, va fi organizată o licitaţie pentru serviciile de reparaţii şi modernizare, procedură care s-ar putea întinde pe câteva luni bune. Abia după aceasta vor începe lucrările.
Citește mai mult pe Observator.tv!
Ultimă oră! Codul galben de polei a fost extins! Vremea severă se va semnala în București și alte cinci județe... Mesaj RO-ALERT în Capitală! Bucureştenii sunt rugaţi să nu mai apeleze 112 pentru a nu suprasolicita sistemul...