ANAF schimbă macazul, iar celebra listă a ruşinii va fi înlocuită cu cea a "premianţilor". Adică, românii care îşi plătesc toate taxele către stat vor fi daţi ca exemplu.
Cei care nu au restanţe la stat, vor fi scoşi în faţă şi prezentaţi de ANAF unei ţări întregi.
Imediat au apărut şi controversele. Pentru unii, conceptul este asemăntor cu panoul de onoare existent în timpul regimului comunist în toate instituţiile statului. Singura diferenţă este că de data aceasta lista bun-platnicilor va fi publicată online.
Exista însă și alte controverse. De exemplu, dacă FISCUL are voie să publice numele persoanelor fizice pentru că există un regulament destul de dur cu privire la protecţia datelor. O bancă de la noi chiar a fost amendată cu 130 de mii de euro, în premieră, pentru publicarea CNP-urilor unor clienţi. Aşadar, s-ar putea ca ANAF să poată publica numele contribuabililor pe "panoul de onoare" doar cu acordul celor în cauză sau dacă informaţia este cu adevarat de interes public. Deocamdată, publicarea listei cu bun-platnicii este o idee a şefei ANAF pentru a colecta mai mulţi bani la buget.
Iar pentru cei care plătesc la timp, fiscul ia în calcul şi acordarea unor facilităţi fiscale.
În trecut, ANAF a mai fost în vizorul instituţiei care se ocupă cu protecţia datelor, după ce a publicat lista ruşinii pentru persoane fizice, care însă nu îşi dăduseră acordul pentru publicarea informaţiilor. Acum pe site-ul ANAF este afişată doar lista cu numele firmelor sau instituţiilor cu datorii.