Părintele Constantin Necula, despre Legenda Crucii pe care a fost răstignit Iisus: „O bucată din lemnul Pomului Cunoașterii”

Părintele ortodox Constantin Necula și Părintele catolic Francisc Doboș au vorbit în cadrul proiectului Legendele cu Dan Negru despre creștinism, despre Iisus, despre minunile și răstignirea acestuia.

Părintele Francisc Doboș și Părintele Constantin Necula au vorbit despre Iisus la Legendele cu Dan Negru

Antena 1

Părintele Constantin Necula a spus Legendele Crucii pe care a fost Răstignit Iisus și povestea sinuciderii lui Iuda.

Preotul ortodox a evidențiat simbolistica lemnului pe care l-a cărat în spate Mântuitorul, dar și despre cea a locului în care s-a sinucis Iuda, apostolul care l-a trădat pe Mântuitor.

„Când l-au răstignit pe domnul Iisus există două legende ale Sfintei Cruci. Pe de-o parte, că au luat lemnul unei mese făcută de Iosif, pe care o lăsase în grija meșterului care-l învățase să fie lucrător în lemn, pentru că atunci se reconstruia templul. Iar lemnul acela fusese pus pentru a susține ușa. Era prea greu, l-au dat jos. Ca să-și bată de joc de Iosif, l-au pus să facă o masă, iar lui Iosif i-a ieșit. Masa aia, fiind foarte grea, nu a putut s-o ducă în Nazaret. A lăsat-o acolo unde este Mănăstirea Sfintei Cruci. Constantin Necula: După a doua teorie, pentru a-l batjocori pe Cristos, l-au răstiginit pe un braț de lemn care făcea trecerea dinspre Ierusalim spre Gheena. Pe lemnul acela era toată scursura de gunoi a Ierusalimului. Nimeni nu știa, în schimb, că e o bucată din lemnul Pomului Cunoașterii din Mijlocul Raiului. Asta e taina. Iuda pricepe toată treba asta și se spânzură acolo jos, în vale, devenise el însuși un gunoi. Așa e omul când îl pierde pe Cristos”, a mărturisit părintele Necula.

Citește și: Prohodul Domnului Iisus Hristos. Ce semnifică și care sunt versurile cântate în Vinerea Mare

Părintele Necula, despre intrarea în Altar a femeilor: Când semeni cu Maica Domnului poți intra în Altar

Părintele Necula și Părintele au comentat icoana care îl înfățișează pe Iisus, coborât de pe cruce, după răstignire. Cei doi au remarcat apropierea Maicii Domnului față de FIul răstignit și au amintit că Fecioara Maria semnifică mama, mireasa și Biserica.

„Când comentează doamnele că nu pot intra în Altar și că e un atac la Maica Domnului. Cine a zis? Femeia principală e Maica Domnului. Când semeni cu Maica Domnului poți intra în Altar. Dacă seamănă cu Maica Domnului intră. Maicile de la Mănăstire fac curățenie în Altar. Fetițele care sunt abia botezate sunt închinate spre latura altarului”.

Citește și: Părintele Francisc Doboș: Lucrurile profunde se descoperă într-o normalitate

Marea diferență dintre catolicism și ortodoxie. Preoții Constantin Necula și Frncis Doboș, împreună la Legendele lui Dan Negru

Părintele Necula și Părintele Francisc au explicat că principala diferență între catolicism și ortodoxie este că primii spun că Duhul Sfânt purcede și de la Fiul, iar ortodocșii spun că doar de la Tată. Totuși, cele două confesiuni cu dogme diferite, sunt unite de credință:

„În momentul în care în discursul nostru apare noi şi voi, suntem pe o cale greşită. Este el sau nu e el. Noi sau voi nu contăm. Poate cineva să îmi spună să nu îmi iubesc prietenii? Hristos nu m-a învăţat să urăsc pe nimeni şi nici să îmi batjocoresc vreodată contemporanii”, a mărturisit Părintele Necula.

„Cine se lasă pătruns în adevăr, în smerenie de misterul lui Dumnezeu este imposibil să nu vadă şi dincolo de ograda proprie. Lumina Duhului Sfânt nu merge doar pe confesiune şi nu îl privatizăm pe Dumnezeu. Nu îl aducem doar la noi şi spunem că dincolo, peste gard, este doar întuneric”, a spus Părintele Francisc Doboș, potrivit Observator.

Ultimele știri