2019. O școală din România. Elevi în fața cărora se prezintă, însoțit de un polițist, un domn. Îl cheamă Orlando Popârlan și a fost condamnat la muncă în folosul comunității și, printre altele, adus să le povestească elevilor ce face un om de bună credință atunci când găsește o comoară. Adică ceva ce el... n-a făcut!
Primul episod din serialul de comedie "Liber ca pasărea cerului" ni-l aduce în prim plan pe Orlando, un "pierde vară pentru care viața este o nesfârșită aventură".
Povestea e așa: Orlando are probleme cu legea și i s-a dat muncă în folosul comunității și posibilitatea să dovedească faptul că "s-a îndreptat". Merge la o școală, unde, cu simț de răspundere și cu regretul faptelor comise, trebuie să le explice elevilor, tinerei generații, ce înseamnă valorile morale.
Ștefan Bănică, interpretul personajului Orlando, reușește să redea publicului, într-un cadru nou, celebrul monolog al lui Dem Rădulescu din B.D (Brigada Diverse - n.r), despre care și pomenește: "Sunteți generație cultă, vă uitați la B.D."!
Pe scurt, rezumatul "Întâlnirea" din Episodul 1 Liber ca pasărea cerului: Orlando Popârlan, însoțit de un polițist, ajunge la o școală. În discuția lui cu copiii, el a povestit care a fost marea lui dilemă din viață: găsește pe stradă o comoară (un pormoneu). Ce face cu ea? O ia sau anunța autoritățile (miliția)?
"Ce facem noi dacă găsim un portmoneu, un portofel, un porvizir? Anunțăm imediat miliția la telefon: 22 22 22". Generație cultă, da!