- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ai folosit până acum săpunuri din comerț, fabricate din ingrediente care-ți irită pielea, și vrei să faci o schimbare sănătoasă în ritualul tău zilnic de frumusețe, alegând săpunuri naturale care să-ți amelioreze afecțiunile și să îți pună tenul în valoare? Ți-am pregătit mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta să găsești cel mai bun săpun natural pentru pielea ta sensibilă.
Spre deosebire de săpunurile fabricate industrial care conțin parabeni, ftalați, substanțe petrochimice, parfumuri sintetice și coloranți, săpunurile artizanale sunt produse doar din uleiuri vegetale, hidroxid de sodiu (leșie), emolienți naturali, apă și uleiuri esențiale.
O astfel de compoziție curăță blând pielea, fără a o agresa, îndepărtează impuritățile și are, în funcție de ingrediente, și proprietăți antibacteriene. Rezultatele pot fi însă diferite de la persoană la persoană, așa că pentru efecte optime e recomandat să urmezi indicațiile medicului dermatolog înainte de a alege săpunul natural potrivit pielii tale.
Ai tenul gras? Alege un săpun natural blând
Atunci când pielea ta produce o cantitate mare de sebum, înseamnă că glandele sebacee sunt suprasolicitate. Ultimul lucru pe care ți l-ai dori ar fi să-ți agresezi pielea și mai tare. De aceea, ar trebui să-ți speli pielea frecvent folosind un săpun natural care să înlăture surplusul de sebum, să deblocheze porii și să confere tenului un aspect luminos hidratându-l în același timp.
Ai nevoie de un săpun natural cu uleiuri esențiale de salvie, cedru sau ienupăr în compoziție, din care să nu lipsească argila, datorită proprietății acesteia de a absorbi sebumul în exces. Tot pentru a remedia problemele tenului gras mai poți încerca săpunurile naturale cu uleiuri esențiale din citrice.
Ai tenul predispus la acnee? Optează pentru un săpun natural cu ulei de chimen negru
Dacă ai un ten problematic, iritat, predispus la acnee și erupții, îl poți calma cu săpunuri handmade realizate prin metoda saponificării uleiurilor vegetale la rece, care conțin ingrediente cu rol antifungic, antiinflamator și de curățare. Evită orice săpun artizanal care conține, pentru mai mult parfum și mai multă culoare, substanțe sintetice.
Foarte eficiente sunt săpunurile naturale cu ulei de chimen negru (găsești un astfel de săpun natural la Emag), un remediu binecunoscut încă din cele mai vechi timpuri. Însăși regina Cleopatra se pare că a folosit uleiul de chimen negru ca tratament pentru înfrumusețare, iar medicul grec Hipocrate îl recomanda ca medicament pentru numeroase afecțiuni.
S-a dovedit științific că uleiul de chimen negru este o substanță cu proprietăți puternic antioxidante, antibacteriene și antivirale. Acesta conține aminoacizi, proteine și vitamine care încetinesc procesul de îmbătrânire, și poate fi folosit atât pentru îngrijirea pielii, cât și a părului, deoarece compușii activi ai ingredientelor au un rol revitalizant și fortifiant pentru pielea scalpului.
Ai tenul tern și uscat? Folosește un săpun natural cu uleiuri nutritive și emoliente
Atunci când glandele sebacee produc sebum într-o cantitate prea mică, înseamnă că bariera de uleiuri a pielii tale lasă apa să se evapore cu ușurință, ceea ce înseamnă că tu te confrunți cu disconfortul aferent unui ten uscat. Pentru că pielea nu este suficient de hidratată ca să-și păstreze poziția inițială, apar și se adâncesc ridurile, iar tu ai nevoie de produse cosmetice cu proprietăți hidratante.
Alege un săpun natural cu uleiuri vegetale nutritive, bogate în acizi grași, precum uleiul de cocos, untul de shea, uleiul de jojoba sau uleiul din sâmburi de caise.
Ai grijă totuși la semnele unei alergii. Unele ingrediente din aceste săpunuri naturale, precum uleiurile esențiale de scorțișoară sau tea tree, pot provoca iritații. Cel mai bine este să testezi un săpun nou pe o porțiune mică de piele de pe mână înainte de a-ți spăla fața sau părul cu acesta. Dacă pielea se înroșește și începe să te ardă, înseamnă că ești alergică la unul dintre ingrediente.