Antena Căutare

Îngrijirea tenului: scurt ghid de bune practici

Ingrijirea tenului este esentiala pentru mentinerea frumusetii si sanatatii sale. Este important de stiut ca exista niste reguli de ingrijire a pielii care ar trebui respectate cu strictete. Cu toate ca pasii sunt aceiasi, pielea trebuie ingrijita diferit, de la persoana la persoana, in functie de tipul de ten avut, de anotimp, dar si de varsta.

Îngrijirea tenului: scurt ghid de bune practici
Îngrijirea tenului: scurt ghid de bune practici

Ingrijirea tenului este esentiala pentru mentinerea frumusetii si sanatatii sale. Este important de stiut ca exista niste reguli de ingrijire a pielii care ar trebui respectate cu strictete. Cu toate ca pasii sunt aceiasi, pielea trebuie ingrijita diferit, de la persoana la persoana, in functie de tipul de ten avut, de anotimp, dar si de varsta.

Ce tip de ten am

Pentru a ne ingriji tenul in mod corespunzator este necesar sa cunoastem ce tip de ten avem, astfel incat sa folosim produsele de ingrijire adecvate. Exista cinci tipuri de ten si fiecaruia ii sunt adresate produse corespunzatoare necesitatilor sale.

  • Tenul normal. Tenul normal este acel tip de ten pe care-l intalnim cu precadere la tineri, deoarece odata cu varsta isi pierde din caracteristici. Piele este curata, proaspata, moale si elastica si nu are puncte negre sau cosuri. Pentru ingrijirea tenului normal este necesar sa se foloseasca produse usor hidratante, creme vitaminizante si nutritive, lotiuni tonice fara alcool, iar exfolierea trebuie facuta o data la aproximativ 10 zile.
  • Tenul uscat. Tenul uscat este caracterizat prin incapacitatea de a retine apa in derm, motiv pentru care pielea este aspra, terna, lipsita de elasticitate si cu tendinta de ridare. Tenul uscat tinde sa se deshidrateze, in special in lipsa unui ritual de ingrijire adecvat, si este mult mai expus iritatiilor. Din aceste motive, tenul uscat trebuie ingrijit cu produse intens hidratante, creme pe baza de lipide si lotiuni tonice fara alcool. Exfolierea trebuie facuta o data la aproximativ 10-15 zile cu masti usoare.
  • Tenul gras. Tenul gras este caracterizat de excesul de sebum, pielea este lucioasa, uleioasa si prezinta comedoane si pori dilatati, in unele cazuri avand chiar tendinta acneica. Se recomanda demachierea cu geluri spumante, folosirea lotiunilor tonice astringente si a cremelor de fata lejere si matifiante. Necesita exfoliere saptamanala cu scruburi.
  • Tenul mixt. Tenul mixt este cel mai comun tip de ten si se afla la granita dintre tenul uscat si cel gras. In timp ce pe zona T pielea este uleioasa, pe restul fetei este aspra si uscata. Necesita ingrijire cu produse specifice care sa hidrateze pielea in timp ce inchid porii si combat excesul de sebum. Mastile exfoliante trebuie alternate cu cele hidratante, dar nu mai mult de o data pe saptamana.
  • Tenul sensibil. Tenul sensibil este caracterizat printr-o piele fragila, delicata, cu pori fini si capilare proeminente cu tendinta de spargere si inrosire. Tenul sensibil este cel mai predispus iritatiilor si alergiilor. De obicei, acest tip de ten se ingrijeste cu produse dermatocosmetice.

Ingrijirea tenului acasa

Ingrijirea tenului acasa in mod corespunzator ajuta la mentinerea sanatatii si frumusetii sale un timp cat mai indelungat. In primul rand trebuie achizitionate din farmacie produsele adecvate tipului de ten si in al doilea rand trebuie respectati cei cinci pasi esentiali: demachiere, tonifiere, hidratare, exfoliere si aplicarea mastilor in functie de nevoile pielii.

Daca demachierea, tonifierea si aplicarea cremelor hidratante, nutritive si regeneratoare trebuie sa faca parte din ritualul zilnic de ingrijire a tenului, exfolierea si aplicarea mastilor sunt procese cu frecventa saptamanala.

Exfolierea, denumita si gomaj, ajuta la indepartarea celulelor moarte de pe ten care, in caz contrar, se depun la suprafata pielii si ii ofera un aspect tern si imbatranit si, in plus, sunt responsabile de aparitia punctelor negre si chiar a cosurilor. Prin exfoliere, porii se deschid si permit o mai buna absorbtie in piele a produselor de hidratare si hranire. Exfoliantele pot fi sub forma de scrub sau sub forma mastilor exfoliante.

Pasul urmator este aplicarea unei masti in functie de tipul de ten. Astfel, exista masti hidratante, masti nutritive, masti vitaminizante, masti regeneratoare, masti revitalizante, masti calmante, masti antisebum, masti antiacneice si lista poate continua. Este important ca acestea sa fie folosite in functie de nevoile si necesitatile tenului, o data pe saptamana.

Ingrijirea tenului: rutina zilnica

Rutina zilnica de ingrijire a tenului cuprinde trei mari si importanti pasi: demachierea, tonifierea si aplicarea cremei.

Demachierea trebuie facuta atat dimineata, cat si seara, indiferent daca in ziua respectiva ne-am machiat sau nu, fiind esentiala pentru indepartarea celulelor moarte de pe ten. Punctam ca celulele tenului trec printr-un proces constant de reinnoire si chiar daca acesta dureaza aproximativ o luna, zilnic sunt celule care se reinnoiesc. De asemenea, demachierea are rolul de a curata tenul de praf, sebum si transpiratie.

Pasul urmator este aplicarea unei lotiuni tonice, aceasta avand rolul de a indeparta impuritatile ramase in urma demachierii si a pregati pielea pentru pasul urmator, imbunatatindu-i capacitatea de absorbtie. In plus, lotiunea tonica matifiaza tenul si permite o mai buna aplicare a produselor de machiaj, in acelasi timp crescand rezistenta make-up-ului.

Ultimul pas care trebuie sa faca parte obligatoriu din rutina zilnica este hidratarea. Indiferent de tipul de ten avut, acesta trebuie hidratat cu creme. Totodata, aplicarea cremelor protejeaza pielea de contactul cu mediul exterior. In timp ce pentru noapte se poate opta pentru creme hidratante cu efect regenerator si vitaminizant, pentru zi, indiferent de anotimp, ar trebui sa se opteze pentru creme hidratante cu factor de protectie solara.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x