Toți românii care vor să își cumpere un apartament se gândesc dacă să aleagă o locuință într-un bloc vechi sau unul nou. Iată care este cea mai sigură construcție în fața unui cutremur:
Primul aspect căruia cumpărătorii trebuie să îi acorde atenţie este anul de fabricație al imobilului şi, implicit, numărului de seisme prin care a trecut acea clădire, precum şi intervenţiilor executate în urma cutremurelor.
Specialiștii spun că orice construcţie trecută printr-un seism major îşi pierde din capacitatea portantă, iar următorul seism, nu neapărat de o intensitate majoră, poate duce la colapsul acesteia.
Sunt importante aspectele legate de gradul de întreţinere a construcţiei, modificările aduse, durata de viaţă a instalaţiilor şi, nu în ultimul rând, tipul şi alcătuirea compartimentărilor.
Specialiștii spun că, pentru a controla calitatea lucrărilor, un cumpărător trebuie să solicite sprijinul unei persoane ce deţine cunoştinţe în domeniu şi poate constitui o părere avizată.
Potenţialul cumpărător trebuie să solicite de la vânzător cartea tehnică a construcţiei. Aceasta include, conform definiţiei, ansamblul documentelor tehnice referitoare la proiectarea, execuţia, recepţia, exploatarea şi urmărirea comportării în exploatarea construcţiei şi instalaţiilor aferente.
Topul celor mai interesante cartiere din Europa include și un cartier din București!... Știai că este mai cald în centrul orașelor decât la periferie? Iată explicația specialiștilor...