Pentru amenajarea unei case, trebuie să ții cont de câteva reguli atunci când vrei să alegi culorile. Află mai multe din articolul de pe a1.ro
Reamenajarea unei locuințe e un proces anevoios deoarece necesită, timp, pricepere, ajutorul experților și nu în ultimul rând resurse financiare. Dacă ești plin de idei dar nu știi cum să le potrivești pentru a face toate alegerile corect și pentru ca mobila, culorile și detaliile să se îmbine armonios, ai nevoie de câteva reguli importante.
Amenajările interioare nu sunt așa de simple precum crezi. Iar dacă nu dorești să angajezi un expert pentru asta, ci vrei să înveți tu cum se fac lucrurile ca la carte, atunci iată câteva sfaturi utile.
4 reguli importante în amenajări interioare – Despre culori
1.Regula 60-30-10
Indiferent de gusturile tale și de cum vrei să arate casa ta, această regulă se aplică oricărui tip de design interior. Această regulă te va ajuta să înțelegi cum să ai o paletă de culori frumos echilibrată. Astfel, vei folosi 3 culori. Numerele 60, 30 și 10 se referă la procentul în care trebuie să folosești culorile alese în design-ul unei camere. Prima oară alegi o nuanță dominantă ce se va regăsi în procent de 60% într-o cameră. De obicei, aceasta trebuie să fie o culoare neutră pentru a nu face camera să pară prea copleșitoare când vine vorba de culori. Cea de-a doua culoare, în procent de 30%, trebuie să fie una ceva mai îndrăzneață. Iar 10% din design va fi dat de o culoare accentuată.
2.Culori calde și culori reci
Culorile calde și cele reci se referă la împărțirea culorilor în 2 categorii. De exemplu, roșu, portocaliu și galben sunt culori calde, iar culorile reci sunt albastru, verde și mov. Cele neutre sunt nuanțele de maro, bej și gri. Alegerea culorilor calde vor schimba energia unui spațiu de vreme ce acestea oferă un design primitor unei camere. Poți folosi astfel de culori pentru zona de dining și bucătărie. Culorile reci se potrivesc mai bine în dormitor și spațiul de lucru sau birou.
3.Schema de culori analog
Dacă îți greu să utilizezi roata culorilor, o schemă analog este exact ceea ce ai nevoie. Tot ce trebuie să faci este să alegi o culoare centrală și apoi să alegi cele 2 culori de o parte și de alta a culorii centrale. Așadar, 2 dintre aceste culori vor fi culori centrale, pe când cea de-a treia va fi un amestec ale celor două. De exemplu, roșu, portocaliu și galben sau roșu, mov și albastru. De vreme ce alegi 3 culori diferite, ar fi bine să te folosești de regula 60-30-10.
4.Schema complementară a culorilor
Schema complementară a culorilor este cunoscută ca fiind cea mai simplă dintre toate cele folosite de designerii de interior. Această schemă a culorilor implică doar două nuanțe care se află la poli opuși pe roata culorilor. De exemplu, poți obține o combinație de albastru și portocaliu, galben și mov sau red și verde. Aceste împerecheri de culori redau un contrast puternic. Așadar, în timp ce emană o energie puternică în cameră, dar trebuie folosite în doze mici. Ideal este să folosești nuanțe derivate ale celor două culori alese pentru a le balansa cum trebuie.
Citește și:
Ai un apartament mic? 6 soluții de depozitare care te pot ajuta să păstrezi ordinea
Trucuri pentru amenajarea unui dormitor mic: Cum obții mai mult spațiu
Sursă foto: pinterest.com