Live acumChefi la cutite Sezonul 9
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

7 Maşini si utilaje necesare oricărui gospodar

Pentru că vremea se încălzeşte rapid şi zilele devin tot mai lungi, gândul oricărui gospodar sau grădinar se îndreaptă către întreţinerea spaţiului din jurul casei, a livezii, a grădinii de flori sau de legume. Aceasta poate fi o muncă susţinută şi chiar istovitoare, dacă nu dispui de utilajele necesare.

7 Maşini si utilaje necesare oricărui gospodar

pixabay.com

În rândurile următoare vom trece în revistă şapte dintre cele mai utilizate maşini şi utilaje folosite într-o gospodărie pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi.

Motocoasa

Este evident că nici o grădină nu vă arăta bine dacă nu se întreţine gazonul, de aceea, orice gospodar ar trebui să aibă o motocoasă. Unii preferă modelele pe benzină, care sunt mai puternice, alţii, din motive ecologice, le aleg pe cele electrice care pot fi cu sau fără fir. Mărimea grădinii este factorul decisiv în alegerea modelului de motocoasă. Astfel, dacă dispuneţi de o grădină mare, veţi prefera libertatea pe care o oferă o motocoasă pe benzină, în timp ce pentru o grădină mică, veţi alege modelul electric, care este foarte uşor de utilizat.

Motocultor

Motocultorul este o maşină puternică, special concepută pentru crearea unui pat ideal pentru plantare. Aceasta este una dintre acele maşini şi utilaje profesionale care poate transforma în teren fertil chiar şi o zonă cu pământ dur sau stâncos.

Motocultorul este construit pentru a săpa şi amesteca solul dur, pentru a-l fărâmiţa şi a realiza terenul ideal pentru o grădină roditoare. Se găseşte în mai multe variante cum ar fi cea pentru prelucrare în profunzime, modelul pentru tăierea vegetaţiei şi a rădăcinilor groase, sau modelul special construit pentru fărâmiţarea terenului tare şi stâncos. Tipul de motocultor ales depinde de proiectele pe care intenţionaţi să le realizaţi.

Scarificator

Scarificatorul de peluză este instrumentul de grădină special conceput pentru a tăia solul, a îndepărta muşchiul uscat sau butaşii de iarbă. De asemenea, acţiunea de tăiere realizată de un scarificator, care poate fi electric sau manual, asigura aerarea solului şi curăţarea acestuia de buruieni pe o perioadă mai îndelungată.

Consecințele neutilizarii unui scarificator în îngrijirea gazonului pot fi mari. Dacă butaşii de iarbă moartă şi muschiul rămân pe suprafaţa gazonului, apa de ploaie va intra mai greu în sol, ceea ce va strica aspectul gazonului şi, totodată, va favoriza apariţia ciupercilor şi a muşchiului.

Maşini de tuns iarba

Maşina de tuns iarba este un instrument util pentru a cosi peluzele de orice dimensiuni. Aceasta foloseşte o lamă de tăiat şi se poate găsi în diferite tipuri. Există modelele mici care se pot împinge de utilizator, ideale pentru întreţinerea peluzelor şi grădinilor mici, dar şi modelele mari, gen tractoraşe, ideale pentru peluzele de dimensiuni mari.

Acestea funcţionează de minune în tandem cu un trimmer care permite accesul în zonele mai dificile, cum ar fi cele din jurul copacilor sau a florilor. Pentru a corela corespunzător maşina de tuns iarba cu dimensiunile grădinii, se recomandă ca, înainte de achiziţionare, să se analizeze necesităţile existente şi opţiunile de pe piaţă.

Pompe de apă

Pompa de apă este frecvent utilizată pentru a da presiune apei în scopuri rezidenţiale sau comerciale. Acestea se utilizează pentru transportul apei şi, totodată, creşterea presiunii. Pompele de apă îşi găsesc utilitate în aproape toate sectoarele de activitate, atât în gospodărie, cât şi în agricultură.

Pulverizatoare

Pulverizatorul este dispozitivul utilizat pentru pulverizarea lichidelor. Acesta îşi găseşte aplicabilitate în multe situaţii în care este necesară pulverizarea apei, a insecticidelor, a fungicidelor, a îngrăşămintelor sau a altor tratamentedestinate îngrijirii culturilor şi a grădinilor. În agricultură, pulverizatorul este un echipament des utilizat pentru aplicarea erbicidelor, a pesticidelor şi a îngrăşămintelor.

Despicatoare de lemne

Despicatorul de lemne este unealta care nu trebuie să lipsească din gospodăria celor ce se încălzesc cu lemne. Acesta este destinat crăpării buştenilor în lemne de foc, pe dimensiunea necesară pentru a încăpea în şemineu sau în sobă. Se găsesc în varianta manuală, electrică sau hidraulică şi se aleg în funcţie de numărul de tone de presiune necesară.

Toate cele şapte maşini şi utilaje prezentate mai sus uşurează viaţa oricărui gospodar, fiind instrumente absolut necesare pentru eficientizarea lucrărilor necesare pe lângă casă. Cu ajutorul lor munca devine mai confortabilă şi viaţa mai plăcută.


Recomandari