Principii amenajare grădină. Așa cum alocăm foarte multă atenție designului interior, confortului din casă, la fel trebuie să se întâmple și cu amenajarea spațiului exterior. Alegem să stăm la curte din dorința de a ne bucura de timpul petrecut în grădină.
Pentru a te simți cu adevărat răsfățat în propria curte, atât tu cât și prietenii tăi, este bine să realizezi o amenajare care să respecte 3 principii de bază.
Nu în ultimul rând, ține cont că tu ești proprietarul grădinii și, cel mai important este ca tu să fii mulțumit de rezultate.
1. Amenajare grădină - Simetrie
Grădinile atent amenajate sunt guvernate adesea de principiul simetriei pentru a crea sentimentul de confort și armonie. Este un principiu care poate fi folosit, indiferent de stilul întâlnit, clasic sau modern.
Există diferite moduri prin care poți adopta simetria la tine în grădină, prin repetarea plantelor, a culorilor sau echilibrand elementele îndrăznețe ale spațiului. Mai precis, câteva idei pot fi:
- asază două ghivece la fel, de o parte și de alta a ușii de la intrare;
- creează un ax central (de exemplu o alee pietonala pavată cu piatră naturala) de-a lungul căreia să fie plantate același tip de flori de ambele părți - nu este obligatoriu să fie o simetrie perfectă, poți opta să ai o bancă doar pe una din laturi;
- dispune în mod simetric mobilierul de grădină și amenajează un loc de relaxare;
2. Amenajare grădină - Armonie (Unitate)
Așa cum o spun chiar termenii în sine, armonia grădinii este resimțită atunci când elementele din grădină lucrează împreună ca un întreg.
Există grădini care pot să-ți obosească ochii, dat fiind mulțimea de obiecte disparate care fac privirea să fugă dintr-un loc în altul.
O grădină armonioasă te va invita la relaxare și-ți va da o stare de bine.
Iată câteva idei pentru a folosi acest principiu:
utilizează o paletă restrânsă de culori pe care să le repeți (folosește-te de culoarea florilor, a ghivecelor, a pernelor decorative sau a huselor destinate mobilierului tău exterior);
repetă de mai multe ori același material, ca de exemplu piatra - poți avea o alee cu pavele din piatră, o cișmea de grădină de la PIATRAONLINE și un grătar placat cu piatra naturala, durabil, rezistent și foarte aspectuos;
mizează pe formele geometrice - alege o masă de grădină dreptunghiulară dacă parcelele cu flori sunt încadrate în acest tip de formă;
3. Amenajare grădină - Ritm (Flux)
Elementele de simetrie vor oferi o imagine ca de revistă grădinii tale, însă există riscul să pară statică.
Pentru a crea o notă de suspans, determină-i pe cei care sosesc în vizită să descopere grădina treptat. Tu le poți conduce privirea în direcția dorită cu ajutorul unor modificări care să apară ușor, ușor, prin inserarea elementelor de diferite înălțimi, culori distincte, prezența punctelor de interes (ca de exemplu un vas înalt din teracotă pictat manual cu motive florale sau o cișmea de grădină) și a zonelor de relaxare (bancă, mobilier).
Ceea ce va trebui să obții este să împiedici privirea musafirului să se oprească brusc, ea trebuie să se plimbe lin de la un element la altul.
Orice grădină este un proiect în desfășurare, prin urmare nu îți fie teamă să vii cu lucruri noi ori de câte ori simți nevoia.
Iti recomandam dupa un lung research poate cel mai cunoscut furnizor de piatra naturala din Romania, brandul PIATRAONLINE are o istorie de peste 10 ani in piata amenajarilor exterioare cu piatra naturala. Showroom-ul PIATRAONLINE din Aleea Teisani 137A din Bucuresti iti pune la dispozitie sute de modele de piatra naturala si tot pe atatea idei destinate amenajarilor din gradina visurilor tale.