- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Alegerea caloriferului potrivit pentru casa ta nu este una uşoară, deoarece va trebui să ţii cont de numeroase criterii, pornind de la costuri, material, mentenanţă sau durata lor de încălzire. Deoarece caloriferele asigură o funcţionare optimă a centralei, în acest articol îţi prezentăm detalii pe care ar trebui să le cunoşti înainte să cumperi unul dintre cele mai răspândite modele de calorifere de pe piaţă. Iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de calorifere şi ce avantaje şi dezavantaje aduc în încălzirea locuinţei.
Caloriferele din oţel
Unul dintre cele mai apreciate calorifere de pe piaţă este cel confecţionat din oţel, datorită faptului că reprezintă modelul cel mai accesibil ca preţ şi nu este dificil de montat şi de transportat, spre deosebire de modelele din fontă sau aluminiu. Chiar dacă se încălzesc uşor şi distribuie rapid căldura, caloriferele din oţel se răcesc relativ repede şi nu pot păstra căldura vreme îndelungată. Acestea se regăsesc într-o gamă variată de dimensiuni şi sunt disponibile atât în variantă verticală, cât şi în varianta orizontală, fiind compatibile cu centralele termice de apartament. În comparaţie cu modelele din fontă sau aluminiu, cele de oţel au o durată de viaţă mai mică, de până la 15 ani, având nevoie şi de tratarea apei din instalaţii. Caloriferul din oţel se poate înfunda foarte repede, din cauza rezidurilor de apă de la nivelul instalaţiei, motiv pentru care se poate defecta, nepăstrând căldura în interiorul locuinţei.
Caloriferele din fontă
În comparaţie cu modelele din oţel sau aluminiu, caloriferele din fontă sunt cele mai costisitoare din punctul de vedere al preţului de achiziţie, dar şi cele mai bune din punctul de vedere al eficienţei în emanarea căldurii. Dacă cele din oţel aveau o durată de viaţă mai mică, caloriferele din fontă au o durată de funcţionare de aproximativ 30 de ani şi pot păstra mult timp căldura dintr-o încăpere, răcindu-se mai greu. Cu toate acestea, sunt grele şi dificil de montat, având o întreţinere costisitoare. Curăţarea caloriferelor din fontă nu este un proces simplu, întrucât vor avea nevoie şi de o vopsire periodică. Printre avantajele modelelor din fontă se mai pot enumera şi rezistenţa la şocuri şi coroziune, însă masivitatea şi aspectul inestetic nu le recomandă printre opţiunile ideale de încălzire într-o cameră mică. În schimb, pentru camerele mari, caloriferele din fontă vor avea o eficienţă maximă, deoarece au puterea de a le încălzi pentru o durată mai lungă.
Caloriferele din aluminiu
Din punct de vedere estetic, caloriferele din aluminiu au un aspect modern şi sunt cele mai indicate pentru apartamente şi garsoniere, deoarece se pot integra cu uşurinţă în orice decor. Spre deosebire de caloriferele de fontă, cele de aluminiu sunt uşoare şi simplu de manevrat, indiferent dacă le montezi orizontal sau vertical. Totodată, modelele de calorifere din aluminiu oferă o perioadă de funcţionare îndelungată, încălzind rapid locuinţa. Dacă vorbim despre dezavantaje, caloriferele din aluminiu nu sunt cele mai silenţioase calorifere şi nu pot menţine o temperatură optimă pe o perioadă îndelungată. În plus, din cauza impatului cu diverse obiecte, aluminiul se poate deforma uşor şi poate coroda. Dacă optezi pentru un astfel de model, trebuie să ştii că are nevoie de aerisire periodică şi de verificări dese.
Dacă ai nevoie de un calorifer ieftin şi eficient, cel de oţel este recomandat, însă nu îţi va oferi o rezistenţă mai mare de 15 ani. Modelele de calorifere din fontă sunt cele mai durabile şi costisitoare din punct de vedere financiar, însă pot încălzi spaţii mari, în timp ce caloriferele de aluminiu îţi sunt indicate dacă îţi doreşti un model accesibil, uşor de integrat într-un spaţiu modern.
Cum faci amenajarea grădinii în stil Feng Shui pentru spor și dragoste în casă... 5 beneficii ale unui bideu electric...