Dormitorul este acel spațiu din apartament destinat strict locatarilor. Prin funcția sa el este o cameră intimă la care nu ar trebui să aibă acces persoanele străine. Cu toate acestea, chiar dacă interiorul său nu va fi știut de multă lume, el trebuie amenjat astfel încât să se armonizeze perfect cu restul locuinței, dar să aibă și un aer special care să inspire mai mult confort decât celelalte încăperi și un sentiment de deplină siguranță.
Pornind de la pardoseală și pereți și încheind cu mobila dormitor, există o mulțime de trucuri la care poți apela pentru a obține o cameră desprinsă parcă din reviste. În plus, chiar și cu un buget modest, bazându-te pe minimalism și piese de mobilier Vento de foarte bună calitate, dar la prețuri convenabile, vei fi tentat să te bagi în plapumă și să visezi, nu doar noaptea, ci și în timpul pe care altfel l-ai fi petrecut în alte zone ale casei.
4 Trucuri pentru a obține un dormitor perfect
#1 Nu face execes de zel cu zugrăveala și pardoseala
Păstrează lucrurile cât mai simple la capitolul zugrăvit și pardoseală. Culorile pereților nu trebuie să fie unele puternice pentru a nu distrage atenția și a putea să te odihnești în voie, iar la capitolul pardoseală poți fi cât vrei de permisiv pentru că, dacă este necesar, o vei acoperi cu unul sau două carpete care să dea un aer intim camerei.
Uită de mitul conform căruia în dormitor este obligatoriu să ai parchet. Dacă locuința ta este îndeajuns de călduroasă, sau porți papuci de casă în interior, piatra naturală sau orice alt tip de pardoseală, mai ales dacă este același cu restul încăperilor, este cum nu se poate mai potrivit.
#2 Alege spațiul perfect pentru pat
Cu excepția cazului în care dispui de multe articole vestimentare și îți dotezi dormitorul cu unul sau două dulapuri în care să încapă toate, patul este cea mai voluminoasă piesă de mobilier. În dormitoarele de mari dimensiuni, pentru un efect dramatic, patul arată minunat amplasat într-un colț al camerei, iar acolo unde spațiul nu este atât de permisiv, această piesă masivă de mobilier ar trebui amplasată pe peretele opus ușii.
Chiar și în camerele de mari dimensiuni, în cazul în care nu ești adeptul paturilor mari, nu ar trebui să investești într-unul mai voluminos decât îți trebuie. Patul îl vei folosi doar noaptea și restul zilei îți va sta în cale cu excepția cazului în care ai timp de un pui de somn la prânz. În plus, așa cum probabil ai observat și vizitând magazinele cu piese de mobilier și lenjerii de pat, pernele, cearșafurile și păturile arată mult mai chic așezate pe un pat de mici dimensiuni decât unul excesiv de generos.
#3 Investește în cel puțin o noptieră
Noptierele nu numai că arată extraordinar, dar sunt și foarte practice. Ele dau camerei un aer de originalitate și povestesc lucruri nemaipomenite despre persoana care le folosește. Cartea pe jumătate citită, veioza cu lumină caldă și îmbietoare, ceasul cu alarma deja setată, dar și celelalte mici comori pe care îți place să le ai aproape chiar și în orele de odihnă dau dormitorului personalitate.
În plus, noptiera este acel element care face legătura și armonizează totalitatea pieselor de mobilier din cameră, sau poate face notă discordantă fiind realizată dintr-un alt meterial sau purtând o altă culoare decât restul mobilei pentru un efect chic și modern.
#4 Echilibrează întreaga compoziție
Este recomandat să nu aduci în dormitor elemente de mobilier care au legătură cu munca. Mai ales în cazul în care nu este foarte generos ca spațiu, este bine să-l dotezi exclusiv cu piese de mobilier dedicate relaxării și odihnei. Dar un singur pat, un dulap și noptierele pot face ca dormitorul tău să pară golaș și să cazi în cealaltă extremă neputând să te odihnești simțind greaua apăsare a spațiului neocupat.
Pentru un echilibru perfect în dormitor, pune la picioarele patului un taburet, sau undeva într-un colț gol, un fotoliu. Alege un obiect gri sau galben care să nu fie prea strident, dar îndeajuns de grăitor încât să știi că e acolo și oferă un plus de confort!