Tencuiala are însă și roluri funcționale, nu doar decorative și tocmai de aceea ea se poate găsi într-o gamă amplă de modele, destinate tipului de utilizare potrivit.
Ce este tencuiala și care este rolul acesteia?
Tencuiala este de fapt stratul de închidere a casei tale, stratul final, care de altfel conferă și aspectul locuinței. Tencuielile pot avea diverse culori sau texturi, iar la bază sunt de fapt mortare cu granulații fine, care se aplică în strat subțire, cât să acopere suprafețele destinate. Dacă ești în căutare de produse calitative, atunci poți alege tencuiala decorativa de la piatraonline.ro, pentru că este foarte important să cumperi materialele din magazine specializate, care pun preț pe calitate.
Tencuiala nu îndeplinește doar un singur rol, ci o multitudine, deoarece materialul în sine trebuie să funcționeze și ca o barieră. Iată câteva dintre aceste roluri pe care trebuie să le îndeplinească tencuiala decorativă astfel încât casa ta să arate cu adevărat fabulos.
Protecție împotriva umidității
Ploaia sau topirea zăpezii generează volume destul de mari de apă care în final ajung să fie absorbite de pământ. Din sol, apa se poate infiltra în structura de beton sau zidărie și poate ajunge cu ușurință în structura casei, chiar la armături. Pentru a preîntâmpina infiltrarea apei scurse pe suprafața pereților chiar și tencuiala decorativă își aduce aportul, deoarece unele tipuri de tencuieli au efect hidrofobizant. Acest lucru înseamnă că apa va ”fugi” de pe suprafață, fiind ținută la distanță de textura ușor cauciucată a tencuielii.
Protecție împotriva șocurilor
Stratul de finisare exterioară, la fel ca suprafața pereților de altfel, pot fi elemente supuse în mod accidental lovirii, zgârierii și accidentării. Este important să folosești o tencuială foarte bună din punct de vedere calitativ mai ales dacă te-ai ocupat și de izolarea casei, deoarece izolația are nevoie de o acoperire cât mai bună, care să nu crape la soare puternic, care să nu se cojească și, firește, care să reziste cât mi mult în timp.
Rol estetic
Felul în care casa ta se încadrează în peisagistica zonei este important, iar în acest caz vorbim despre texturi și culori. Tencuielile decorative trebuie să fie alese într-o cromatică potrivită, astfel încât casa ta să nu facă notă discordantă cu restul locuințelor.
În prezent există nenumărate nuanțe din care poți alege, așa că nu îți va fi greu să respecți aceste considerente cromatice.
Tencuielile pot pune în evidență unicitatea casei tale și te pot ajuta să te bucuri de o casă cu un aspect exact așa cum ți-ai dorit, fără a mai fin nevoit să mai aplici și alte straturi de materiale de finisare și nici de vopsire.
Câte tipuri de tencuieli există?
Una dintre primele delimitări pe care le putem face este în funcție de destinația utilizării. Există tencuieli care pot fi utilizate exclusiv mediului interior, în vreme ce nici exteriorul nu a fost neglijat, pentru că există tencuieli speciale pentru exterior. Diferența majoră dintre cele două tipuri de materiale se face la nivel de rezistență la intemperii, deoarece tencuiala de exterior trebuie să răspundă cât mai bine cerințelor de folosire în aer liber.
Pe de altă parte, putem distinge mai multe tipuri de tencuieli și în funcție de materialele de bază și de aditivii utilizați și anume:
- Tencuieli acrilice
- Tencuieli siliconice
- Tencuieli silicatice
- Tencuieli cu fibre de carbon
În funcție de tipul aplicării distingem tencuieli care se pot aplica manual și tencuieli care se poat aplica mecanizat, cu ajutorul unor pompe, iar aici diferențele țin foarte mult de textura materialului tencuielii decorative.
Tencuielile sunt necesare pentru a proteja o locuință, dar și pentru a o înfrumuseța, deopotrivă. Alege tencuieli de calitate, sigure și cu aditivi care să te ajute să realizezi o casă cu un aspect exact așa cum ți-ai dorit.
(P) TechStore.Ro lansează în România frigiderele americane MABE...