Oriunde în lume, Paștele reprezintă o sărbătoare încărcată de emoție, de simboluri religioase, dar și gastronomice. Credincioșii se pregătesc, ca pentru fiecare sărbătoare, cu o mulțime de preparate care mai de care mai gustoase, dar care au și o însemnătate aparte.
Cele mai ciudate preparate de Paște din jurul lumii
Dacă la noi știm deja care este semnificația ouălor roșii sau a cozonacului, însă ați putea rămâne surprinși ce preparatele tradiționale de Paște se găsesc în alte țări. Iată ce mânâncă oamenii în jurul lumii de Paște, potrivit Clickpoftabuna.ro.
Prăjitura cu fructe
În Regatul Unit al Marii Britanii există un desert care stă de secole pe mesele englezilor. Prăjitura Simnel se consuma inițial, în fiecare duminică, în timpul Postului Mare, dar între timp, a devenit un desert tradițional pentru ziua de Paște. Preparatul conține fructe și este acoperit cu un strat de marțipan și 12 bile, tot din marțipan, reprezentându-i pe cei 12 Apostoli ai Mântuitorului.
Budinca de pâine
Budinca de pâine, sau capirotada, este o rețetă tradițională din Mexic. Este tot un desert, care se servește în Vinerea mare. Gospodinele folosesc pâinea, de obicei baghetă, pe care o înmoaie într-un sirop din apă cu zahăr, scorțișoară și cuișoare. Nucile, fructele uscate și ornamentele dulci, cum sunt bomboanele, sunt cele mai comune toppinguri. Potrivit tradiției, pâinea reprezintă Trupul lui Hristos, batoanele de scorțișoară reprezintă crucea, iar cuișoarele – cuiele.
Desertul Mämmi
În Finlanda, Mämmi este un preparat dulce care trebuie păstrat la frigider 3-4 zile înainte de a fi servit. Acesta se face din apă, făină de secară, melasă și coajă rasă de portocală și seamnănă mai mult cu un mic dejun. Se consumă rece, cu lapte sau cu smântână.
Borșul alb de Paște
În Polonia, peștele este un preparat care se întâlnește adesea în meniul localnicilor la zi de sărbătoare. De exemplu, de Crăciun, aceștia mănâncă 12 preparate diferite din pește. De Paște, în schimb, borșul se consumă pentru este un preparat consistent și sățios, care conține cârnați și ouă fierte tari.
Pizza
Știm deja că pizza este preparatul tradițional italienesc pe care localnicii în servesc la orice ocazie. Dar cine s-ar fi așteptat să o consume și de Paște? O combinație între pizza și plăcintă, „pizza chiena” este preparatul tradițional care se găsește pe masa italienilor în această zi. Specialitatea constă într-o umplutură bogată și diversă, de la mezeluri și ouă la brânzeturi.
Supa de nuntă
„Minestra maritata” se traduce prin supă de nuntă, iar italienii o servesc de obicei de sărbători. Această supă de verdețuri cu diverse tipuri de carne și cârnați a devenit populară și în restaurantele italiene din America.
Sarmalele grecești
„Dolmathakia me kima” este o rețetă faimoasă a grecilor, ce constă în foi de viță-de-vie umplute cu orez, mărar, mentă și carne de vită sau miel. Gospodinele încep să le pregătească din timp, pentru că se gătesc la foc lent și durează mult timp până sunt gata.
Șunca glazurată cu miere
În timp ce multe state europene pregătesc miel pentru masa de Paște, sau vopsesc ouă, americanii au o tradiție cel puțin ciudată. Ei gătesc jambonul sau șunca glazurată cu miere, fie de porc, fie de curcan.
Ispita lui Jansson
Suedezii obișnuiesc să prepare un alt fel de mâncare de Paște. Ispita lui Jansson se referă la o caserolă cu cartofi gratinați, ceapă și șprot marinat, acoperită cu pesmet și sos bechamel. Legenda spune că, în secolul XIX, un fanatic religios pe numele Erik Jansson, care s-a opus oricărei plăceri lumești, nu a putut rezista acestui preparat.
Preparatul „minune” de pe masa de Paște. Care e cel mai sănătos fel de mâncare tradițional românesc...