Antena Căutare

Ce semnificații au pasca, oul roșu, cozonacul și mielul de Paște. De ce mâncăm aceste alimente în zi de sărbătoare

De Paște în România creștinii pun pe masă bucatele tradiționale ale acestei sărbători: pască, ouă roșii, cozonac și miel. V-ați întrebat vreodată de ce avem aceste tradiții culinare de sărbătoare? Iată ce simbolizează fiecare aliment!

Galerie
Pasca, oul roșu, cozonacul și mielul de Paște au semnificații deosebite pentru sărbătoarea Învierii lui Hristos | Shutterstock

Sărbătoarea de Paște este despre bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos, iar alimentele principale care se regăsesc pe masa de Paște au în spate o istorie și o semnificație aparte. De Paște, vopsim și ciocnim ouă cu un motiv aparte și mergem la Biserică în noaptea de Înviere cu coșul în care avem produse precum pască și cozonac spre a fi sfințite.

Ce semnificații au mâncărurile tradiționale de Paște: oul roșu, pasca, mielul, cozonacul

Părintele Eugen Tănăsescu a explicat pentru Adevărul ce semnificație are fiecare aliment de pe masa tradițională de Paște.

Citește și: Ouă Paște 2022. Cum le pregătești de vopsit pentru a se colora uniform și ce truc te ajută să le păstrezi proaspete multă vreme

Articolul continuă după reclamă

De ce mâncăm ouă roșii de Paște: Oul este simbolul vieții, iar roșul simbolizează jertfa

Astfel, oul roșu este cel mai important aliment de pe masa de Paște. Acesta este simbolul vieții, iar roșul este simbolul jertfei și al sângelui lui Hristos.

Citește și: Rețetă de ciorbă de miel tradițională. Secretul celei mai bune ciorbe de Paște

„De Paşte, oul este roşu pentru că viaţa este şi jertfă. Omul jertfeşte viaţa pentru Hristos, aşa cum Hristos s-a jertfit pentru noi. Roşul vine de la culoarea sângelui lui Hristos, care curge pe cruce pentru noi. Atunci Hristos a zis: «Îmi dau sângele pentru viaţa lumii»", a explicat preotul Eugen Tănăsescu.

De ce mâncăm pască de Paște: Pasca simbolizează grija lui Dumnezeu față de oameni

Pasca amintește de mana din pustie, adică de darul lui Dumnezeu pentru israeliții care au mers în pribegie timp de 40 de ani și primeau resursele necesare vieții de la Dumnezeu, potrivit crestinortodox.ro. Astfel, pasca este pâinea binecuvântată, care semnifică grija și ajutorul lui Dumnezeu.

„Poporul evreu, prin puterea lui Dumnezeu, merge 40 de ani prin pustiu, fără resurse. Şi Dumnezeu le aducea de mâncare mană, adică pâine, prepeliţe, apă, tot ce le trebuia. Acea pâine ne aduce aminte de grija lui Dumnezeu faţă de noi", a explicat părintele.

Citește și: Pască cu aluat. Cele mai simple rețete pentru Paște

Cu timpul, acea rețetă de pâine dospită a fost îmboțățită, în prezent fiind un desert delicios. Pasca are formă rotundă și este decorată cu o cruce pe mijloc și cu două fâșii de aluat răsucit pe margini, care simbolizează coroana de spini a lui Iisus.

Totodată, fiind preparată în ajunul Învierii, pasca mai simbolizează promisiunea învierii şi a vieţii veşnice.

De ce mâncăm cozonac de Paște. Cozonacul este simbolul bucuriei sărbătorii de Paște

Cozonacul este pâinea îndulcită care semnifică bucuria sărbătorii, binecuvântată de Dumnezeu.

„Această bucurie a sărbătorii, chiar şi alimentară, este binecuvântată de Dumnezeu. Însăşi Dumnezeu foloseşte ca simbol pentru unirea sa cu noi în împărăţie termenul de nuntă. Ori este cunoscut că la nunţi sunt cele mai înbelşugate mese", a explicat părintele.

Citește și: Rețetă cozonac pufos cu umplutură de nucă și rahat sau cacao din caietul bunicii. E simplu de preparat și delicios: ingrediente

Mielul de Paște este un obicei rămas din Vechiul Testament

Părintele spune că mielul de Paște își are originile în Vechiul Testament și în prezent este doar un obicei culinar.

„Actualmente, el nu mai este necesar: de la Hristos încoace mielul a rămas numai culinar. El nu mai are nicio semnificaţie. Sărbătoarea pascală era instituită în cinstea ieşirii poporului evreu din Egipt. Un miel era pregătit, iar oamenii trebuiau să-l mănânce din picioare. Asta reprezenta ieşirea lumii din păcat prin jertfa lui Hristos”, este de părere părintele Eugen Tănăsescu.

Programul magazinelor de Paște 2022. Cum vor lucra marii comercianți... De ce trecem pe sub masă la biserică în Vinerea Mare. Tradiția pe care creștinii o păstrează în fiecare an înainte de Pa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x