- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dacă ne dorim o dantură de vedetă putem apela la fațetele dentare. Medicii specialiști ne explică faptul că tratamentul stomatologic ce implică fațetele dentare se potrivește acelor persoane care își doresc să acopere imperfecțiunile de la nivelul danturii.
Fațetele dentare sunt potrivite pentru persoanele care prezintă imperfecțiuni la nivelul dinților și își doresc să aibă un zâmbet excepțional. Cel mai des întâlnite afecțiuni care duc la dorința de a avea fațetete dentare sunt: fisurile care nu afectează structura dintelui, dar care deranjează din punct de vedere estetic, petele formate în urma consumului de alimente foarte pigmentate, culoarea nepotrivită a danturii care nu mai poate beneficia de procesul de albire, dinții abrazivi, cariați și cu tratamente inestetice.
Pentru cei care își doresc să aibă o dantură impecabilă, dar nu consideră că au nevoie de un tratament ce implică fațete dentare, există mai multe metode prin care își pot menține dantura sănătoasă și frumoasă. Iată care sunt cei 5 pași pe care trebuie să îi urmezi:
- Controalele regulate la stomatolog
În primul rând, nu trebuie să neglijăm controalele periodice la medicul stomatolog. Sănătatea danturii este cel mai important aspect pe care trebuie să îl avem în vedere atunci când vorbim despre un zâmbet perfect. Este prioritar să ne asigurăm că avem dinții sănătoși și fără afecțiuni dentare, de aceea trebuie să vizităm medicul dentist la fiecare 6 luni sau la fiecare 3-4 luni dacă suntem fumători.
Un astfel de control periodic va cuprinde o radiografie dentară panoramică, pentru a putea evalua sănătatea dinților și pentru a putea observa posibilele carii interdentare, ce nu pot fi observate cu ochiul liber. Este foarte important ca afecțiuniile dentare să fie descoperite în stadiu incipient deoarece se pot trata mult mai ușor.
De asemenea, medicii ne recomandă să facem un detartraj și un periaj profesional de cel puțin două ori pe an. În acest fel ne asigurăm că pe suprafața dințiilor noștri nu se vor strânge depuneri de placă bacteriană sau tartru, care duc la diverse afecțiuni dentare.
- Folosirea aței dentare și a apei de gură
Atunci când vine vorba de prevenția cariilor și a bolii parodontale, folosirea aței dentare și a apei de gură pot fi chiar mai importante decât periajul dinților deoarece ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului din spațiile interdentare, acolo unde periuța de dinți nu poate pătrunde. Folosirea aței dentare ajuta și în combaterea respirației urât mirositoare și în scăderea riscurilor bolilor gingivale, iar folosirea apei de gură ajută la întărirea smalțului dinților.
Conform News Medical Life Sciences, utilizarea aței dentare este recomandată de două ori pe zi, aceasta trebuie utilizată cu foarte mare grijă pentru a nu răni gingia. Tehnica utilizată nu trebuie să presupună o presiune foarte mare asupra dintelui și, de asemenea, nu trebuie să excludă suprafețele posterioare ale dinților.
Apa de gură este recomandată după fiecare periaj, cantitatea de utilizat fiind de fiecare dată cea indicată pe eticheta soluției utilizate sau cea recomandată de medicul dentist. Clătirea cu apă de gură trebuie să dureze aproximativ 30 de secunde – 1 minut, înghițirea acesteia fiind total nerecomandată. Pentru ca apa de gură să-și facă efectul, nu ai voie să mănânci, să bei sau să fumezi timp de cel puțin 30 de minute după folosire.
- Schimbarea periuței de dinți la fiecare 3 luni
Medicii ne recomandă ca periuța de dinți să fie schimbată la fiecare trei luni. Nici periuțele de dinți electrice nu pot fi utilizate pentru o perioadă de timp mai îndelungată, rezervele acestora trebuie schimbate la fiecare trei sau patru luni. De asemenea, este necesară înlocuirea periuței de dinți dacă observi că perii acesteia sunt decolorați ori tociți.
După o răceală sau orice afecțiune a organismului, trebuie să îți schimbi periuța de dinți! Oricât de multă atenție ai acorda curățării și depozitării periuței, pe suprafața acesteia rămân bacterii și te poți îmbolnăvi din nou.
- Consumul alimentelor sănătoase, bogate în fibre și vitamine
Merele, țelina și morcovii nu doar că sunt alimente foarte sănătoase care te vor ajuta să duci un stil de viață echilibrat, ci te pot ajuta să ai grijă de aspectul dinților tăi, acestea pot ajuta la eliminarea petelor galbene de pe suprafața dinților.
De asemenea, este foarte important să consumi alimente care conțin calciu, fosfor și magneziu, de exemplu: peștele, lactatele, nucile sau migdalele. Atunci când consumi acest tip de alimente, te asiguri că ai dinții puternici și feriți de boala parodontală sau alte afecțiuni care te pot pune în situația în care să mergi de urgență la cabinetul stomatologic. Aportul ridicat de potasiu, magneziu și calciu este necesar sănătății dinților tăi, de aceea, trebuie să acorzi o importanță deosebită alimentației tale.
- Alimentația sănătoasă
Prevenția este cea mai bună măsură pe care o putem alege pentru zâmbetul nostru. De aceea, este recomandat să evităm apariția cariilor și a petelor pe suprafața dinților, printr-o alimentație cât se poate de sănătoasă. Nu doar că ne ajuta să avem o dantură perfectă, dar ne asigură un organism sănătos și un nivel al energiei mult mai ridicat.
De asemenea, este indicat să consumăm o cantitate potrivită de apă pentru a ne hidrata organismul și pentru a ne curăța cavitatea orală atunci când nu putem să realizăm periajul dințiilor în timpul zilei. Cu toate aceste, există momente când ne dorim să consumăm și alte tipuri de lichide, ei bine, cea mai indicată alternativă pentru băuturile carbogazoase și pline de zahăr o reprezintă apele aromatizate. Infuzia cu fructe sau cu diferite plante este o băutură delicioasă, sănătoasă și răcoroasă care te va face să uiți de sucuri, să consumi apă cu plăcere și să te bucuri și de beneficiile aduse de fructele și ierburile proaspete. Pentru a prepara apa aromatizată trebuie doar să alegi fructele preferate, să le tai în felii de o mărime potrivită, să le pui într-un recipient preferat și sa le lași câteva minute.
Foto: Pixabay