"Atunci cand vorbim de tulburari de vedere, foarte frecvente la copii si scolari, trebuie sa atragem atentia asupra faptului ca orice copil trebuie sa faca primul control oftalmologic la varsta de trei ani. Numai asa pot fi depistate la timp si tratate bolile de vedere. Din pacate, statisticile arata ca numarul acestor maladii cronice este foarte mare.
Aceasta fie pentru ca medicii de familie nu trimit la timp copiii la specialist, fie parintii cred ca problema s-ar putea rezolva de la sine", a spus medicul oftalmolog Tania Radulescu, directorul responsabil de medicina scolara din cadrul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB).
Din pacate, si celelalte boli conice intalnite frecvent la copii si scolari pot fi puse tot pe seama desfiintarii retelei de pediatrie sau a neglijentei parintilor, a mai spus Tania Radulescu.
"Ma refer la deformarile coloanei vertebrale si la obezitate. In primul caz, aceste defomari pot fi urmarea rahitismului. Copiii nu mai sunt dusi anual la mare cel putin doua saptamani, cum recomandau pediatrii acum doua decenii, pentru fixarea calciului in organism cu ajutorul vitaminei D2 din razele solare.
Apoi, aceste deformari pot aparea din cauza ghiozdanului prea greu, a pozitiei proaste pe scaun sau in banca, dar mai ales din cauza lipsei de miscare. La fel si obezitatea. Copiii mananca mancaruri nesanatoase, dulciuri, stau la calculator sau la televizor si nu fac exercitii fizice", a explicat medicul oftalmolog.
STATISTICI INGRIJORATOARE
Cele mai multe cazuri de suferinte oftalmologice la copii si scolari au fost inregistrate in Sectorul 4 - 2.181, Sectorul 6 - 1.665, Sectorul 5 - 1.523 si Sectorul 3 - 1.386. Cat priveste deformatiile "castigate" ale coloanei vertebrale, in Sectorul 6 au fost inregistrate 675 de cazuri, in Sectorul 3 - 393, Sectorul 2 - 257, Sectorul 5 - 241, in Sectorul 4 - 98 si in Sectorul 1- 80.
De asemenea, cele mai multe cazuri de obezitate sunt la copiii si elevii din Sectorul 4 - 566, urmati de prescolarii si scolarii din Sectorul 3 - 405, Sectorul 2 - 309, Sectorul 6 - 259, Sectorul 5 - 211 si Sectorul 1 - 44.
"Este vorba de 53 de tipuri de boli cronice intalnite in randul copiilor din gradinite si scolarilor bucuresteni. Chiar daca mai putin numeroase ca frecventa, putem aminti aproape 200 de cazuri de anemii feriprive, aproape 50 de cazuri de tumori maligne si aproape 40 benigne, 164 de cazuri de diabet zaharat, aproape 700 de sechele de rahitism, tulburari mintale, 553 boli cardiace dobandite, 639 boli ale aparatului circulator, peste 180 ale aparatului digestiv, aproape 200 anomalii congenitale ale sistemului osteoarticular, dar si un caz de consum de droguri in Sectorul 3", a mai spus Tania Radulescu.
Citeste jurnalul.ro
Miley Cyrus: Facultatea nu e pentru mine deocamdata. O pot face oricand!... Flori cu accent britanic in casa ta...