Antena Căutare

12 tehnici ca sa iti faci copilul mai mare sa astepte cu nerabdare bebelusul in familie

Aparitia brusca a unui nou bebelus in familie poate fi o experienta dura, traumatizanta pentru primul copil, chiar daca el disimuleaza. Rutina zilnica specifica vietii lui e intrerupta si, dintr-o data, mami si tati sunt prea ocupati pentru a-i acorda atentie. Cel mai rau, noul venit devine instantaneu vedeta familiei, centrul atentiei tuturor. Bebelusul adorabil este marea atractie pentru mama, tata, bunici, nasi, rude, prieteni, cunostinte. Toata lumea vorbeste cu voce de copil mic, se maimutareste spre patul unde doarme nou-nascutul si face circ ca sa ii atraga atentia si sa arate parintilor ce copil minunat au facut. Copilul mai mare se poate simti pe buna dreptate dat la o parte si plin de resentimente.



Iata cateva idei simple si eficiente pe care parintii care asteapta venirea pe lume a unui nou copil le pot aplica ca sa usureze drumul acomodarii si acceptarii a acestei noi experiente pentru primul copil.

1. Implica copilul in marele secret al faptului ca astepti un alt copil, imediat ce ti se confirma sarcina, nu doar cand este evident ca incepi sa arati ca o femeie insarcinata. Chiar daca copilul e mic, povesteste-i despre schimbarile prin care vei trece din pricina sarcinii.

2. Cumpara copilului o carte frumos ilustrata in care el va vedea ce se petrece in corpul unei femei gravide
, cum se formeaza o noua viata la oameni si cum aceasta va fi chiar fratele sau sora sa. Il pot ajuta si carti ilustrate cu pui de animalute si parintii lor.

3. Citeste-i copilului seara la culcare mici povesti in care personajele sunt copii frati sau surori, cum se ajuta intre ei, cum se joaca impreuna
, cum se inteleg de bine, pentru ca la nivel subtil, prin povestiri, copilul sa deduca beneficiul pe care il va avea de la venirea pe lume a unui fratior sau surioara. Raspunde-i copilului la orice intrebare iti va pune pe durata istorisirii.

4. Incurajeaza copilul sa se gandeasca la cum va fi viata familiei dupa ce vine inca un copil nou nascut
si constientizeaza-l cum rutina vietii de familie cu care este obisnuit va fi modificata dar vor aparea elemente noi care ii vor face placere. Cointereseaza copilul sa se gandeasca la unele activitati pe care el le va face, cum ar fi sa impinga carutul copilului, sa te ajute la schimbatul scutecului dandu-ti-l pe cel curat, sa ajute la imbracatul copilului alegandu-i hainutele din dulap.

5. Fa-l sa inteleaga ce bine este ca e copilul cel mare al familiei si cum va putea sa isi invete fratele sau sora mai mica despre lucruri din experienta sa de viata, ce a descoperit el si cat de mandru se va simti sa fie „cel mare".

Articolul continuă după reclamă

6. Puteti exersa pe o papusa cum se manevreaza un copil mic, ca sa inteleaga ca un nou nascut este fragil si el poate sa se descurce, evident, sa te ajute.

7. Cultiva-i sentimentul ca fiecare membru de familie este egal ca importanta, ca fiecare ocupa un loc unic si are contributii speciale de adus familiei. Fa-l sa inteleaga ca venirea pe lume a unui nou copil nu inseamna ca parintii simt nevoia sa il inlocuiasca pe cel mare si ca familia nu poate fi intreaga si fericita decat daca fiecare este parte din ea. Cu cat copilul e mai pregatit pentru marele eveniment, cu atat va intelege conceptul nou si il va accepta emotional.

8. Ca parte din pregatirea copilului mai mare, din cand in cand planificati activitati speciale pe care copilul sa il relationeze cu ideea de bebelus. De exemplu, poate sa deseneze bebelusi si sa primeasca un premiu sau poate sa colecteze poze cu bebelusi din pliantele gratuite din magazine, sa le lipeasca si sa faca un colaj.

9. Stati impreuna si priviti pozele de cand s-a nascut el, copilul mai mare
, povestiti-i intamplari de cand era in burtica mamei sau de la nastere.

10. Invata copilul cantece de leagan pe care sa le cante nou nascutului ca sa poata adormi sau sa invete joculete cu degetele mainii pe care sa le faca cu cel mic si lasati-l sa se simta important cu acesta sarcina care aduce bine copilului mic.

11. Un mod special care poate uni parintii si copilul este dat de prepararea diverselor lucruri pentru camera nou nascutului cum ar fi picturi, tablouri, diverse elemente decorative sau mobila. Implicati copilul in absolut orice asemenea activitate. Fa-l sa fie mandru de ideile lui sau alegerile lui pentru ceva necesar copilului nou pe care el si doar el le-a decis.

12. Intotdeauna se merita efortul de a face asa de mult pe cat puteti ca sa implicati copilul in aventura palpitanta a sosirii unui nou nascut pe lume. Astfel, vor simti ca este bebelusuk lor daca vor vedea multa atitudine pozitiva indreptata spre acest eveniment. In acest fel, veti minimiza sentimentele naturale de insecuritate si de gelozie firesti pierderii teritoriului si suprematiei date de a fi singur la parinti.

Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: Hepta

Reteta pentru gratar: pui toscan cu rozmarin si lamaie... Motive pentru care copilul ar trebui sa aiba telefon mobil...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x