Antena Căutare

13 lucruri de verificat înainte de a cumpăra o casă

Achiziționarea unei locuințe reprezintă una din deciziile cu mare impact financiar și emoțional personal. Cu credit sau nu, la bloc sau la curte, pe mulți dintre noi această etapă ne supune la un important examen de stres. În încercarea de a te sprijini, îți prezentăm câteva dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ții cont când te pregătești să îți cumperi locuința visată.

Achiziționarea unei locuințe reprezintă una din deciziile cu mare impact financiar și emoțional personal. Cu credit sau nu, la bloc sau la curte, pe mulți dintre noi această etapă ne supune la un important examen de stres. În încercarea de a te sprijini, îți prezentăm câteva dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ții cont când te pregătești să îți cumperi locuința visată.

Localizarea

Locul în care este situată o proprietate determină în mod direct prețul sau valoarea percepută a acesteia. O casă superbă situată într-un cartier rău famat înseamnă diminuarea valorii acesteia. De exemplu, când verifici oferta pentru case de vânzare în București Sector 3, interesează-te dacă în zonă au fost probleme cu inundațiile sau cu deszăpezirea, care au afectat pe termen lung circulația.

Distanța față de puncte importante din oraș

Evident că prețurile caselor sunt mai mari în zonele mai bune și mai mici la periferie sau în cartierele nedezvoltate, dar este important să îți cumperi o casă care nu se află departe de locurile în care trebuie să ajungi zilnic, pentru că vei pierde mult timp pe drum și vei cheltui mult pe transport.

Vecinii și datoriile

Modul în care vei conviețui cu vecinii este important. Există un administrator responsabil, un președinte al blocului sau un polițist de proximitate? Este important să afli ce probleme au fost în zonă, câți restanțieri sunt în bloc sau dacă imobilul are datorii.

Documentele

Odată ce ai ales zona și casa în care vrei să locuiești, trebuie să verifici cu foarte mare atenție actele înainte să cumperi efectiv locuința. Este indicat să apelezi la un avocat, pentru a te asigura că în contract nu au fost strecurate costuri ascunse sau că nu au fost omise detalii importante. Cu ajutorul unui notar verifică dacă actele casei sunt valabile, complete și corecte. Asigură-te și că locuința respectivă nu are probleme juridice - dacă este ipotecată, dacă este închiriată și există clauze de reziliere etc.

Rezistența

Este locuinţa trainică şi sigură? Aceasta trebuie să fie prima întrebare la care să găseşti răspuns când verifici starea ei. Informează-te asupra fundației casei și a calității construcției. O locuință nu ar trebui cumpărată fără garanție și fără Cartea Construcției, document care include toate etapele procesului de construcție și informații cu privire la materialele folosite. Garanția de bună execuție pentru instalații și finisaje trebuie menționată în contractul de vânzare-cumpărare. Totodată, legea îl obligă pe constructor să asigure o garanție a structurii de rezistență.

Gradul de finisare

Majoritatea vânzătorilor de case noi le vând semifinisate, mai întâi pentru că sunt mai ieftine și apoi pentru a le da posibilitatea cumpărătorilor să le personalizeze. Desigur, gradul de finisare al casei va influența costul total cu cel puțin 15-20%. Cu cât gradul de finisare este mai avansat și conform cu preferințele tale, cu atât efortul tău financiar pentru redecorare și ridicare a standardului de confort al locuinței va fi mai redus.

Izolația

În ceea ce privește izolația și ventilația, asigură-te că nu găsești urme de mucegai sau umezeală în casă. Hidroizolațiile trebuie verificate pentru a nu apărea eventuale infiltrații, acoperișul trebuie să nu aibă fisuri, tocurile ferestrelor nu trebuie să fie deteriorate din cauza formării condensului, iar pereții nu trebuie să fie cojiți.

Costurile pentru întreținere, utilități, renovare

Acestea reprezintă totalitatea cheltuielilor pe care le ai de efectuat pentru a întreține locuința respectivă. Pe lângă utilități, cheltuielile comune pot avea impact major în bugetul personal. Informează-te despre tot ce înseamnă utilitățile casei, încălzire, apă curentă, iluminat etc., pentru a nu avea surprize în privința costurilor adiționale. Ai calculat cât te-ar costa renovarea și redecorarea locuinței? Indiferent dacă cineva a locuit sau nu acolo înaintea ta, cu siguranță ca va fi nevoie să investești bani în renovare.

Detaliile tehnice

Cine nu cunoaşte expresia „îți plouă în casă”? Se poate întâmpla și la imobile vechi, dar şi la case noi. Fă o expertiză tehnică autorizată a casei, înainte de a o achiziționa. Astfel, vei putea să identifici eventuale probleme la structura de rezistență sau/și la structură interioară. Informează-te asupra modificărilor pe care casa le-a suferit în timp și asupra calității fundației. În cazul unei construcții noi, este foarte important să verifici instalațiile și sistemul de jgheaburi și burlane.

Durata creditului

Majoritatea cumpărătorilor de credite folosesc termenul maxim de creditare (30 de ani), pentru că le oferă o rată lunară mai mică. Dar, la final, costul total al creditului va fi semnificativ mai mare. Află care sunt opțiunile de creditare pentru tine și nu te grăbi să iei o decizie până când nu te informezi foarte bine.

Rata dobânzii

Este cel mai important aspect, dar și cel mai dificil de controlat. Aici un rol foarte important au informarea cu privire la creditele din piață, precum și calitățile tale de negociator.

Rata de creștere a chiriilor

Cum au evoluat în ultimi ani chiriile în zona în care vrei să achiziționezi proprietatea și care va fi trendul viitor? Este un indicator foarte important dacă vrei să cumperi o locuință pentru a o închiria.

Prețul pe metrul pătrat util

Este un indicator-cheie în imobiliare, pentru că permite comparația între zone diferite și chiar între țări și localități. Caută date reale despre prețurile de tranzacție în principalele orașe din țară.

Este important să verifici foarte bine locuința pe care vrei să o cumperi, pentru că, depistate din timp, eventualele probleme cu care aceasta vine la pachet te pot ajuta să negociezi mai mai bine și chiar să scazi prețul proprietății. Dar ține cont și de ce costuri va implica remedierea acelor probleme, apoi calculează în ce măsură reducerea obținuta este utilă în acest sens.

Calendar ortodox 17 ianuarie. Profeția Sfântului Antonie cel Mare... Acatistul Sfântului Antonie cel Mare. Rostește-l astăzi și vei vedea schimbări în viața ta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x