Pentru ca un copil sa isi regleze viata emotionala, trebuie sa il ajuti sa isi inteleaga si catalogheze sentimentele. Psihologii au descoperit ca cei care folosesc cuvinte precum furie, tristete si teama fara a face prea mare distinctie intre ele, traiesc vieti mult mai turbulente decat cei care stiu sa distinga clar intre anumite stari emotionale.
A dezvolta o cunoastere emotionala este ceva ce trebuie inceput destul de devreme. Incearca sa colectionezi din reviste imagini care demonstreaza o varietate de sentimente si provoaca-l pe cel mic sa le identifice. Acestea pot fi folosite in jocuri sau alte exercitii.
Modul in care membrii familiei fac fata sentimentelor poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltarii emotionale a copilului. Nu este de mirare ca familiile care sunt fluente din punct de vedere emotional si capabile sa exprime caldura si afectiune, au copii cu o dezvoltare sanatoasa emotionala.
Copiii au nevoie sa fie incurajati sa isi exprime starile sufletesti, fara a fi teama ca vor fi judecati de parintii lor. Este important sa se faca destul declar distinctia intre a simti intr-un fel si a actiona ca urmare a acestor sentimente. Oamenii se pot simti uneori coplesiti de sentimente de nervozitate sau frustrare si acestea daca sunt mereu inhibate, pot rabufni mult mai intens la un moment dat.
Ii puteti permite copilului sa fie nervos sau sa planga daca asa simte. Important este sa nu se comporte distructiv atunci cand trece prin astfel de stari. De multe ori se va simti confuz si nu va intelege ceea ce simte sau de ce. Parintii il pot ajuta sa identifice starile prin care trece, sa isi dea seama de la ce au pornit si cum pot fi remediate.
Poate uneori veti simti ca el nu are motive intemeiate sa fie atat de nervos sau trist, insa chiar si asa incercati sa il luati in serios, sa descoperiti de ce dramatizeaza lucrurile si sa gasiti impreuna o solutie. Daca veti rade de el atunci cand plange dintr-un motiv care voua vi se pare marunt, copilul nu va face altceva decat sa se simta rusinat si sa va ascunda pe viitor starile prin care trece.
Cel mai bine stabiliti o rutina din a discuta despre cum decurg lucrurile si ce sentimente a trait in ziua respectiva . Alegeti un moment in care copilul este linistit, povestiti cum a decurs ziua dumneavoastra si rugat-l sa va spuna care a fost cel mai bun lucru pentru el din ziua respectiva si cel mai neplacut. Aveti ocazia de a afla lucruri importante.
Poate la inceput vi se vor parea marunte, dar in timp veti ajunge sa va cunoasteti foarte bine copilul si astfel sa stiti si sa il ajutati cand se va simti coplesit de anumite sentimente.
foto: teamhealthyliving.com
VIDEO! Dior, stralucire si extravaganta... Nu explodezi cand esti nervos? O vei face la bautura!...