Medicul pediatru american Larry Pickering avertizeaza ca numai un numar foarte mic de parintii cunosc riscurile la care isi expun copiii si pe ei insisi atunci cand cedeaza dorintei copilului de a-i lua, de exemplu, o maimuta. El sustine ca animalele de companie exotice sunt un risc pentru sanatatea copiilor si a adultilor cu probleme ale sistemului imunitar. De aceea, achizitionarea lor de catre familii care au copii mici trebuie descurajata.
Conform Academiei Americane de Pediatrie, copiii mici nu trebuie sa aiba hamsteri, soparle, broaste testoase sau arici, din cauza riscului crescut de imbolnavire. Majoritatea reptilelor sunt purtatoare ale bacteriei salmonella, iar problemele de sanatate potentiale variaza de la a contracta o alergie pana la o boala infectioasa.
Aproximativ 11% din imbolnavirile cu salmonella in randul copiilor sunt cauzate de contactul cu vreuna dintre reptile. Hamsterii sunt si ei purtatori ai acestei bacterii ce poate cauza diaree severa, febra sau crampe stomacale. Salmonella a fost depistata si la pui, iar copiii o pot lua prin simpla lor atingere daca apoi duc mainile la gura.
De altfel, si la noi se constata o crestere a numarului de animale exotice, mai ales al celor mici, care pot fi tinute cu usurinta intr-un apartament. Hamsterii sunt preferati de multi copii si chiar de parinti, pentru ca pot sta intr-un colt dintr-o camera si nu dau peste cap toata casa.
Educatia parintilor
Doctorul Larry Pickering avertizeaza asupra necesitatii educarii parintilor vizavi de riscul la care isi expun copiii atunci cand le cumpara animale de companie exotice. Aceasta este de fapt cea mai mare problema. De obicei, ei stiu cum sa-si protejeze copiii atunci cand le aduc acasa un caine sau o pisica. Dar nu stiu ce se poate intampla atunci cand le iau un hamster. Cei mai expusi riscului de imbolnavire sunt copiii mai mici de 5 ani.
Acelasi risc se mentine si in cazul oricarui contact cu un asemenea animal. Copiii pot sa le vada la o gradina zoologica si pe unele dintre ele le pot atinge. Sau le pot vedea si pot lua contact cu ele in vreun spectacol la circ sau pur si simplu la un prieten acasa. Iar simpla lor atingere poate provoca imbolnavirea copilului.
Aceste animale exotice au si un comportament mult mai imprevizibil decat cateii sau pisicile. In cazul lor, este mult mai greu sa-ti dai seama cand sunt in situatia de a avea o atitudine agresiva. De aceea copiii sunt mult mai expusi riscului de fi muscati sau zgariati.
Specialistii sustin ca familiile care aleg totusi sa aiba in casa un astfel de animal trebuie sa-si ia masuri de precautie speciale. Adultii si copiii trebuie sa se spele intodeauna pe maini dupa ce ating animalul, iar contactul cu copiii trebuie sa aiba loc numai sub supravegherea parintilor. In mod obligatoriu, ei trebuie sa contacteze medicul veterinar pentru a face analize animalului si pentru a afla riscurile, in functie de animalul ales. Dar cel mai indicat ar fi ca parintii sa astepte ca prichindeii sa creasca suficient inainte de a aduce acasa un animal exotic.
Citeste si Revista Felicia
Foto: waynet.org