Antena Căutare

Aproape un sfert dintre adolescenti au probleme psihice

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) semnaleaza ca aproximativ 20% dintre adolescenti au tulburari de sanatate mintala, cele mai frecvente fiind depresia sau anxietatea. Actele de violenta, de umilire, de marginalizare si saracia favorizeaza suicidul juvenil, una dintre principalele cauze de deces la tineri. Pentru stoparea fenomenului, OMS accentueaza rolul scolii si al comunitatilor in sustinerea psihologica a tinerilor in sensul depistarii precoce a simptomelor unor tulburari de sanatate mintala.

Potrivit OMS, 16 milioane de tinere intre 15 si 19 devin mame, in fiecare an, ceea ce reprezinta aproape 11% din totalul nasterilor la nivel global. Majoritatea copiilor cu mame foarte tinere se nasc in tari sarace. Se stie ca riscul de deces la nastere este mai mare la gravidele adolescente sau la cele mai in varsta.

Astfel, cu cat viitoarea mama este mai tanara, cu atat riscul de deces este mai mare. Comunicatul OMS precizeaza ca pentru a reduce numarul sarcinilor precoce, sunt necesare: o legislatie care sa stipuleze foarte clar varsta minima legala pentru casatorie, o mobilizare reala a comunitatilor pentru aplicarea acestei legi si un acces mai bun la informatii si servicii de contraceptie. Tinerele insarcinate ar trebui sa beneficieze de ingrijire medicala de calitate si de nastere asistata de personal calificat. De asemenea, celor care opteaza pentru intreruperea sarcinii ar trebui sa li se asigure accesul la avort practicat in conditii de maxima protectie.

Acelasi comunicat al OMS arata ca, zilnic, la scara globala, 2.400 de tineri se infecteaza cu HIV, in total fiind 5 milioane de tineri cu HIV/SIDA. Alarmant este ca, la ora actuala, doar 36% dintre tineri si 24% dintre tinere au informatii complete si corecte privitoare la modul cum trebuie sa se protejeze de HIV.

In tarile sarace sunt multi baieti si fete malnutriti, ceea ce le sporeste vulnerabilitatea de a se imbolnavi sau de a muri prematur. In schimb, atat in tarile dezvoltate, cat si in cele sarace supraponderalitatea si obezitatea - o alta forma de dereglare nutritionala - sunt in crestere alarmanta, cu consecinte de-a lungul intregii vieti: diabet, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, toate cu impact major asupra cheltuielilor acumulate in sistemele de asigurari de sanatate.

OMS estimeaza ca, pe planeta noastra, 150 de milioane de tineri sunt fumatori. Numarul acestora creste continuu mai ales printre adolescente. OMS atrage atentia ca jumatate dintre acesti tineri fumatori se condamna la moarte prematura. Vestea buna este ca interzicerea pu¬blicitatii la tutun, a fumatului in locurile publice si cresterea preturilor au contribuit la scaderea numarului persoanelor care cad in capcana acestui viciu. Totodata, aceste masuri au diminuat cantitatea de tutun consumat si chiar au convins pe mai multi tineri sa renunte la fumat.

Tinerii incep sa consume alcool de la varste din ce in ce mai mici: in tarile cu venituri mici si mijlocii, 14% dintre fetele si 18% dintre baietii intre 13 si 15 ani consuma deja alcool. Acest viciu le diminueaza capacitatea de a se controla in diverse situatii si le favorizeaza adoptarea de comportamente riscante. Consumul de alcool la tineri este si una dintre primele cauze de traumatisme, mai ales ca urmare a accidentelor rutiere, violentelor, in special in familie, si de decese premature. De la alcool la violenta nu-i decat un pas. Astfel, zilnic, aproape 430 de tineri intre 10 si 24 de ani isi pierd viata in acte de violenta interpersonale si 700 sunt victime ale accidentelor rutiere.

Citeste si Jurnalul

FOTO: stressguide101.blogspot.com

Robert Pattinson vrea sa isi lanseze o linie vestimentara... VIDEO! Un terrier a invatat cele mai utile trucuri din lume!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x