Antena Căutare

Avantajele si dezavantajele unei familii numeroase

Din ce in ce mai multe familii prefera sa aiba unul sau doi copii, in timp ce unele inca prefera o casa plina de viata, cu multi prunci de toate varstele. Se spune ca cei care au mai multi frati invata timpuriu ce inseamna responsabilitatea, prin faptul ca cei mari au grija de cei mici, dar si notiuni ca altruismul si generozitatea, ei trebuind sa imparta mai multe lucruri incepand cu jucariile si terminand cu atentia si iubirea parintilor.

Dar acest lucru nu este intotdeauna valabil, multi dintre cei care au crescut singuri la parinti considerand ca au beneficiat de mai multe avantaje ce s-au datorat faptului ca nu au si alti frati, iar lucrurile tin de perspectiva si noroc.

Avantajele unei familii numeroase

Doi este numarul preferat de foarte multe cupluri atunci cand se decid cati copii vor avea, ei dorindu-si sa aiba in general un baiat si o fata. Motivele unei astfel de decizii tin de dorinta de a avea o pereche, cate un copil de fiecare sex, care sa aiba grija unul de celalalt, sa se joace si sa se sustina si carora parintii sa le poata oferi in egala masura tot ce au nevoie. Sunt insa si cei care in mod mai mult sau mai putin voit ajung sa aiba destul de multi copii, iar avantajele acestei decizii nu intarzie sa apara:

- desi pare mai greu pentru niste parinti sa aiba grija de patru copii in loc de doi de exemplu, copiii mai mari ajung in general sa aiba rolul de responsabili pentru cei mai mici. Intr-o oarecare masura, copiii au grija unii de ceilalti iar acest lucru va continua si in timpul vietii lor de adult, acest lucru reprezentand o sustinere importanta neconditionata.

Articolul continuă după reclamă

- Atmosfera ce se poate crea intr-o casa plina de copii este de neegalat: rasete, forfota, voie buna. Cei mici au mereu parteneri de joaca si de pozne, iar parintii stiu ca pruncii lor nu se simt singuri atunci cand ei nu sunt in preajma. Atunci cand cresc si au la randul lor copii, intalnirile de sarbatori sunt reuniuni de mari proportii si reprezinta o incantare pentru parintii deveniti acum bunici.

- Unitatea: familiile numeroase tind in general sa fie si foarte unite, fratii obisnuind-se inca de mici sa aiba grija unul de celalalt si sa se sustina. Astfel ei vor avea mereu un nucleu solid, care sa ii faca sa se simta parte din ceva important.

Dezavantajele unei familii numeroase:

- mai multi copii poate insemna si mai multe conflicte. Daca sunt frati nu inseamna ca cei mici se vor intelege neaparat foarte bine, existand mai multi factori ce pot determina acest lucru, printre care si faptul ca pot avea personalitati incompatibile. Mai mult, faptul ca parintii delega responsabilitati unora in timp ce altii raman mereu copiii mai mici ai familiei pot duce la frustrari.

- Atmosfera placuta se poate transforma rapid in una care iti poate da impresia ca traiesti in haos, iar lucrurile care reprezinta motiv de bucurie, pot fi la fel de bine stresante: galagie, agitatie si imposibilitatea de a avea prea multe clipe de liniste face ca familiile numeroase sa reprezinte uneori si un mediu obositor.

- O familie numeroasa este foarte puternica atunci cand este unita, insa poate fi la fel de divizata, in special cand la mijloc intervin tot felul de interese de tipul unei mosteniri importante sau cand parintii fac discriminari intre copii.

Foto: thestockhousehold.com

VIDEO! Consumul de dulciuri, cauza problemelor dentare la copii... Barbatii si casatoria - o perspectiva a specialistilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x