Acest tip de comportament este intalnit peste tot in lume: parintii cred ca isi determina astfel copiii sa fie mai cuminti si se folosesc de violenta fizica. Copiii asociaza apoi teama cu pedeaspsa si pot avea mai tarziu probleme cand vor fi nevoiti sa ia deczii pe cont propriu.
ONU si UE fac eforturi constante pentru a ajuta parintii si a schimba acest tip de educatie. Copiii mici mai ales nu inteleg exact de ce sunt loviti si s-a demonstrat faptul ca cei cu varsta cuprinsa intre 2 si 4 ani suporta mai greu loviturile decat unul de 5-7 ani, in sensul ca ele au un efect mental mai puternic asupra lor. Unii parinti folosesc cureaua sau alte obiecte pentru a-si lovi copiii.
Cateva palme la fund nu afecteaza fizic copilul, insa ceea ce se schimba este relatia dintre parinte si pruncul sau. Cel mic se va simti iubit doar daca isi multumeste parintele si va crede ca este dispretuit pentru greselile care il determina pe adult sa il loveasca. Desi copiii reactioneaza la astfel de pedepse si par sa functioneze, motivul pentru care o fac nu este faptul ca inteleg de ce este bine sau rau, ci pentru ca le este frica.
Banii reprezinta si ei o problema si un motiv pentru a agresa copilul. Poate cel mic isi doreste o jucarie si incepe sa planga, iar parintii isi ies din fire si il lovesc pentru a-l potoli. In alte cazuri, nivelul de inteligenta al copilului il frustreaza pe parinte: ei se asteapta ca cel mic sa inteleaga tot felul de lucruri cat mai repede si isi pierd rabdarea cand acest lucru nu se intampla.
In orice caz, adultii trebuie sa inteleaga ca profita de faptul ca sunt in avantaj fizic si un copil fireste ca se teme de ei. Bataia este un lucru umilitor, de aceea trebuie gasita o modalitate verbala de a-l face pe copil sa inteleaga ce are voie sa faca si ce nu.
Foto: asqh.org
Masajul pe plaja - tehnica de relaxare... BBC Science Focus: Tehnologia revolutiilor 2011...