Antena Căutare

Blackjack, jocul de cărți ce a fascinat generații întregi

 Chiar și într-o epocă în care ținem tot mai greu pasul cu tehnologia și lăsăm din ce în ce mai rar telefoanele sau tabletele din mână, jocurile de noroc rămân un mod foarte popular de petrecere a timpului liber, fie că vorbim despre cele cu mize reale din cazinouri (online sau offline) sau partidele jucate pe puncte de copii, adolescenți, oameni în toată firea și chiar cei ajunși la vârsta a III-a, în parcuri, aziluri de bătrâni sau în fața blocului. 

Chiar și într-o epocă în care ținem tot mai greu pasul cu tehnologia și lăsăm din ce în ce mai rar telefoanele sau tabletele din mână, jocurile de noroc rămân un mod foarte popular de petrecere a timpului liber, fie că vorbim despre cele cu mize reale din cazinouri (online sau offline) sau partidele jucate pe puncte de copii, adolescenți, oameni în toată firea și chiar cei ajunși la vârsta a III-a, în parcuri, aziluri de bătrâni sau în fața blocului.

Blackjack - origini

Alături de bingo, rummy, poker, table sau ruletă, blackjack este unul din cele mai populare jocuri din istoria omenirii. Deși nu există dovezi indubitabile în acest sens, potrivit unui material publicat pe site-ul wopc.co.uk, cea mai plauzibilă teorie cu privire la apariția blackjack-ului este cea conform căreia acesta a fost jucat pentru prima oară sub numele de ,,vingt-et-un ’’(21) undeva la începutul secolului al XVIII-lea, în Franța, fiind un derivat al altor jocuri cu cărți precum Chemin de Fer sau French Ferme, foarte populare la acea vreme. Totuși, o parte din cei care au încercat să descopere originile acestui joc sunt de părere că Romanii ar fi jucat pentru prima oară un joc asemănător, folosind piese de lemn numerotate, în timp ce alții consideră că ar proveni din jocul spaniol ,,One and Thirty’’.

Popularitatea blackjack-ului a crescut în jurul anului 1950

Dacă în ceea ce privește originea sa lucrurile nu sunt cât se poate de clare, știm totuși destul de sigur că în jurul anului 1950 popularitatea sa a explodat, odată cu apariția conceptului ,,card counting’’, celebra numărătoare a cărților ,,ieșite’’ ce a înclinat de foarte multe ori balanța câștigurilor în favoarea jucătorilor dotați cu o memorie ieșită din comun și o tehnică adecvată. Printre cei mai faimoși ,,numărători de carti’’ din istorie s-au evidențiat Jess Marcum, interzis în cele din urmă în cele mai multe cazinouri, Ken Uston, Al Francesco, System Smitty sau Greasy John.

În anul 1957, Baldwin, Cantey, Maisel și Mcdermott, patru jucători ce reușiseră să învingă ,,casa’’ la blackjack în repetate rânduri, au tipărit chiar și o carte pe această temă, intiltulată ,,Playing Blackjack to Win’’, în care au detaliat o strategie de bază privind număratul cărților extrase din pachet. Totuși, cartea nu s-a bucurat nici pe departe de succesul altei realizări din aceeași categorie, ’’Beat the Dealer’’, scrisă de matematicianul Edward O. Thorp (considerat părintele numărătorii cărților) cinci ani mai târziu, în 1962. Fascinați de subiect, jucătorii au pus la punct, rând pe rând, mai multe metode de numărat cărțile la blackjack, printre cele mai populare numărându-se sistemul Hi-Lo, Thorp’s Ten-Count System,The Red Seven Count, Uston SS sau Omega II.

Evident, cazinourile au fost nevoite să facă ceva pentru a estompa fenomenul, astfel că au adăugat pentru început încă un pachet de cărți pe masa de blackjack, pentru că mai târziu numărul acestora să ajungă la 4 sau chiar mai multe.

Număratul cărților, aproape imposibil la mesele live online

În prezent, o mare parte din fanii jocului aleg varianta online, beneficiind la Blackjack VladCazino, de exemplu, de o experiență foarte apropiată de cea reală, acțiunea petrecându-se în direct, chiar sub ochii tăi. De regulă, la mesele online cu dealeri live, se folosesc 8 pachete de cărți, se amestecă atunci când teancul scade la jumătate și se ,,taie’’ în diferite momente ale jocului, astfel încât număratul cărților este aproape imposibil de realizat.

De neratat pentru fanii jocului - Filmul bazat pe o poveste reală, 21: Șansa Vieții Lui (2008)

Pornind de la subiectul ,,card counting’’, Columbia Pictures a lansat în 2008 pe marile ecrane un film memorabil, 21: Șansa Vieții Lui, în care este prezentată povestea reală a unui grup de studenți la MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts), care au câștigat milioane de dolari în cazinourile din Las Vegas, numărând cărțile la mesele de blackjack. Din distribuție fac parte actori celebri, precum Kevin Spacey, Laurence Fishburne sau Jim Sturgess.

Sursa foto: https://stock.adobe.com

Cea mai bună aplică de perete - modele și accesorii recomandate în 2019... Cum să alegi țigla metalică potrivită pentru acoperișul casei tale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x