Este necesar să stabilești înainte de toate ce fel vrei să fie bradul de Crăciun, unul artificial sau unul natural. Care sunt avantajele și dezavantajele și de ce anume trebuie să ții cont în decizia ta?
Pentru unele persoane contează prețul, altele sunt ecologiste și nu doresc să încurajeze tăierea brazilor, alții oamenii știu clar că cei tăiați sunt special crescuți pentru a fi vânduți de sărbătorile de iarnă.
Brazii artificiali, investiție pe termen lung
Un brad artificial, achizitionat în cutie, din supermarket, este o investiție pe termen lung. E adevărat că dacă anul viitor vrei ca brăduțul tău de Crăciun să arate diferit poți schimba instalația, decorațiunile și designul i se va schimba complet. Marele avantaj al brazilor din plastic este dat de folosirea lui câțiva ani buni, căci el nu se degradează, respectiv nu se demodează.
Ecologiștii merg pe această variantă, argumentând prin faptul că nu încurajează astfel tăierea de brazi naturali. Lucrurile, însă, stau diferit.
Brazii naturali cumpărați de la distribuitorii autorizați? Da!
Bradul natural miroase, iar aroma specifică sărbătorilor de iarnă nu poate fi înlocuită cu nimic. Dacă te gândești că nu vei lua unul din pricina faptului că ții la natură, la mediul înconjurător și la Planetă, atunci trebuie să știi că nu faci nimic rău dacă îl cumperi de la distribuitorii autorizați.
Brazii naturali vânduți în perioada Crăciunului sunt aduși din peniniere, acolo sunt sunt crescuți special pentru fi tăiați, respectiv vânduți de Sărbători. E adevărat că timpul în care un brad ajunge la cel puțin 1,50 m este de aproximativ zece ani. Însă, în tot acest timp, el consumă dioxid de carbon și produce oxigen, motiv pentru care este un plus pentru Planetă.
Unii sunt de părere că vei care plătesc pentru un brad natural încurajează astfel tăierea lor. Însă, e important de știut că există o diferență majoră între a tăia un copac dintr-o pădure și a-l crește într-un loc special pentru a fi ulterior vândut de Crăciun.
În plus, există o metodă ca brazii naturali să fie valorificați după sărbători, căci odată descompuși ei sunt adevărate îngrășăminte, pline de nutrineți benefici pentru sol. Un serviciu special de reciclare a brazilor ar fi de mare folos și, cel mai probabil, va ajunge în curând și în țara noastră, asemenea altor state din Europa.
E în regulă să cumperi un brad natural? Da, cu condiția să fie achiziționat din spații special destinate și nu de la vânzătorii ambulanți.
Cât costă un brad natural în 2019
Brazii scoși la vânzare de Romsilva au prețuri curpinse între 35 şi 250 de lei, în funcţie de mărime şi de costurile cu ambalarea.