- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
E sărbătoare importantă în calendarul ortodox al lunii decembrie 2018. Pe data de 11 este prăznuit de către Biserică Sfântul Daniil Stâlpnicul. La mulți ani celor ce poartă acest nume!
Calendar ortodox 11 decembrie. Sfântul Daniil Stâlpnicul
Potrivit basilica.ro, Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul s-a născut în satul Vitara, de lângă orașul Samosata, pe râul Eufrat (Mesopotamia), din părinți creștini: Ilie și Marta. La vârsta de 12 ani a părăsit în ascuns casa părintească și a intrat într-o mănăstire din apropierea satului natal. Sporind în nevoințe călugărești, Daniil a ajuns împreună cu starețul său Antohie la Sfântul Simeon Stâlpnicul. Acesta l-a chemat pe Daniil sus pe stâlp și l-a binecuvântat, proorocindu-i despre multele greutăți pe care avea să le îndure.
După moartea starețului, monahii l-au ales pe Daniil în locul lui. Însă Daniil a renunțat la această vrednicie și a fugit la Sfântul Simeon și apoi la Constantinopol. Nouă ani a stat într-un templu părăsit la Filemporon. Urmând Sfântului Simeon, Daniil s-a retras într-un munte dintre mare și Constantinopol. Un prieten i-a făcut un stâlp cu grilaj. Patriarhul Ghenadie I al Constantinopolului l-a hirotonit preot.
Înțeleptul Chir, fostul conducător al Frigiei, a ajuns episcop al orașului Cotilia și avea o singură fiică, pe Alexandra. Aceasta era chinuită de diavol. Cuviosul Daniil a tămăduit-o. Drept mulțumire, Chir a scris despre el următoarele: ‘Între pământ și cer stă un bărbat lovit de pretutindeni de vânt și nicidecum nu se teme. Cu hrana cerească se hrănește și bea vânt în setea lui, sprijinindu-și picioarele pe un turn înalt, urmând lui Simeon. El propovăduiește pe Fiul Maicii Domnului, cea neispitită de nuntă’.
Sfântul Daniil Stâlpnicul a săvârșit multe minuni în timpul vieții, vindecându-i pe bolnavi.
La mulți ani, Daniel, Daniela! Semnificație nume
Numele Daniel, Daniela provine din limba ebraică și înseamnă ”Dumnezeu m-a judecat”, acest nume amintindu-ne că niciodată nu trebuie să uităm că Dumnezeu ne va judecăa pentru tot ceea ce am făcut în viață, bun sau rău.
Cei care poartă numele de Daniel sunt persoane plăcute, sociabile, communicative, vesele, mereu zâmbitoare.
Daniel/ Daniela au calități precum: sensibilitate, emotivitate, tact, tolerantă. Daniel este o persoană idealistă. I-ar plăcea că toată lumea din jurul sau să fie mereu fericită. Pentru Daniel, viață să afectivă este extrem de importantă. În momentul în care se simte neînțeles, neiubit sau când este dezamăgit, Daniel își pierde o bună parte din energie, simte că nu mai are nicio posibilitate, se lasă invadat de gândurile negre.
Sfântul Daniil Stâlpnicul - rugăciune
Cântarea 1, glasul al 8-lea.
Irmosul:
Să cântăm Domnului, Cel Ce a povăţuit pe poporul Său prin Marea Roşie, cântare de biruinţă, că S-a preaslăvit.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Vrând să laud cu cântări pomenirea ta, Fericite Daniil, trimite-mi din cer rază purtătoare de lumină.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca un soare mare ai răsărit, părinte, marginilor lumii, luminând adunările credincioşilor, cu făclia faptelor bune.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Supunându-te, părinte, Legilor Stăpânului, ţi-ai ucis trupul cu înfrânarea şi l-ai supus pe el duhului.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cu totul Om S-a arătat, rămânând şi după Întrupare ceea ce a fost, Domnul, Cel Ce S-a născut din tine Neschimbat, Născătoare de Dumnezeu.
Cântarea a 3-a. Irmos: Doamne, Cel Ce ai făcut...
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu toiagul cumpătării despicând marea patimilor, ai trecut neînecat, părinte şi ai ajuns la muntele nepătimirii celei adevărate şi te-ai unit cu Dumnezeu, prin curăţia cugetului.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Suindu-te la înălţimea faptelor bune, te-ai făcut cunoscut lumii stând înălţat pe stâlp şi cu strălucirea minunilor celor uimitoare ai luminat pe cei ce alergau la tine cu credinţă.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Pe piatra cunoştinţei de Dumnezeu fiind întărit, te-ai arătat netulburat la toate măiestriile demonilor; şi ridicându-ţi de pe pământ trupul tău pe stâlp, ţi-ai într-aripat sufletul spre cele cereşti.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Izbăveşte-mă, Stăpână, de împresurarea patimilor şi biruieşte pe vrăjmaşii mei ce se luptă cu mine acum şi mă întăreşte pe piatra voinţei lui Dumnezeu. Luminează-mi sufletul meu, Ceea ce eşti Poarta Dumnezeieştii Lumini.
Irmosul:
Doamne, Cel Ce ai făcut cele de deasupra Crugului Ceresc şi ai zidit Biserica, Tu pe mine mă întăreşte întru dragostea Ta, că Tu eşti Marginea doririlor şi Întărirea credincioşilor, Unule Iubitorule de oameni.
surse: basilica.ro, doxologia.ro, semnificatia-numelui.net
Ce avantaje iti aduce alegerea unui card cadou pentru cei dragi... Calendar ortodox 12 decembrie. Sf Spiridon, sărbătoare cu cruce neagră...