Calendar ortodox decembrie 2018. Luna decembrie este luna cadourilor, dar una în care avem multe sărbători religioase. Pe lângă sărbătorile tradiționale ale lunii decembrie - Sfântul Nicolae ( 6 decembrie) și Crăciunul (25 decembrie), în calendarul creștin ortodox al lunii decembrie 2018 există multe sărbători de cruce albastră și cruce roșie. Iată câte sărbători religioase are, de fapt, luna lui ”Undrea” (n.red. denumire populară a lunii decembrie).
Calendar ortodox decembrie 2018. Sărbători de cruce albastră
În calendarul ortodox al lunii decembrie sunt, nu mai puțin, de 9 sărbători de cruce albastră. Aceste sărbători sunt dedicate sfinților români din calendarul ortodox. Acestea sunt însemnate cu cruce albastră pentru a se diferenția de celelalte sărbători -de cruce roșie sau de cruce neagră.
Despre simbolistica sărbătorilor de cruce albastră, dar și ce tradiții se respectă în aceste zile, am scris, pe larg, aici. Iată, în continuare lista sfinților români, prăznuiți în calendarul ortodox al lunii decembrie.
- 3L †Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica Dezlegare la peste
- 4M †Sfanta Mucenita Varvara
- 5M †Sfantul Sava cel Sfintit; Sfantul Mucenic Anastasie; Sfantul Cuvios Nectarie
- 7 V †Sfanta Mucenita Filofteia
- 12M †Sfantul Spiridon al TrimitundeiDezlegare la peste
- 13J †Sfantul Ierarh Dosoftei
- 5S †Sfantul Mucenic Elefterie; Sfintele Mucenite Antia si Suzana
- 18M †Cuviosul Daniil Sihastru
- 22S †Sfantul Ierarh Petru Movila
Calendar ortodox decembrie 2018. Sărbători de cruce roșie
Sărbătprile de cruce roșie sunt cele mai importante în calendarul ortodox. În luna decembrie sunt numărate patru astfel de sărbători religioase:
- 6J †Sfantul Ierarh Nicolae
- 25M †Craciunul - Nasterea Domnului
- 26M †Soborul Maicii Domnului; Sfantul Nicodim de la TismanaHarti
- 27J †Sfantul Arhidiacon Stefan
Nu sunt sărbători de cruce neagră în luna noiembrie.
Calendar ortodox 6 decembrie. Sfântul Nicolae
În credința populară Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de Sân-Nicoara. Tradiția spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lasă lumea fără căldură și fără lumina.
În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă cregunte de pomi fructiferi pe care le păstrează în apa lângă icoane că să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.
În alte regiuni fețele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seară, la oră nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe.
La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazdă în casă căreia repetițiile pentru colindă de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.
În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarnă. În această zi Moșul își scurtura bărba șură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.
Poate cea mai importantă tradiție este aceea a cadourilor. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie că ghetulele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți.
Copiii care sunt neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seamă dacă un copil a fost cuminte sau rău.
Calendar ortodox decembrie 2018. Crăciunul - sărbătoare care simbolizează Nașterea Domnului Iisus Hristos are multe tradiții și sperstiții, pe care le vom aminti aparte, în apropierea celei mai importante sărbători ale lunii decembrie 2018.
sursa: crestinortodox.ro
Confecționare, vânzare și montare tâmplărie PVC în București!... Transport funerar internațional. Servicii repatriere decedați din Anglia și din Spania...