Calendar ortodox 22 noiembrie. Sărbătoare mare în rândul femeilor! Biserica Ortodoxă Română și Biserica Catolică o prăznuiesc pe Sfânta Muceniță Cecilia, fecioara martir, patroana muzicienilor. Așadar, La mulți ani celor ce poartă numele ”Cecilia”, un nume cu semnificații profunde!
Calendar ortodox 22 noiembrie
Potrivit creștinortodox.ro, Sfânta Mucenița Cecilia s-a născut la Romă din părinți foarte bogați. Făcând jurământul fecioariei înaintea lui Dumnezeu, Sfântă Cecilia a îmbrăcat pe dedesubtul hainelor strălucite la care o obligă rangul, cămașa aspră, semnul nevoințelor. Părinții ei au obligat-o însă la căsătoria cu păgânul Valerian, dar Cecilia, sfătuindu-l pe mirele ei în noapte nunții, l-a câștigat pentru dreaptă credința. Acesta urmând sfatul ei, a mers la Episcopul Urban și s-a botezat. Valerian, mai târziu, l-a adus la Hristos și pe fratele lui, Tiburtie. Nu la mult timp după aceea frații au fost osândiți la moarte pentru credința lor. Deși fiind la locul de ucidere, acești frați minunați l-au dobândit pentru Hristos și pe comandantul gărzii, Maximus.
Toți au dobândit cununa mucenicească. Sfânta Cecilia a îngropat le-a îngropat un loc trupurile. Ea a fost apoi adusă la judecată, căci neobosită propovăduia în rândul păgânilor dreaptă credința. Fiind întrebată de către judecător care este sursă curajului ei, a răspuns: "Conștiință curată și credința neindoielnica”.
Sfânta Cecilia a fost osândita la moarte prin tăierea capului. Călăul a lovit-o de trei ori cu sabia peste gât, fără că să o poată ucide. Ea doar s-a rănit, iar din rănile ei au sângerat foarte mult. După trei zile sfântă a adormit în Domnul. Sfântă Cecilia a luat cunună muceniciei împreună cu ceilalți aproape de anul 230. Sfintele ei moaște se află la Romă, în biserică închinată ei.
Despre Sfânta Muceniţă Cecilia sursele spun că s-a dedicat pe deplin slujirii Mielului Domnului şi a înfăptuit următoarele:
- şi-a transformat locuinţa în loc de închinăciune, adică în biserică
- a ajutat multe persoane nevoiaşe şi a făcut milostenie
- de asemenea, a creştinat în jur de 400 de suflete
- este cosniderată drept sfânta care veghează asupra muzicienilor deoarece atunci când a avut loc nunta ei cu Valerian, ea a adus prin cânt laude Mirelui din Ceruri – Iisus
Calendar ortodox 22 noiembrie. Troparul Sfintei Mucenițe Cecilia
Mieluşeaua Ta, Iisuse, Cecilia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.
Cântarea 1, glasul 1. Irmos: Hristos Se naşte, slăviţi-L...
Stih: Sfântă Muceniţă Cecilia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Locaş preasfânt al lui Hristos, sălăşluire cu chip de lumină a lui Hristos, Templu preacurat al lui Hristos, Mărită şi Cinstită Muceniţă Cecilia, cu rugăciunile tale luminează-ne pe noi cei ce te lăudăm pe tine.
Stih: Sfântă Muceniţă Cecilia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Dorind de frumuseţea lui Hristos, întărindu-te de dragostea lui Hristos, supunându-te poruncilor lui Hristos, ai devenit moartă pentru lume şi pentru toţi cei din lume, muceniţă cinstită şi te-ai învrednicit de viaţa cea veşnică.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Purtând suflet neîntinat şi trup curat şi neprihănit, te-ai făcut mireasă lui Hristos Dumnezeu, Care te păzeşte curată şi fără prihană, muceniţă, în veci, în Cămara Mirelui cea înţelegătoare, de Dumnezeu fericită.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Roagă-te, Fecioară fără prihană, Domnului şi Stăpânului tău neîncetat, să ne mântuim noi robii tăi de stăpânirea patimilor, pe Care L-ai Întrupat, Preacurată, din sângiurile tale şi S-a împărtăşit cu noi.
Catavasie:
Hristos Se naşte, slăviţi-L, Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L, Hristos pe pământ, înălţaţi-vă. Cântaţi Domnului tot pământul şi cu veselie lăudaţi-L, popoare, că S-a preaslăvit.
Cântarea a 3-a. Irmos: Fiului, Celui Născut...
Stih: Sfântă Muceniţă Cecilia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Căutând pe Hristos Dumnezeu, Care S-a Întrupat din Fecioară în chip de negrăit, cu cuget curat strigai către Dânsul: după Tine am alergat, Stăpâne şi de dragostea Ta mi-am legat sufletul meu.
Stih: Sfântă Muceniţă Cecilia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Având Cămară Cerească şi zestre stătătoare, ai nesocotit pe cea de pe pământ şi pieritoare, ca vremelnică, Curată Muceniţă Cecilia, pentru Hristos păzindu-ţi fecioria neîntinată şi nemicşorată.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu dragostea cea nematerialnică, ai veştejit dragostea cea materialnică şi pe logodnicul tău, cu cuvinte de viaţă şi preaînţelepte, l-ai înduplecat să păzească fecioria împreună cu tine, cu care dimpreună te-ai adunat cu cetele îngerilor, muceniţă vrednică de laudă.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ceea ce ca un Pământ Nelucrat şi ca o Vie foarte Roditoare, Preacurată, luând în pântece şi născând Strugurele Cel fără de stricăciune, pe Hristos, din Care curge vinul cunoştinţei de Dumnezeu, roagă-L pe Dânsul ca pe un Dumnezeu să ne mântuiască pe noi.
La mulț ani, Cecilia! Semnificație nume
Forma feminină provenită de la numele de familie român "Caecilius", derivat din cuvântul latin "caecus" care înseamnă "orb, nevăzător". Sfântă Cecilia a fost o martiră ce a trăit prin secolul al II-lea sau al III-lea. A fost condamnată la moarte pentru că a refuzat să se închine zeităților române. Ulterior, a fost recunoscută drept protectoarea muzicii și a muzicienilor.
Purtătoarea numelui de "Cecilia" este o persoană cu minte ageră, cu un simț dezvoltat în afaceri, cu simț al responsabilității și cu o mare apreciere pentru lucrurile frumoase din viață. Este serioasă și nu lasă neverificate nici măcar cele mai ușoare lucruri. Familia și căminul sunt foarte importante pentru ea, fiind ceva natural să își dorească siguranță și liniște.
surse: crestinortodox.ro, doxologia.ro, semnificatia-numelui.visele.net
Părintele Cleopa avertizează ,,Nu se pun două nume la botez în veac. Numai unul şi ortodox! Niciodată să nu puneţi două ... 6 trucuri pentru o pregătire mai ușoară a Crăciunului din acest an...